Nefis bir yöresel lezzet “Uzun Kabak Yemeği” Nasıl Yapılır?

Nefis bir yöresel lezzet “Uzun Kabak Yemeği” Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında Yöresel mutfaklarımızdan Konya’nın Ereğli ilçesine özgü olan “Uzun kabak” kendine has tadı ve besinsel değeri...

Nefis bir yöresel lezzet “Uzun Kabak Yemeği” Nasıl Yapılır?Nefis bir yöresel lezzet “Uzun Kabak Yemeği” Nasıl Yapılır?
Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz SEÇİM
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel mutfaklarımızdan Konya’nın Ereğli ilçesine özgü olan “Uzun kabak” kendine has tadı ve besinsel değeri ile ön plana çıkıyor. Özellikle diyet yapanlar için tüketilmesi gereken ürünlerin başında gelmektedir. Türkiye’de Ereğli dışında neredeyse hiçbir yerde bilinmemesi ve yetiştirilmemesi değerine değer katıyor. 
 
Tarihi kökeninin çok eskilere dayandığı bilinmektedir. 
 
Pek çok padişahın sofrasını süsleyen nadide bir üründür. Yeşil bir bitki iken klasik kabaklar gibi saçak atmaktadır. Ancak bu saçaklar asma gibi uzun ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. 
 
Çocukluğumuzda neredeyse Ereğli’nin her evinde yetişirdi bir önemli özelliği de sadece iki ay gibi kısa bir süre bu ürünü bulabilirsiniz aksi takdirde yıl boyunca bu muhteşem ürünü tatmak için beklemelisiniz. Uzun kabak ile Türk mutfağında yapılan ve bilinen en güzel yemek ise kendi adını verdiği uzun kabak yemeğidir. 
 
Nefis bir yöresel lezzet “Uzun Kabak Yemeği” Nasıl Yapılır?
İçerisine katılan “Koruk Suyu” ve “Kuzu Kaburga” ile tadına doyulmaz bir yemek haline geliyor. Koruk suyuna bir paragraf açmak istiyorum. Bildiğiniz gibi koruk olmamış üzüme verilen isimdir. 
 
Çocukluğumda olmamış üzümleri bir tabağa toplar üzerine tuz ilave eder, korukları koyduğumuz tabağın üstüne bir tabak daha koyarak “Terle babam terle” diyerek sallardık sonucunda suyuna salmış ekşi ve tuzlu tadın içine geçtiği muhteşem bir lezzet elde ederdik. 
 
Günümüzde ne kadar azaltsak ta hala zaman zaman yapmaya devam ediyoruz. Ereğli’nin uzun kabağından bu kadar bahsettikten sonra uzun kabak yemeğinin tarifini vermesek olmaz. Mevsiminde Ereğli’ye yolunuz düşerse alacağınız ve deneyeceğiniz ilk yemek olmalı afiyet olsun.
 
Uzun Kabak Yemeği Nasıl Yapılır? Konya – Ereğli
 
Nefis bir yöresel lezzet “Uzun Kabak Yemeği” Nasıl Yapılır?En Eski Yöresel Lezzetlerimizden Uzun Kabak Yemeği İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     Yarım Uzun Kabak
*     Yarım Kg Kuzu Eti
*     1 Su Bardağı Koruk Suyu
*     4 Adet Orta Boy Domates
*     2 Adet Orta Boy Soğan
*     1 Yemek Kaşığı Salça
*     3 Tatlı Kaşığı Tereyağı
*     Tuz
 
Geleneksel Türk Mutfağı Şeflerimizin Özel Yemek Tariflerinden Uzun Kabak Yemeği İşlem Basamakları Nelerdir?
 
-Uzun kabağı soyun, uzunlamasına bölüp parmak büyüklüğünde dilimleyin.
-Domatesleri yemeklik doğrayın.
-Soğanları brunoise doğrayın.
-Tencerenin en alt kısmına etleri yerleştirin daha sonra soğanları onun üzerine de kabaklar
Yerleştirin en son dilimlediğimiz domatesleri yerleştirin.
-Salça, koruk suyu, tuz karışımını üzerine gezdirin.
-3 tatlı kaşığı tereyağını parça halinde en üstüne koyun.
-Tencerenin kapağı kapalı şekilde 1.5-2 saat pişirin.
 
Afiyet olsun…


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler