Efsane Lezzet Deve Tabanı Turşusu Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey
Türk aşçı haberleri olarak Turşu hakkında Osmanlı saray mutfağı kaynaklarımıza baktığımız zaman:
Yöresel mutfaklarımızda en iyi sofralarımızın bas tacı tursular…. Kıtır kıtır ana yemeklerimizin yanında bulunan ve
bağışıklık sitemimize faydalı turşu çeşitleri… geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde o kadar çok tursu çeşidi vaki saymakla bitmez.
Osmanlı mutfak tarihimize baktığımız zaman
Osmanlı saray mutfağında “çıkma” sistemi vardı. Mutfak çalışanlarının en becerikli ve akıllı olanları müteferrika bile olabiliyordu. Osmanlı saray mutfağında yine en dikkat çeken konulardan bir tanesi 'de en zeki mutfak çalışanlarının “tatlıcı” ve “turşucu” olmalarıydı.
Çünkü mutfak araştırmacısı ve profesör Sn. Arif bilginin kayıtlarında saray mutfak defterleri ve mutfak çalışanlarının kayıtlarına baktığımız zaman en zeki mutfak çalışanlarının “tatlıcı” ve “turşucu” olduklarını görmekteyiz.
Deve Tabanı Turşusu nasıl yapılır? En iyi Muğla lezzetlerinden Deve Tabanı Turşusu yapabilmek için nelere ihtiyaç vardır? Deve Tabanı Turşusu kurmanın püf noktaları nelerdir? İşte tüm bunların cevabını Muğla mutfak kültüründe en zengin tecrübelere sahip ve Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından şef Selma Atabey’in özel turşu tarifleri ile mutfaklarınıza getirmek istedik.
İşte Sizlere Selma Atabey’in Yorumu İle Deve Tabanı Turşusu Nasıl Yapılır?
En İyi
Turşu Tariflerinden Deve Tabanı Turşusu İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1 Kg Devetabanı
* 1 Kg Beya Lahana
* 5-6 Adet Kırmızı Biber
* Bir Bağ Pazının Sapı
* 5-6 Adet Yeşil Domates
* 5-6 Adet Olmamış Elma (Tamamen Kendi Tercihim. Yöreselde Yok)
* Bir Kaç Sap Kereviz Sapı Ve Yaprağı
* 2 Baş Sarımsak
* 1 Kaşık Buğday
* Üzerini Kapatacak Ölçüde Dinlendirilmiş Su
* Her Litre Su İçin 3 Kaşık Tuz
Muğla Yemek Kültüründe Deve Tabanı Turşusu Yapılış Tarifi:
İstenilen malzemelerle karıştırılarak yapılabildiği gibi sadece deve tabanı, su, tuz, Buğday ve sarımsak ile de yapılabilir...
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından "Şef Selma Atabey" mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz..