Karabaşotu (Karağan Reçeli)

Karabaşotu (Karağan Reçeli)

Bu macun iştahsız ve bitkin çocukları kuvvetlendirmek, öksüren ve nefes darlığı çeken yetişkinlerin de nefeslerini açmak için sabahları bir kaşık kullanılırmış. Eskiler pekme..

Karabaşotu (Karağan Reçeli)Karabaşotu (Karağan Reçeli)
Fazile Paksoy
 
Kırlar mor mor karabaş otlarıyla süslendi. Rengi ayrı güzel, kokusu  ayrı güzel, görünüşü ayrı güzel ve bir o kadar da şifalı bir bitki. Eskiler pekmezle yapar ceviz ve susamla tatlandırırlar adına da karahan macunu derlermiş.
 
Bu kuvvet macunu iştahsız ve bitkin çocukları kuvvetlendirmek, öksüren ve nefes darlığı çeken yetişkinlerin de nefeslerini açmak için sabahları bir kaşık  kullanılırmış.
 
Bu kadar değerli bir bitkiyi değerlendirmemek olmaz tabi. Zamanı gelmişse ve toplamak için vaktim varsa toplar ve değerlendiririm bende. Sizlerde değerlendirmek istersiniz belki.
 
En iyi reçel tariflerinden Karabaşotu Reçeli (Karağan Reçeli) nasıl yapılır?
 
Karabaşotu Reçeli (Karağan Reçeli) için kullanılan Malzemeler :
 
*     1 su bardağı karabaş otu çiçeği
*     1,5 su bardağı şeker
*     1,5 su bardağı su
*     1 limon suyu veya 1 diş limon tuzu.
 
Çiçekleri 2 su yıkayarak tozundan arındırıyoruz. Bir süzgece koyarak sularının süzülmesini sağlıyoruz. Şekerimizi ve suyumuzu tencereye koyarak ocağımızın altını yakıyoruz. Şeker eriyene dek arada karıştırarak kaynatıyoruz. 
 
Bu aşamada suları süzülen çiçekleri ekleyebiliriz. Arada karıştırarak reçel kıvamı alana dek pişiriyoruz. En son isteğe göre limon tuzunu veya limon suyunu ekleyerek bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. 
 
En iyi kuvvet macunu tariflerinden Karahan Macunu :
 
Karabaşotu (Karağan Reçeli)
Karahan Macunu İçin Kullanılan Malzemeler :
 
*     1,5 su bardağı pekmez
*     Yarım su bardağı su
*     1 su bardağı karabaş otu
*     1 çay bardağı kavrulmuş susam
*     2 çay bardağı leblebi kırığı büyüklüğünde ezilmiş ve kavrulmuş ceviz içi 
 
Pekmezi ve suyu bir tencerede birleştirerek ocağın altını yakıyoruz. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra karabaşotu çiçeklerini ekliyoruz. Arada karıştırarak koyuca bir kıvam alana kadar yaklaşık 40_45 dakika orta ateşte kaynatıyoruz. Macunumuz biraz ılınınca içine susam ve cevizleri ekleyip iyice karıştırıyoruz. 
 
Şifa olsun. Sevgilerimle...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler