Şevketi Bostan Nedir? Yemeği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Yetişir?

Şevketi Bostan Nedir? Yemeği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Yetişir?

Yöresel mutfaklarımızda ve Osmanlı ve Türk Mutfağında bir çok yemek ismi şaşırtıcı ve enteresandır. Bu lezzetli ve nefis yemeklerin Her birinin mutla...

Şevketi Bostan Nedir? Yemeği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Yetişir?
Yöresel mutfaklarımızda ve Osmanlı ve Türk Mutfağında bir çok yemek ismi şaşırtıcı ve enteresandır. Bu lezzetli ve nefis yemeklerin Her birinin mutlaka ayrı ayrı yemek hikayeleri vardır. Bu gün İlginç Yemek İsimlerini ve tariflerini Türk Aşçı Haberleri olarak ilginç yemek isimlerinden "Şevketi Bostan" tarifini sizlerin sofralarına taşımak ve  sizlerle paylaşmak istedik.
 
Geleneksel Türk Mutfağında İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli yemekler. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak yemeklerden "Şevketi Bostan" nasıl yapılır? "Şevketi Bostan" nereye ait bir yemektir? "Şevketi Bostan" tarifini biliyormusunuz? Yöresel yemeklerimizden "Şevketi Bostan" tarifinde kullanılan malzemeler nelerdir? 
 
Şevketi Bostan Nasıl Temizlenir?
Şevketi bostan temizlenmesi de zor bir bitkidir. Özel bir temizleme yöntemi ile temizlenir. Şevketi bostan temizlenirken dikenli olduğundan mutlaka eldiven takılmalıdır. Temizlik öncesinde ayrıca geniş bir kaba limonlu su hazırlanır. Havuca benzeyen kökler ve yapraklar dikenlerinden ayrılır. Ardından da kökler ve yapraklar birbirinden ayrılır. Bununla da bitkinin temizliği bitmiyor.
 
Topraklı bir bitki olduğu için bol sudan geçirilmeli ve toprak kalıntısının kalmadığından emin olunmalı. Köklerinin üzerindeki kahverengi tabaka soyarak çıkartılırken, kök dikey olarak kesilerek içindeki sert tabaka da çıkartılır. Bu temizlikler yapıldıktan sonra daha hijyenik olması açısından bitki sirkeli suda bir süre bekletilir ve temizlenen kısımlar doğranarak pişirilmek üzere hazır hale getirilir.
 
Şevketi Bostan isimli yabani sebzenin pişirilmesiyle yapılan bu yemeğin özellikle kuzu etiyle yapılanı makbul olur... 
 
Şevketi Bostan Tarifi 
Şevketi Bostan Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Kilo Şevketi Bostan
*     500 Gram Kuzu Kuşbaşı Et
*     1 Çay Bardağı Zeytin Yağ
*     2 Adet Limon
*     1 Çorba Kaşığı Un
*     Tuz
*     Su
 
Şevketi Bostan Yapılış Tarifi
Şevketi bostanlar güzelce yıkanır. 
Beyaz kısımları küçük küçük doğranır. 
Yeşil diken kısımlarının taze olanları da doğranır. 
Bir adet limon suyu sıkılmış suyun içinde bekletilir ki doğrama işlemi sırasında kararmasın. 
 
Zeytin yağı eklediğiniz tencerede kuzu etleri bir miktar kavrulur. (zeytin yağın yanmasına izin vermeden) Hafif renkleri değişince şevketi bostanlar ilave edilir. 
 
Tercih miktarda tuz ve 5-6 bardak su eklenip pişmeye bırakılır. (düdüklü tencerede 20 dakika yeterli) Pişmesine yakın 1 adet limon suyu ve un karıştırılarak yavaş yavaş terbiyesi yapılır. 
5 dakika sonra ocağın altı kapatılır. 
Afiyet olsun.
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Videolu Tarif !!!
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Şevketi Bostan Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Şevketi bostan nedir, Şevketi bostanın faydaları nelerdir?
Şevketi bostan, Güneydoğu Asya ve Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türüdür. Şevketi bostan bitkisi geçmişte birçok alanda alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde kullanımı hala devam eden şevketi bostanın ne işe yaradığını, şevketi bostan bitkisinin faydalarını sizler için araştırıp bir araya getirdik. İşte şevketi bostan nedir, şevketi bostanın faydaları nelerdir sorusuna verilen cevaplar…
 
Şevketi bostan bugün Orta Avrupa'da, Güney Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Orta ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerde yabani bir ot olarak kendiliğinden yetişmektedir.
 
70 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve tüylü bir yapıya sahip olan şevketi bostan bitkisi kök kısmı toprağın altında yetişen sap kısmı ise yeşil olan bir bitki türüdür. Sap kısmı yeşil olan şevketi bostan bitkisi ağustos aylarında sarı renkte çiçek açmaktadır.
 
Şevketi bostan Vitamin ve mineral zengini... Şevketi bostan bitkisi vitamin ve mineral zenginidir. İçerisinde bolca miktarda magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırmaktadır... Bulaşıcı cilt hastalıkları tedavisi... Şevketi bostan eski yunan halkı tarafından suçiçeği, kızamık ve çeşitli cilt salgını hastalıkları tedavisinde kullanılırdı...
 
Şevketi bostan bitkisi, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinde ve bağırsaklardaki solucanları yok etme tedavisinde ilaç niyetine kullanılırdı...
 
Baş ağrısı tedavisinde de kullanılırdı... Şevketi bostan bitkisi sinirlilik ve yorgunluğun yaratmış olduğu baş ağrısı tedavisinde sıkça başvurulan alternatif tıp yöntemleri arasında yer almaktadır.
 
 
Balgam söktürücü özelliği, Solunum yolları tedavisinde grip ve soğuk aldınlığın yaratmış olduğu balgamı söktürmeye yardımcı olmaktadır...  Anti mikrobiyel... Şevketi bostan antimikobiyel etkisi sayesinde geçmiş zamanlarda son derece tehlikeli olan ahıv virüsü için tedavi amaçlı kullanılırdı.
 
Menapoz dönemindeki semptomları azaltıyor... Menstrüel baş ağrılarından ve menapoz döneminde oluşan kötü etkilerin minimum derecede azalmasına yardımcı olmaktadır... Şevketi bostan Adet sancılarını azaltır
 
Şevketi bostan Hafızayı güçlendirir
Şevketi bostan bitkisi beyindeki kan dolaşımını arttırdığı için hafızayı güçlendirerek, konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olmaktadır... Şevketi bostan bitkisi adet sancıları ve kramplarını azaltmada oldukça etkilidir...
 
Şevketi bostan bitkisi nasıl tüketilmeli?
Şevketi bostan bitkisini hem yemek olarak hem de çay olarak tüketebilirsiniz.
 
Dikenli Diye Dışlamayın! Diğer Adı Mübarekotu... Şevketi Bostan Nedir?
Bostanotu, akkız ve mübarekotu olarak da bilinen şevketi bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir.
 
Anason kokulu olan şevketi bostanı seven dikenine katlanır diyelim ve bu şifalı otu size tanıtmaya başlayalım.
 
Papatyagiller familyasından, kültür bitkisi olarak üretimi gerçekleştirilen şevketi bostan, sarı çiçekli dikenli bir yapıya sahiptir. Akdeniz ikliminin nemli havasını seven, doğada kendiliğinden yetişen, çayırlarda sık sık gördüğünüz bu ot yabani bir ot olarak bilinmektedir. Kültür bitkisi kapsamına alınmış, sofralarda yer bulan bir bitkidir.
 
Portekiz, Fransa, İran gibi Akdeniz ülkelerinde sıkça rastlanan şevketi bostan, şifa kaynağı olarak son yıllarda beslenme listemizde yerini almıştır. Belki de çayırlarda sıkça karşılaştığınız ama ne olduğunu bilmediğiniz o ot şevketi bostan otudur. Bu yazıyı okuduktan sonra, çayır çimen gezerken sarı çiçekli şevketi bostanla karşılaşırsanız evinize götürüp mutfağınızda kullanmak isteyebilirsiniz.
 
Şevketi Bostan Bitkisi Türkiyede Nerelerde Yetişir?
Şevketi Bostan Akdeniz ikliminin etkili olduğu ılıman iklime sahip bölgelerde yetişir. Türkiye’de Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğa da kendiliğinden çıkan şevketi bostan, yemeklik olarak en çok Ege Bölgesinde değerlendirilir. İzmir ve çevresinde sıkça yetiştirilen ve tüketimi yaygın olan şevketi bostan kalori açısından da çok düşüktür. Sağlık açısından da faydalı olan şevketi bostan otu, Türkiye dışında İtalya ve İspanya’da da yetişir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler