Bademli Pilav (Datça)
Şef Selma Atabey
Neyle başlamalı söze. Bademle mi pilavla mı? İkisi de kendi sınıfında öncelikli, özellikli, vazgeçilmez. Datça"mızın meşhur bademi. Namı diğer payam. Bademin anavatanı Orta Asya ve Çin. İpek yolu vesilesiyle ulaşmış Anadolu'ya. Bir çok yerde yetişiyor, ılıman iklim istiyor çünkü. Ama Datça vatanı gibi olmuş. Üç farklı çeşidi var çok tercih edilen.
Nurlu badem, ak badem ve sıralı badem. Tatlı da, yemekte, mezede, salata da kullanıldığı gibi sütü, yağı ve unu ise son dönem popüler ürünlerden. Kuruyemiş olarak da kullanılıyor kozmetiktede. Her şeyin hikayesi varda bademin olmaz mı?
Badem ağacı yapraksız ve çiçekli bir ağaçtır bilirsiniz. Hikayemiz bununla alakalı, mitolojik bir anlatı, bir efsane;
Kralın güzel kızı Phyllis, Truva savaşının ardından kente uğrayan Atinalı Demophon’a gönlünü kaptırmış. Kısa zamanda birbirlerinden ayrı duramaz olmuşlar. Ayrılık vakti geldiğinde yeniden buluşmak için birbirlerine söz vermişler. Günler, aylar, yıllar geçmiş.. Phyllis, limanda beklemekteymiş ama umudunu yitirmiş artık ve daha fazla dayanamayıp kendini asarak intihar etmiş.
Bu aşk, Tanrıça Athena’yı çok etkilemiş ve genç kızı yapraksız bir badem ağacına dönüştürmüş. İntiharı duyan Demophon gelmiş ve badem ağacını bulmuş, ağlayarak sevgiyle sarılmış. Sarıldığı dalları çiçeklenmiş. İşte bundan yapraksız ama çiçekli bir ağaçmış badem ağacı.
Çok hassas ama bir o kadar da sevgiye aşık herkesin ağacıdır badem ağacı. Bakın Aziz Nesin ne demiş Arkadaşım Badem Ağacı isimli şiirinde;
“Sen ağaçların aptalı, ben insanların,
Seni kandırır havalar, beni sevdalar…”
Yemeklerde kullanımının haricinde bademin üç yeme şekline de bayılırım. Nisan ayında henüz yeni olmuşken çağla badem, Temmuz’da sıcağın altında serinletici buzlu badem, Ağustos ayından sonra da kuru badem olarak üç şekilde de yerim.
Gelelim pilava. Pilav ise baş tacımız biliyorsunuz. Düğünlerimizde, cenazemizde, misafirlerimizi ağırlarken, ramazan sofralarında ve daha bir çok yerde mutlaka pilav. Etli pilav, şehriyeli pilav, bezelyeli pilav, nohutlu pilav, tavuklu pilav, perdeli pilav, bademli pilav...
Osmanlı saray mutfağının da, yöresel Türk mutfağının da olmazsa olmazı. Bizde pilav deniyor, İran'da çilav, İtalya'da risotto. En çok uzak doğuda tüketiliyor.
Ama en çok tüketilmesi en lezzetli olanı demek değil tabi. Lezzette hepsiyle yarışır güzel ülkemin pilavları. Datça'nın pilavı ise tabi ki bademli ve tavuklu. Hatta nisan ayı 2. haftasında festivali bile yapılıyor uzun zamandır.
Kazan kazan bademli pilav yapılıp hem gelen misafirlere hem de yerel halka dağıtılıyor. Yeniliyor, içiliyor, gülünüp eğleniliyor, türküler söyleyip oynanıyor.
Eminim bundan dolayı Datça'nın bademleri daha güzel oluyor. Hani gülmeyin bana Ben bitkilerimle konuşurum ve konuştukca coşarlar. Herhalde bademleri de etkiliyordur.
En İyi Pilav Çeşitlerinden Bademli Pilav Nasıl Yapılır?
Saray Pilavlarından Bademli Pilav’da Kullanılan Malzemeler;
* 2 Bardak Baldo Pirinç
* 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* 1 Bardak Kabuğu Soyulmuş Çiğ Badem
* 1 Tavuk Göğsü (Derili)
* Karabiber
* Tuz
En İyi Yöresel Pilavlardan Bademli Pilav Hazırlanış Tarifi;
Tavuk üzerini geçecek kadar su ile haşlamaya alınır. (Yöreselde sade su ile yapılıyor olsa da içerisine defne, kereviz sapı gibi sebzeler konması hem lezzetini geliştirecek hem de besin değerini artıracaktır.) Çiğ bademin üzerine sıcak su koyarak bir kaç dakika bekletmek kabuğunu soyabilmek için yeterli olacaktır. Haşlanan tavuk didiklenir ve suyu süzülür.
Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra pilavın yapımına geçilebilir.
Tereyağı ve zeytinyağı tencerede eritilir içerisine bademler ilave edilip rengi değişene kadar kavrulur. Pirinçler ilave edilip biraz daha kavrulduktan sonra 2 bardak pirinç için tavuk suyu sıcak ise 2 bardak, ılık ise 3 bardak, soğuk ise 4 bardak ilave edilir.
Tuzu verilerek karıştırılır. Artık bundan sonra karıştırmamak gerekmektedir.
Su kaynayıp yarı yarıya çekene kadar yüksek ateşte, sonra kısık ateşte suyu çektirilir. Kapağı kapatılıp ocaktan alınır. 5 dakika sonra harmanlanır ve üzerine tavuk etleri ilave edilip tekrar kapağı kapatılarak dinlendirilir.
Servisinde karabiber kullanılır.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.