Her Yerde Konya Mutfağı
Konya, Anadolu’nun kalbinde bulunan, medeniyetlere başkentlik etmiş muhteşem bir kent. Son dönemlerde yemekleri ve gastronomi alanında yaptığı atılımlar ise gözden kaçmayacak kadar büyük. Bir grup Konyalı kentin mutfak kültürü ve yemek çeşitliliğini Türkiye’nin dört bir yanına giderek Konya mutfağına ait yemekleri, tatlıları ve çorbaları aslına uygun olarak sunuyorlar.
Peki, kim bu grup? Konya’da 2015 yılında aktif hale gelen ve her geçen yıl gelişmeye devam eden kısa adı KOGAT (Konya Gastronomi Aşçılar ve Turizmciler Derneği) olan, bilinen ismi ile Konya aşçılar derneği. Konya aşçılar derneği Türkiye aşçılar federasyonu tarafından düzenlenen etkinliklere katılarak Konya mutfağının muhteşem lezzetlerini tanıtıyor.
15-18 ocak tarihlerinde Antalya’da Türkiye’nin en büyük gıda ve ekipman fuarı düzenlendi. Sektörün ihtiyacı olan ürünleri inovatif bir şekilde yeniden tasarlayan pek çok firma bu fuara katıldı. Fuar kapsamında Türkiye aşçılar federasyonuna bağlı Ageb (Antalya Gastronomi Eğitimciler Birliği) derneği tarafından 2000 den fazla aşçının katılım gösterdiği pek çok gastronomi etkinliği gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen etkinliklerin ana teması bu yıl “Yaşasın Anadolu” olarak belirlenmiş. Ülkemizin yerli ürünleri kullanmada imtina ettiği bu dönemlerde kesinlikle üzerinde durulması gereken bir konu. Ageb dernek başkanı, Değerli ustam Mustafa EROL Tüm Türkiye’ye yerel ürün kullanımı, yerel tohum ve yerli üretimi anlattı.
TAFED başkanı Zeki AÇIKÖZ ise başına köylü Mehmet ağanın şapkasını takıp tüm aşçılara yerli ürünleri kullanma tavsiyesinde bulundu. Etkinlikler kapsamında unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş pek çok ürünün sunumu yapılarak yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Fuarın güzellikleri saymakla bitmez.
Gelelim Konya aşçılar deneğine, fuar kapsamında Konya’nın herkes tarafından bilinen bamya çorbası ve irmik helvası yapıldı. Bamya çorbasının neden sıcak içilmesi gerektiği KOGAT dernek başkanı Dr. Yılmaz SEÇİM tarafından tüm konuklara anlatıldı.
Değerli okuyuculara da kısaca hatırlatmak gerekirse;
kuzu kuyruk yağı ile yapılan bamya çorbasının ağızda donmaması için kaynar olması gerekir. Bu arada unutmadan en iyi çiçek bamya Amasya’da yetişir.
En lezzetli bamya ise Konya’da yapılır. İrmik helvası, fuarda tanıtılan bir başka Konya lezzeti, irmik helvası Konya’da düğün tatlısı olarak tüketilir. Öyle çok tatlı açık renkli olmamalı altın rengini alınca şerbetlenip biraz dinlendikten sonra servise hazırlanır.
Gelecek dönemlerde Konya gastronomi atağına devam edecek. Bu atağın en önemli tetikleyicisi Belediye, üniversiteler, STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları olacaktır. Haydi Konya, şimdi Gastronomi kenti olma zamanı.
Dr. Yılmaz SEÇİM