Anadolu'da Tarımın Sürdürülebilirliğinin Teminatı...
"Șef Ebru Barbara Demir"
Tohum takas şenliklerini, herkesin bahçesinde yaptığı kompostu ve kendi sebze meyvesini yetişme gayretinde olanları çok takdir ediyorum.
Bu işleri daha büyük kitlelere yaymanın yolunu bulmamız gerektiğine inanıyorum.
Bir elma için şu kadar su, bir hamburgerin yapılması için bu kadar suya ihtiyaç var diyerek, ezber istatistikleri arka arkaya sıralamalarının bir anlamı olduğunu ve bunlar üzerine konuşmanın acil bir kamuoyu yaratabileceğini sanmıyorum.
Şehirdekilerin, şehir marketlerinde bulduğu sürece her zaman sürdürülebilir olduğunu düşündüğü gıdanın üretim süreci ile ilgili böyle bir ilişkiyi kurmasını bekleyemezsiniz.
Birçok yazı ile size anlatmak istediğim birden fazla sorunun çözümü yine kendimiz olduk.
İşte biz de tam da bu noktada iken içinde bulunduğumuz şartları önümüze koyup çözüm arama yoluna gittik.
Karşımızda kuraklaşmaya başlamış, tahrip edilmiş toprak, yitirilmiş tohumlar, unutulmuş geleneksel tarım bilgisi ve inatçı bir çiftçi zihniyeti ve en önemlisi azalan su kaynakları ile toprağı besleyen
topraktan tabağa döngünün kaybedilmesi sorunları vardı. Tabi ki iklim krizi!
Önce elimizdekilere baktık!
Susuz yetişen
yerel tohumlarımız ve onu yetiştirmeyi bilen, Anadolu'da tarımın sürdürülebilirliğinin teminatı olan küçük çiftçimizin insan kaynağı ve onun kuşaktan kuşağa geçmiş tarım bilgisi vardı.
Önce tohumları bulduk. Onu özenle yetiştirmesini bilen kadın çiftçilerimize ulaştık. Toprağı ektik. Hep toprakla beraber olduk, toprağı hiç yalnız bırakmadık. Doğa bize yardımcı oldu. Sulama yapmadan en kıymetli tohumlarımızı çoğalttık, çiftçimizle paylaştık. Daha çok ektik.
Kimyasal kullanmamanın ve beden gücünün tarımdaki istihdamın güçlenmesi noktasındaki önemini anladık. Ne kadar az kimyasal ne kadar az makine, o kadar istihdam demekti.
Bitkisel üretim ile hayvansal üretimdeki denge de bozulunca aradaki biyolojik bağı da kaybetmişiz. Ne bitki hayvanı ne hayvan bitkiyi besleyemiyordu artık. Sonra baktık ki gübre toprağı öldürüyor.
Pazardaki gıda atıkları geldi aklımıza, şimdi onları topluyoruz. Topladığımız atıkları toprakla karıştırmayı ve doğal dengeye katkı sağlamayı planladık.