Karpuz Kabuğu Tatlısı
Fazile Günel Paksoy
Karpuz denince bir anımı hatırlarım her zaman. Önce onu anlatmak istiyorum size. Malgaca Ovasında büyüdüm ben. Urla'nın en eski pazar yerine adını veren bereketli toprakların bulunduğu ova.
Tütün, bamya, günebakan, anason, kavun, karpuz, mısır, susam tarlalarının arasında. Yaz boyu iki oyuncak arabamız olurdu. İlki karpuz kabuğundan, ikincisi günebakan sopasından. Karpuzun meyvesiyle kökeninin (dal) birbirine bağlandığı yerde bir yaprakçık olur.
Karpuzun kulağı deriz biz ona. Karpuzun kulağı kurudu mu o karpuz olmuştur. O zamanlar böyle ortalık karpuz kaynamıyor. Tarlanda ne yetiştirirsen onu yiyorsun. Her sabah karpuz tarlasını geziyor babam. Bende kenarda onu bekliyorum.
Kulağı kuruyan ilk karpuz koparılacak, kesilecek içini yedikten sonra kabuğu sıyrılacak ve araba yapılacak. Bir kaç gün içinde karpuzlardan biri oldu. Sabah kopardı babam. Öğlene kadar soğutmak benim işim.
Bir kovaya koyduk. Yarım saatte bir tulumbadan su çekiyorum ve suyunu değiştiriyorum soğuk olsun diye. Öğlen oldu karpuz kesildi dörde bölündü. Yakın komşularımızla paylaşıldı. Bir dahaki seneye dikmek için tohumları ayrıldı. Her kabuğunun ucuna bir ip bağlanarak Hatice, Seviye, Zafer ve bana araba yapıldı.
Çok mutluyuz. Akşama kadar bir öteye bir beriye sürdük durduk arabalarımızı. Akşam oldu çok kıymetli olan arabamı damın içine almak istedim. Ablamlar izin vermedi. Bende damın önündeki zeytin ağacının kovuğuna sakladım.
Sabah uyandığımda bir de ne göreyim arabam keçinin ağzında. Hem de benim keçimin. Yarısı ağzında. Koştum tuttum ipinden. Ben çektim keçi çekti, ben çektim keçi çekti. Keçi inadı ben baş edebilir miyim arabamın ipi elimde yere yuvarlandım.
Hiç unutmam bu anımı. Bostanı bozup ta pekmez kaynattığımız gün kalınca kabuklardan yine pekmezli tatlı yapılırdı. Geriye kalan kabuklardan bir sürü arabamız olurdu. Keçilerde karpuz kabuğuna doyardı. Karpuz çekirdeği biriktirmek için yarışırdık.
Anlatacağım tatlı da karpuz pekmezi pişirirken yapılırdı. Artık pekmez yapacak kadar karpuz dikmiyoruz. Olan karpuz kabuklarının kalınca olanlarından tatlı yapıyorum bende. Belki sizlerde yaparsınız…
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfak Kültüründe Yöresel Tatlılarımızdan Karpuz Kabuğu Tatlısı Nasıl Yapılır?
Orta büyüklükte bir karpuzun kabuğu, odun külü ve pekmez. Ben üzüm pekmezi kullandım.
(Kül bulamazsanız kireç ya da karbonatta kullanabilirsiniz)
Geleneksel
Türk Mutfağında En Sevilen Muğla Tatlılarından Karpuz Kabuğu Tatlısı Yapılış Tarifi;
İlk iş karpuz kabuklarının dış yüzeylerini incecik soyuyoruz. Beyaz yerlerini dilimliyoruz. Odun külüne buluyoruz.
Bir iki saat sonra kabuklar sulanıyor. Su üstlerini geçmişse yeterlidir. Geçmemişse üzerini geçecek kadar su ekliyoruz ve bu şekilde 1 gece evin dışında gece ayazında bekletiyoruz. O yıllarda buz dolabı yoktu. Buzdolabında da tutabilirsiniz.
Ertesi gün bu sudan çıkarıyoruz ve 3_4 kez iyice yıkıyoruz. 2 bardak pekmez ve 1 bardak su ile şerbet yapıp kaynatıyoruz. Karpuz kabuklarını içine atıyoruz ve kısırlaşana kadar pişiriyoruz.
Aynı işlemi şeker kullanarak ta yapabilirsiniz. Şeker ölçüsü orta büyüklükte bir karpuzun kabuğu için 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su.
Mutfaklarımızdan yemek kokusu, evlerimizden sağlık, kilerlerimizden pekmez eksik olmasın.
Sevgilerimle.