Sini Köfte Tarifi
Sini Köfte İçin Kullanılan Malzemeler
* 1,5 Su Bardağı İnce Bulgur
*
1/2 Su Bardağı İrmik
* 1 Su Bardağı Sıcak Su
*
1 Adet Haşlanmış Patates
* 1/4 Su Bardağıun
* 1 Adet Yumurta
* 1 Adet Yumurta Beyazı
* 1 Yemek Kaşığı Salça
* 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* 2 Çay Kaşığı Kimyon
Sini Köfte İç Malzemesi İçin:
* 250 Gram Kıyma
* 1 Adet Kuru Soğan
* 1 Yemek Kaşığı Salça
* 1/2 Su Bardağı İnce Doğranmış Maydanoz
*
1/2 Su Bardağı Ceviz İçi
* 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
Nefis Ve Lezzetli Antep Mutfağı'ndan Süper Bir Tarif Olan Sini Köfte Tarifinin Püf Noktası
Sini köfteyi pişireceğiniz fırın kabına malzemeleri yerleştirmeden önce kabın dibini ve kenarlarını bir miktar yağ ile yağlarsanız, piştikten sonra tepsiden çıkartıp servis etmeniz daha kolay olacaktır.
Sini Köfte Yapılış Tarifi
Derince bir kabın içerisine irmiği ve bulguru alın, üstlerine 1 su bardağı sıcak suyu gezdirip, biraz karıştırın.
Kabın ağzını streç filme kapatın ve bu şekilde yaklaşık 10 dakikalığına kabarmaya bırakın.
İrmik ve bulgur kabardıktan sonra üstüne haşlanmış patatesi ezerek ilave edin.
Ardından unu, bir yumurta ve bir yumurta beyazını, salçayı, 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve baharatlarını da ekleyip elinizle güzelce yoğurun.
Hamur kıvamına gelen karışımı ikiye bölün ve buzdolabında 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Hamur dinlenirken, iç harcını hazırlayın. Bir tavaya yağı alın ve biraz kızdırdıktan sonra kıymayı ekleyip, güzelce kavurun.
Ardından küp küp doğradığınız kuru soğanı da ilave edip kavurun. Salça, maydanoz ve cevizi de ekleyip, birkaç dakika daha kavurduktan sonra altını kapatın. İç harcınız hazır.
Bir fırın kabının dibini ve kenarlarını yağlayın. İkiye bölüp, dolaba kaldırdığınız hamuru alın ve bir parçasını dümdüz olacak şekilde hafifçe bastırarak fırın kabının zeminine yayın.
Üstüne hazırladığınız iç harcı güzelce ekleyin ve yayın.
İç harcın üstüne kalan hamuru da elelerinizle güzelce bastırarak dümdüz olacak şekilde ve tüm fırın kabını kaplayacak şekilde yayın. Üstünün daha düz olması için bir kaşığın tersini de kullanabilirsiniz.
Ardından bir bıçak yardımıyla sini köfteyi dilimleyin. 1 çay bardağı zeytinyağını da üstüne gezdirip, önceden ısıtıığınız 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.
Pişirme süresinin sonunda fırından çıkartın ve sıcak sıcak servis edin.
Not;
Sizler İçin Hazırlamış Olduğumuz Bu Tarifi Denediğinizde Yorumlar Bölümünde Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşırsanız Çok Seviniriz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Sini Köfte Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Antep Mutfağının Özellikleri:
Hemen, hemen herkesin hayran olduğu Antep yemeklerindeki candeğerlik, yalnız pişiren keyvanilerin (iyi yemek yapanlar) becerikliliklerinden değil, yörenin toprağında, suyunda ve havasındaki özellikler nedeni ile burada üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerdeki yüksek aroma ve tadın da payı önemlidir. Antep Mutfağının bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
1 -
Yörede etli ve sebzeli yemeklerin çoğu; yoğurtla pişirilir.
2 -
Kazan yemeklerinde kabın kalın, ateşin harsız olması yeğlenir.
3 -
Etli yemeklerde hayvan gövdesinin hangi bölümünün hangi yemeğe yakıştığının bilinmesi. Örneğin; bamyaya boyun eti, lahmacuna, döş ve kaburga eti, şiş kebabına küşneme (bonfile), çiğköfteye but eti iyi olur.
4 -
Yemeklerde kullanılan ürünlerin yerli olması yeğlenir.
5 -
Yemeklerde kullanılan baharat değişiktir. Örneğin; yoğurtlu yemeklerde haspir (safran) veya nane, bazı yemek ve çorbalarda tarhın, ciğer kebabında kimyon, aşurede rezene, sütlaçta tarçın.
6 -
Başka yörelerde kelle-paçanın derisi yüzülerek kullanılır. Oysa, burada derisi yüzülmez, ütülerek temizlenir (eskiden bu işi kalaycılar harlı ocaklarında ücretle yaparlardı).
7 -
Her yerde bir ya da iki çeşit ekşi kullanılırken burada tam yedi çeşit ekşi bulundurulur ve yemeğine göre kullanılır. Limon, limon tuzu, koruk, koruk pekmezi, sumak tozu, sumak ekşisi, nar ekşisi. Örneğin: Bamyaya koruk, sarmaya erik, lahana ve pancar sarmasına nar ekşisi, sulu salataya sumak ekşisi.
8 -
Hem sağlık hem tat ve iştah verici olan taze sarımsak çok yemekte kullanılır, öyleki sarımsak aşı diye tek başına bir yemek ya da yarı yarıya katıldığı bakla tavası vardır.
9 -
Lahmacunun harcına soğan değil, sarımsak demet demet doğranır. Bol maydanoz, domates biber ve baharattan başka yoğurt da konup fırına verilir. Yerken, söğürtülen tohumsuz patlıcanla dörde katlanıp ağızlanır.
10 -
Dolmalar çok ince oyulur, içinde kıyma değil pirinç veya bulgur yoğunluktadır. Pişirirken altına ilikli kemik, bol ekşi, sarımsak ve nane kullanılır.
11 -
Çiğköfte sert simit, buz ve limon kabuğu ile yoğrulur. Yoğururken su yerine domates suyu kullanılır.
12 -
Başka yörelerde yapılmayan zeytin piyazı çok güzel bir katıktır. Kırık zeytin (taşla dövülerek çekirdeği alınmış) bıçakla kıyılır; una ceviz içi, nar, tuz, biber, kimyon ve biraz zeytinyağı konur, maydanozla süslenir, dürüm dürüm yenir.
13 -
Tahin ve pekmez bile çok kolay olmasına rağmen burada ateş üstünde eritilerek karıştırılır, daha can çekici olması sağlanır.
14 -
Mevsiminde bol bol yenen marul pekmeze batırılarak yenir.
15 -
Buğday haşlamasına yörede Hedik denir. İyice haşlandıktan sonra ceviz içi, nar tanesi, rezene, tarçın ve toz şeker konup ikram edilir. Bunu özellikle çocuklar çok sever.
16 -
Yaz boyu tüketilen kavun ve karpuz çekirdekleri yıkanıp kurutulur ve gerektiğinde kavrularak tuzlanır, eğlencelerde kuru yemiş olarak harcanır.
17 -
Baharın ilk günlerinde sütler ısıtılıp geniş kaplarda ayaza konur. Sabahleyin fırından kaymak için özel hazırlanmış yarı pişmiş yumuşak ince pideler alınır; ustalıkla pidenin bir yüzü kaplardaki süte değdirilerek kaymağın ekmeğin yüzüne yapışması sağlanır. Bu kaymaklı ekmeğe şeker, bal ya da pekmez katarak yenir.
18 -
Bu yöreye özgü, baharda kumlu arazide oluşan patates görünüşlü bazı yerlerde domalan, burada, keme dedikleri okkalı bir mantar vardır. Bunun, çok can çekici kebabı, tavası, sulu yemeği ve dolması yapılır. Kış için de kurutulur.
Antep Mutfağının saymakla bitmeyen özelliklerini, Gaziantep'li şair Seyfi Yurtsever'in elli mısralık ANTEP SOFRASI koşuğunun son mısraı ile bitirelim:
Yukarda saydıklarım buraya özge yemekler.
Cennet taamı görür; Antebe gelecekler.
Malzemesi âlâdır, yapanlar da hünerli.
Uğrarsa soframıza, obur olur melekler.
“Seyfi YURTSEVER”