Yoğurt, Yoğurt İle Mayalanıyorsa, Tarihte İlk Yoğurt Nasıl Mayalandı?
Şef Timur Kocabıçak /Ula Aşığı
Yöresel mutfaklar araştırmacısı
Dünya’da hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkeler incelendiğinde Mutfak kültürlerinin de gelişmiş olduğu görülür.
Buna bağlı olarak yemek çeşitleri artmıştır. Bazen bilinçli olarak yeni yemekler üretilmiş, bazen tesadüf eseri yeni yemek keşifleri yapılmıştır.
Yoğurt Tesadüfen keşfedilen bir süt ürünüdür. Hayvancılıkla uğraşan atalarımız her gün düzenli olarak hayvanları sağar, elde ettikleri sütü içecek olarak kullanırmış.
Yoğurt Hıdrellezde yağan yağmurda dışarıda unutulan kova içerisindeki sütün, yağmur damlaları nedeniyle mayalanarak yoğurda dönüşmesi sonucu ortaya çıkmış bir süt ürünüdür. Hıdrellezde doğa uyanır. O dönem yararlı bakterilerin en aktif olduğu dönemdir.
Bu bakteriler yağmur ve sabaha karşı çimlerin üzerine yağan çiğ damlaları şeklinde yeryüzüne inerler. Bu bakteriler kullanılarak yoğurt mayalanabilir. Üstelik mayalanan yoğurtta on numara probiyotik özelliği olur.
Yağmur suyu ile yoğurt mayalamak:
Bu mayalama tekniği 14 Nisan- 10 Mayıs tarihleri arasında yağan yağmur suyu ile yapılır. Bu tarihler arasında yağan yağmur suyunda bulunan laktik asit mayalanmayı gerçekleştirir. Yoğurt mayasını elde edebilmek için 3 defa küçük kavanozlarda maya olgunlaştırmak gerekir.
Yoğurt Mayalamada Kullanılan Malzemeler:
* 1 Bardak Süt
* 1 Boş Kavanoz
* 3 Yemek Kaşığı Yağmur Suyu
Yoğurt Mayalama Tekniklerinde Yapılış Tarifi:
(Mutlaka Tahta Kaşık Kullanın)
Bir Bardak Süt Isıtılıp Kavanozun İçine Boşaltılır.
Mayalama sıcaklığına düştükten sonra 3 yemek kaşığı yağmur suyu ilave edilerek kapağı kapatılır ve sıkıca sarılıp ılık ortamda 24 saat bekletilir.
24 saat sonra sıvı bir yoğurt meydana gelir. Kavanozun üstünde oluşan tabaka kaşık ile alınır. Bu ilk mayamızdır. İlk mayayı olgunlaştırmak gerekir.
Bu sefer başka bir sür bardak süt daha ısıtıldıktan sonra yine aynı işlem yapılır. Bu sefer yağmur suyu yerine ilk elde ettiğimiz maya kullanılır. Yine 24 saat beklenir. Bekleme sonunda kavanozun üstünde oluşan tabaka alınıp, bir sefer daha 1 bardak süte çalınır.
Bu işlem 3 defa tekrarlanmış olur. Böylelikle yağmur suyundan çaldığımız mayayı 3 defa 24 saat bekleyerek mayalamış ve olgunlaştırmış oluruz.
Her seferinde mayanın kalitesi artar. Daha koyu kıvamlı bir yoğurt elde ederiz. Artık sadece 5 saatte (Probiyotik miktarı hazır yoğurtlara oranla 2 kat fazla) yoğurdumuzu mayalayabiliriz.