Geleneksel Türk mutfağında Küşle me Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl Pişirilir?

Yöresel tatların isimleri kimi zaman bir gariptir. Mesela küşleme ne demek? Yiyenlere “ben et yememişim” dedirten küşleme nerenin yemeği? Peki ya iyi bir küşleme...

Geleneksel Türk mutfağında Küşleme Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl Pişirilir? Küşleme Nasıl Çıkarılır? Evde Küşleme Pişirmenin En Lezzetli Yolu Nelerdir?
 
Antep Mutfağından Küşleme Kebap
Yöresel tatların isimleri kimi zaman bir gariptir. Mesela küşleme ne demek? Yiyenlere “ben et yememişim” dedirten küşleme nerenin yemeği? Peki ya iyi bir küşleme nerede yenir? Tüm bu soruların cevabıyla karşınızdayız.
 
Nefis Ve Lezzetli Antep Mutfağı 'ndan Süper Bir Tarif Olan Küşleme Nedir?
Koyunların omurga bölümünde uzunlamasına bulunan ete küşleme denir. Bir koyundan en fazla 100 ila 150 gram arasında et çıkarılabilir. Az miktarda çıkmasına rağmen doyurucu ve iyi bir kebap malzemesi için elverişlidir. Sinir içermediği için son derece yumuşak ve kolay yenebilecek bir kıvamda olup pişirmek için ideal bir yapıya sahiptir.
 
Enfes tadıyla yiyenleri kendinden geçiren küşleme kebap, kendine özgü lezzetleriyle ünlü Gaziantep mutfağında yer alır.
Etin iyi bölümünden hazırlanan yemeğin hoş görünümü ile birleşen lokum gibi yumuşak yapısı tadanlarda kısa sürede tekrar yeme isteği yaratır. Etinin kalitesi ile birlikte yemek yapımında kullanılan baharatlar ve sos da elde edilen sonuca çeşni katar. Etin her noktasına yayılmış olan sos ve baharatlar ağızda muhteşem bir tat hissedilmesini sağlar.
 
BALIK YEMEKLERİEtin az miktarda çıkması etin değerini artıran bir unsurdur.
Nadir bulunması ustaların pratik yapmasını da zorlaştırdığından iyi bir ustaya denk gelince bu fırsatı kaçırmamak gerekir. Deniz ürünleri restoranında havyar ne ise bir kebapçıda yiyebileceğiniz küşleme yemeği de odur. Bu anlamda damak çatlatan bu lezzetin mutlaka küşlemesiyle meşhur bir yerde denenmesi önerilir.
 
Küşleme Nasıl Çıkarılır?
Bu olağanüstü lezzeti tadanlar “küşleme nereden çıkar” ve “küşleme koyunun neresidir” sorularının cevabını merak edebilir. Koyunun sırt bölümündeki omurga kısmından küşleme eti çıkarılır. Son derece kıymetli olan bu et bölümünün çıkarılma işlemini kasaplar yapabilir. Küşlemeye bonfile eti de denebilir.
 
Küşleme eti, bir hayvanın sırt kısmından sadece 2 tane olmak üzere çıkarılır.
Hayvanın iç organlarına yakın bir yerde bulunmaktadır. Koyunun böbreklerinin etrafındaki içe bakan tek parça olması da etin bir başka önemli özelliğidir. Orta yağlı türde bir et çeşitidir. Ayrıca diğer hayvanların bünyesinde de bu et bulunur. “Küşleme hangi etten yapılır” sorusu da bu şekilde yanıtlanır.
 
Hayvanın bu bölümünde fazla yağ ve sinir bulunmaması da küşlemenin terbiye edilmesine gerek kalmamasına neden olur.
Ayrıca lezzetinin ve içindeki suyun başka bir lezzet ile birleştirilmesi şart değildir. Ancak isteğe göre marine etme yöntemi tercih edilebilir. Etin içinin hafif pembe kalması, yapılacak yemek açısından daha iyidir.
 
Küşleme Nasıl Yapılır?
Küşleme yapmak için öncelikle etin kebap yapımına hazır hale getirilmesi gerekir. Kasaplarda bu işlem gerçekleştirilir. Et hayvandan çok az miktarda çıkarıldığı için önceden kasaba sipariş verilmesi ve hazırlatılmasında yarar vardır. Etin küçük kuşbaşı şeklinde doğranmamasına ve iri parçalar halinde kesilmesine de dikkat etmek gerekir. Böylelikle etin suyunu tutması sağlanır. Bonfile bölümünün elde edilmesinden sonra ise yemeğin lezzetini arttıracak olan soslar ve baharatlar hazırlanır.
 
Küşleme marinasyon süreci sosun tüm ete yayılması ve işlemesi açısından önemlidir.
Bu nedenle sosu oluşturduktan sonra eti 1 saat boyunca sosun içinde bekletmek gerekir. Fazla zaman yoksa ya da yemek için sabırsızlanıyorsanız en az 10 dakika olmak üzere daha kısa süre bekletilebilir. Et marine ediliyorken yanında servis edilecek diğer tatlar pişirilebilir. Daha sonra ise etin pişirilme süreci başlar.
 
Küşleme Nasıl Pişirilir?
Küşlemeyi pişirirken farklı yöntemler izlenebilir. Marinasyon işlemi yapılarak sonrasında iki tarafının da 10 dakika pişirilmesi ideal bir yöntemdir. Marine etme yöntemini seçtiyseniz yaptığınız harç ile eti birleştirdikten sonra 4-5 saat süre ile buzdolabında bekletmek yemeğin lezzetinin artması yönünden yararlıdır. Ancak isteğe göre mangalda pişirilmesi tercih edilebilir.
 

OSMANLI SARAY MUTFAĞI

Her etin pişirilmesinde olduğu gibi burada da akıllara “küşleme terbiyesi nasıl yapılır” sorusu gelebilir.
Küşleme kendiliğinden yumuşak bir yapıya sahip olduğundan fazladan terbiye işlemi yapılması şart değildir. Mangal yöntemi seçildiyse öncesinde marine edilmesi ya da terbiye edilmesi gerekmez. Tat açısından sadece üzerine bir miktar tuz serpilmesi yararlı olur. Küşlemenin çok uzun süre pişirilmesini beklemek gerekli değildir. Rengini aldığı zaman sofranıza eklenmek için hazır olduğunu anlayabilirsiniz.
 
Küşleme Fiyatı Ne Kadar?
Küşleme kasaptan satın alınacaksa kilogramı 100 TL civarındaki bir fiyat üzerinden temin edilebilir. Dışarıdaki mekanlarda ise küşleme fiyatı gidilen yere göre değişiklik gösterebilir. Bazı mekanlarda diğer yemeklerle yapılan menüler 35 TL civarında bir fiyat ile sipariş edilirken bazı restoranlarda küşleme porsiyonu 30 TL karşılığında yenebilir.
 
Gaziantep’teki daha salaş restoranlarda 15-20 TL civarında değişen fiyatla iyi kalitede küşleme tadılabilir. Etin kalitesi ve lezzeti düşünüldüğünde fiyatının bütçeyi sarsmayan, ideal bir oranda olduğu söylenebilir.
 
Evde Küşleme Pişirmenin En Lezzetli Yolu. Anteplere Kadar Gidemem Evimde Yaparım Diyenlere: Küşleme Lokum
Gaziantep’te yaşıyorsanız ya da oraya geziye gidiyorsanız önerilen mekanlarda leziz küşleme örnekleri tadabilirsiniz. Diğer şehirlerde de küşleme tadacağınız kaliteli restoranlara rastlayabilirsiniz. Eğer evde kendiniz bu tadı denemek ve tatmak isterseniz sıradaki tarifi yapmayı mutlaka denemelisiniz.
 
ANADOLU MUTFAĞI
İyi bir kasaptan iyi kıvamda bir et alarak ve tarifi doğru şekilde uygulayarak son derece başarılı bir küşleme yemeği yapabilirsiniz. Lokum yumuşaklığındaki bu tarifi yerken kendinizi farklı bir aleme gitmiş gibi hissedebilirsiniz.
 
Küşleme Tarifi
Küşleme Tarifi, Küşleme Yapılışı, Küşleme Nasıl Yapılır, Kuzu Küşleme Tarifi ve Kuzu Küşleme Nasıl Yapılır yer almaktadır.
 
Küşleme Kullanılan Malzemeler
Kişi başına 2 kuzu bonfiIe (fiIeto oIarak hazırIanmış)
 
Küşleme Sosu İçin
Sosu da yine bonfiIe sayısı arttıkça miktar artarak yapıIacak
1 tatIı kaşığı puI biber
1 adet saIçaIık kırmızıbiber
1 tatIı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
 
Küşleme Hazırlanış Tarifi
GüzeI bir küşIeme için kasabınızın vereceği et çok önemIi yemeğin en önemIi püf noktası budur.
BonfiIe kuzunun sırt kısmından yapıImış oIacak. Sinirsiz ve yağsız oIursa harika oIur.
Bir taraftan da sosumuzu hazırIamaya başIayaIım. Robotta domates ve biberimizi iyice doğrayaIım.
Ya da rendeden de geçirebiIirsiniz. Domates ve biberi robottan geçirdikten sonra bir kaba aIaIım ve diğer baharatIarımızı ekIeyip karıştıraIım.
 
TÜRK MUTFAĞIKuzu etimizi bu sosun içerisine aIaIım ve etin iyice sosIa buIanmasını sağIayaIım.
Etimizi sosun içerisinde vaktiniz varsa 1 saat kadar dinIendireIim.
Eğer vaktiniz yoksa 10 dakika biIe oIsa bekIemesinde sosIa etin buIuşmasında fayda var.
Etimizi marine ederken yanında servis edeceğiniz maIzemeIeri ızgarada pişirebiIirsiniz.
EIektrikIi ya da ateş üzerinde iyice ısınmış oIan ızgaramıza yeterince sos da bekIemiş oIan kuzu etimizi aIaIım.
10 dakika kadar iki tarafı da iyice kızaracak şekiIde etimizi pişireIim. Pişirdiğimiz eti Iavaş ekmekIerin arasında servis edeIim. Afiyet oIsun…
 
Küşleme Not:
Kuzu küşIeme Kebabımızı servis ederken yanına közIenmiş domates, közIenmiş biber de koyabiIirisiniz.
Ve oImazsa oImaz kebap saIataIarından acıIı ezme saIata, babagannuş, soğan piyaz da yapıp sofranızı daha da şenIendirebiIirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler