Oğlak Kapama-Fırında Oğlak

Oğlak Kapama-Fırında Oğlak

Tarihi Osmanlı Saray Mutfağında da Yapılan Nefis Yemek Tariflerinden Olan Oğlak Kapama Yapılış Tarifi. Yöresel Mutfaklarda En İyi Lezzetlerden Oğlak Kapama İçin...

Oğlak Kapama "Fırında Oğlak"Oğlak Kapama "Fırında Oğlak"
"Fazile Paksoy"
 
Eskiden herkezin evinde keçi ve tavuk beslenirdi.Bayramlarda, misafir geldiğinde veya  hasat zamanı  tavuk yada oğlak kesilirdi. Hidrellezde  nişanlıya, sözlüye oğlan evinden hediye olarak oğlak götürülürdü.
 
Oğlak kız evi tarafından doldurulur veya çevrilir oğlan evi  ve bir kaç konu komşuda davet edilir ve hep birlikte yenerek baharın gelişi kutlanırdı. 
 
Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamamaları tarım  ve hayvancılıkla uğraşanların sayılarının azalmasına neden oldu  ne yazık ki.
 
Son yıllarda her evde hayvan bakılamıyor olsa da bu mevsim oğlak eti bulunur kasaplarda ve oğlak etli yemekler yapılır hala. Bende bu geleneği bozmadım ve fırında oğlak tarifim var bugün sizler için. 
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Oğlak Kapama Nasıl Yapılır?
Yöresel Mutfaklarda En İyi Lezzetlerden Oğlak Kapama İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     Oğlak Eti
*     Kuru Soğan
*     Taze Soğan
*     Taze Sarımsak
*     Kekik Veya Nane Tercih Sizin
*     Zeytin Yağ
*     Karabiber
*     Kırmızı Pul Biber(Tatlı)
 
Tarihi Osmanlı Saray Mutfağında da Yapılan Nefis Yemek Tariflerinden Olan Oğlak Kapama Yapılış Tarifi:
 
Oğlak Kapama "Fırında Oğlak"
Etlerimizi yıkıyoruz sularının süzülmesini sağlıyoruz ve fırınlayacağımız kaba sıralıyoruz. Diğer malzemelerimizi orta büyüklükte doğruyoruz.
 
Zeytinyağ, pulbiber, karabiber ve tuzu karıştırıyoruz. Bu sosu etlerimizin üzerine döküyoruz ve ellerimizle ovuşturarak etlerin her yerine bulaşmasını sağlıyoruz.
 
Arada karıştırarak bu şekilde 1_ 2 saat bekletiyoruz. Doğradığımız soğan ve yeşilliklerimizi ekliyoruz. 
 
Daha sonra fırın kabımızın kapağını hava almayacak şekilde kapatarak önceden ısıttığımız fırına sürüyoruz. Arada kontrol ederek etlerimiz kemiğinden kolayca ayrılana dek yaklaşik 2 saat pişiriyoruz.
 
Genellikle  kendi suyuyla pişer. Kabın dibinde biriken su bitmişse etlerin pişme durumuna göre kaynar su eklenebilir.
 
Üstünün iyice kızarması için  son  yarım saat üzeri açık bırakılabilir.
Afiyet olsun.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler