Şef Özlem Mekik'ten Etli Türkmen Pilavı Nasıl Yapılır?

Şef Özlem Mekik'ten Etli Türkmen Pilavı Nasıl Yapılır?

Bugüne kadar evinizde Etli Türkmen pilavı yaptınız mı? Peki evinizde sofralarınızı şenlendire 'cek şeflerin özel pilav tarifleri 'nden faydalanmak istemez...

Şef Özlem Mekik'ten Etli Türkmen Pilavı Nasıl Yapılır?
 
Etli Türkmen pilavı nasıl yapılır? Bugüne kadar evinizde Etli Türkmen pilavı yaptınız mı? Peki evinizde sofralarınızı şenlendirecek şeflerin özel pilav tariflerinden faydalanmak istemez misiniz?
 
İşte sizlere şeflerin özel yemek tariflerinden Etli Türkmen pilavı tarifi ve Etli Türkmen pilavının pus noktalarını Türk mutfağı şeflerimizden özlem mekik ’in kaleminden Türkmenistan mutfağı özelliklerini merak edenlere özel... Türk Aşçı Haberleri Şef Özlem Mekik kısaca Türkmenistan mutfağını bahsetti, Türkmenistan mutfağının en bilinen yemeklerinden Etli Türkmen Pilav’ının tarifini verdi!
 
Türkmenistan mutfağının özellikleri nelerdir?
Türkmenlerde de ekmeğin çok önemli bir yeri var. Başlıca ekmek çeşitleri mayalı hamurdan yapılan çörek, mayasız olarak yapılan pelir, yağlı petir ve külçedir. Tandır, Türkmenlerin ekmek pişirdikleri ocaktır. Türk Aşçı Haberleri Herkes ekmeğini evinde pişirir. Tandırda ekmek pişirilirken misafir gelirse, misafire ekmek ikram edilir. Misafir ekmeği iki eliyle koparmalıdır. Çünkü inanışlarına göre tek elle koparmak günah sayılır. 
 
Ayrıca ilk pişen ekmeği de paylaşmazlar. Ekmekten sonra etli, sütlü ve pirinçli yemekler gelir. Geleneksel yeme alışkanlığını korumuş olan halk, sabahları genel olarak peynir, yumurta, tereyağı, reçel ve bal yer; süt ve çay içer. Öğle yemeğinde, salata, çorba, kızarmış veya haşlanmış et yiyen Türkmenlerin akşam yemekleri ise çok hafiftir.
 
Gelinbudu köfte, patates kayığı, Badamjan Gatlamasy (Patlıcan katlama), Fitçi (etli börek), Kadili Gutap (Balkabağı böreği), Gızzırma (Gözleme), Kömeç veya Jigirdekli Çörek, Türkmen pilavı, Kerkük pilavı Türkmenistan’ın önde gelen yerel lezzetlerdir. Tatlı yerine taze ve kuru meyve yerler.
 
Türkmenler konukları geldiğinde ya da karşılıklı ziyaretlerinde öncelikle çay ikram ederler. Bu genelde yeşil çaydır. Çay, “çeynek” adı verilen özel kaplarda içilir. Çay kış aylarında olduğu kadar, yaz aylarında da harareti gidermesi özelliğiyle çokça tüketilir.
 
Göçebe-bozkır hayatında önemli bir yeri olan avcılık Türkmenlerin mutfak kültürü ve beslenmesini etkilemiştir. Etinden yararlanılan başlıca av hayvanları şunlardır: Keklik, yaban ördeği, yaban kazı, ceylan, Türk Aşçı Haberleri geyik, tavşan, barak, balık vb. Sebze üretimi son yıllarda oldukça gelişmiştir. Bunlardan başlıcaları domates, patates, kelem (lahana), biber, patlıcan, kabak, hıyar, havuç, soğan, sarımsak ile kavun ve karpuzdur. Sebzeler mevsiminde taze olarak yenildiği gibi, kış için kurutmaları da yapılır.
 
Türkmenistan mutfağının en eski yemeklerinde Etli Türkmen pilavı nasıl yapılır?
 
Şef Özlem Mekik'ten Etli Türkmen Pilavı Nasıl Yapılır?
En eski pilav tariflerinden ve en iyi lezzetlerden Etli Türkmen pilavı için kullanılan malzemeler;
 
*     4.5 su bardağı pirinç
*     600 gr koyun veya dana eti
*     6-7 adet havuç
*     3 kaşık tereyağı
*     Yarım su bardağı sıvıyağ
*     2 adet kuru soğan
*     1 yemek kaşığı salça
*     1 çay bardağı kuş üzümü
*     1 çay kaşığı kimyon
*     1 çay kaşığı kişniş
*     Tuz
*     Karabiber
 
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinden Etli Türkmen pilavı yapılış tarifi;
 
Pirinçleri tuzlu suda yarım saat kadar dinlendirin. Soğanları yemeklik olacak şekilde ince doğrayın. Soğanları kibrit çöpü olacak şekilde dilimleyin.
 
Yağı bir tencereye alın ve kızdırın. Kızan yağda iri kuşbaşı doğranmış etleri hızlı bir şekilde tüm taraflarını mühürleyin. Daha sonra ocağı orta ateşe getirin ve soğanları ilave edin. Soğanların rengi dönmeye Türk Aşçı Haberleri başlayınca üzümleri ilave edin. Birlikte 3-4 dakika kavurduktan sonra havuçları, salça. tuz ve baharatları ilave edin ve 3.5 su bardağı kaynamış suyu ilave edin.
 
Su hafif kaynamaya başlayınca pirinçleri de tencereye ilave edebilirsiniz. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pilav suyunu tamamen çekene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Türk Aşçı Haberleri Ardından pilavı bir bez örtünün içerisine alın ve tencerenin ağzını açmadan 15 -20 dakika kadar demlendirin. Demlenmiş pilavı ters çevirerek servis edin.
 
Havuçlar pişerken kendi sularını bırakacakları için pilavın suyunu dikkatli ayarlamalısınız. Türkmen pilavının pirinçleri lapa kıvamında olmayacak şekilde hafif diri kalmalıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler