Gastronomi Sektörünün Geleceği İçin Genç Aşçılar Mutlaka Pratik Yapmalı...
İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Doç.Dr. Turgay Bucak, yaklaşan turizm sezonu öncesinde meslek ve sektör hakkında açıklamalarda bulundu. Pandemide eğitim konusunun ciddi yara aldığını ve yaklaşmakta olan turizm sezonunun açılması beklediklerini ifade eden Başkan Doç.Dr. Bucak, “Pandemi döneminde eğitim sektöründe özellikle uygulamalı eğitim yapan ya da alan bölümler çok sıkıntı yaşadı. Tıp fakültesi öğrencileri, aşçılık bölümü, mimarlık bölümü birebir pratik eğitimi almaları gereken bölümlerdir.
Bizim bölümümüzde de şartlar gereği olabildiğince uzaktan eğitimler verilmeye çalışıldı. Normal şartlarda verilmesi gereken pratik eğitimler maalesef verilemedi. Sadece öğrencilerin dinamikliği ve motivasyonu olabildiğince yüksek tutulmaya çalışıldı. Ama dünyanın da etkilendiği gibi biz de eğitim anlamında çok etkilendik” dedi.
Eğitimin Yüzde 80’İ Pratikte...
Aşçılık mesleğinin uzaktan verilmesinin tam anlamıyla mümkün olmadığına dikkat çeken Başkan Doç.Dr. Bucak, “Aşçılık, bakarak ya da uzaktan izlenerek öğrenilecek bir meslek değil. Bu süreçte sadece teorik anlamda verilebilecek her şey verildi. Pratik anlamda da uzaktan kamera karşısında tamamen eğitimden kopmaktansa bu şekilde bir eğitim bağı oluşturulmaya çalışıldı.
Ancak mutfak atmosferi olmadan aşçılık eğitimini vermek çok zor oldu. Teorik eğitimi fazla olan eğitim ve edebiyat fakültesi gibi fakültelerde online eğitim fazla sorun olmadı ama bizim gibi pratik bilginin fazla olduğu bölümlerde bilginin yüzde 80’i pratik eğitimde veriliyor.
Bunun için de birebir yüz yüze eğitim olması gerekiyordu. Maalesef bir nesil pandemi şartlarında olumsuz etkilendi” diye konuştu.
Sektör Mutlaka Ayakta Kalır....
Başkan Doç.Dr. Bucak, pandemide yaklaşık bir seneyi geride bıraktıklarını ve 2020-2021 ÖSYM tercihlerinde
gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin dolduğunun altını çizerek “Pandemide mesleğin tercih edilmesi yönünde bir sıkıntı yaşanmadığını gözlemledik.
Pandeminin şu anda meslek tercihinde çok fazla bir yansıması olmadı. Ama uzun vadede nasıl bir yansıma olur bilmiyorum. Turizm sektöründe gelecek kaygısı ve iş bulamama kaygısı olur mu onu bilmiyoruz ama insanoğlu var olduğu sürece yiyecek-içecek hayati önemde olduğu için sektör mutlaka ayakta kalacaktır.
Pandemi döneminde restoranlar açılmasa bile yiyecek-içecek ihtiyacının karşılanması imkanı yaratıldı. Yiyecek-içecek sektörünün dinamiklerinden olan aşçılık bölümüne kısa vadede yansıması olmaz” şeklinde konuştu.
Ön Rezervasyonlar İyi Gidiyor
2020 yaz sezonuna göre 2021 yılı yaz sezonunun turizm açısından daha iyi olacağına inandığını belirten Doç.Dr. Bucak, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şu anda yerli ve yabancı turist sayısında bir hareketlilik var. Ön rezervasyonlar oldukça iyi gidiyor. Bakanlığın açıkladığı talimatlara göre yine ek tedbirlerin alınacağı söyleniyor.
Geçen yılın şöyle bir dezavantajı vardı; hazırlıksız yakalandığımız bilmediğimiz bir durumdu. Şu anda koronavirüs ile yaşamayı öğrendik ve bundan sonra ne hamleler yapacağımızı geçen yıla göre biraz daha iyi biliyoruz. Kademeli olarak açılmanın başlandığı bu dönemde turizm sektöründe iş ilanlarının artmaya başladığını gördük. Aşılanmanın hızı ile geçen yıla göre çok daha iyi olacağız. Geçen yıl 15 milyon yabancı turist ağırlamıştık, bu yıl tahminlerime göre 30 milyon yabancı turist ağırlarız. İngiltere ve Almanya’dan çok fazla turistin gelmesi bekleniyor.
Bu ülkelerin ilk tercihi Türkiye olacaktır. Rus pazarında çok iyi durumdayız orada bir sıkıntımız yok. Sektörde çalışan öğrencilerinde bu sene iş ve staj sıkıntısı yaşamayacaktır. Düzenlediğimiz kariyer gününde yaklaşık 60 öğrenci Çeşme’de iş ve staj imkanı buldu.
Normalleşme aşamaları bu şekilde devam ederse öğrencilerin de mağdur olacağını düşünmüyorum. Geçen seneye göre kıyasla hem sektörün hem de öğrencilerin staj ve iş imkanlarının daha olumlu ve iyi geçeceği kanaatindeyiz.”
Aşçının Mutfakta Pişmesi Lazım...
İzmir Aşçılar Derneği Üyesi Şef Sadık Dernek de sezonun açılmasını dört gözle beklediklerini belirterek, “Sektörde yavaş yavaş kıpırdanma başladı. Bu hem bizler hem de stajyer öğrenciler için iyi bir durum. Çünkü aşçının mutfakta pişmesi lazım. En yüksek puan alınıp üniversiteye girilen mesleklerden bir tanesi bizim mesleğimiz. El lezzetinin ortaya çıkması için bu mesleği severek yapmanız gerekiyor. Uzaktan bu işi yapamazsınız, eğitimini de alamazsınız. Hem çalışanların hem de müşterilerin sağlığı dikkate alınarak sektörün bir şekilde ayakta durması gerekiyor.
Pandemide paket servislerle bile olsa bir şekilde sektör ayakta kalmayı başardı. Aşçı yemeğini yapabildikten sonra paket servis ile her yere ulaşabiliyor. Online derslerle ne kadar aşçı olunur onu bilemiyorum. Teorik bilgiyi bir şekilde online derslerle verebilirsiniz ama pratik yapmadan teorik bilginin bir anlamı olmaz. İstediğiniz kadar yapacağınız yemeği kafanızda tasarlayın, tencere ve tava ile haşır neşir olmadıktan sonra yemek yapamazsınız. Şefin mutlaka mutfağa girmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Kaynak: www.ilksesgazetesi. com