Ispanaklı Kiş Tarifi

Ispanaklı Kiş Tarifi

Türk yemek kültüründe zengin tarihi lezzet miraslarımız arası nda bulunan ıspanak yoğurtula ması, ıspanak kavurması, ıspanak sotesi, ıspanak...

Osmanlı mutfak kültüründe ıspanak  çok önemli bir yer teşkil eder. Yöresel yemekler ve yöresel mutfaklarda ıspanak tencere yemekleri dahil cok farkli şekillerde yapılmaktadır. Geleneksel Türk mutfağında ıspanak demir vitamini içeren önemli bir sebzedir. Türk yemek kültüründe zengin tarihi lezzet miraslarımız arasında bulunan ıspanak  yoğurtulaması, ıspanak  kavurması, ıspanak sotesi, ıspanak  böreği ve daha sayamadığımız bir çok yemeğe garnitür olan ıspanak vitamin değerleri ile de önemli bir besin kaynağıdır.

Ispanaklı Kiş Tarifi
Ispanaklı Kiş Kullanılan Malzemeler
 
Ispanaklı Kiş Hamuru İçin;
*     250 Gr (2 Su Bardağı) Un
*     100 Gr Oda Sıcaklığında Tereyağ
*     6 Kaşık Soğuk Su
*     1 Yumurta
*     Tuz
 
Ispanaklı Kiş Harcı İçin;
*     1 Kg Ispanak
*     4 Adet Yumurta
*     1 Su Bardağı Süt
*     100 Ml Sıvı Krema
*     2 Yemek Kaşığı Zeytin Yağı
*     4 Adet Dövülmüş Kakule
*     100 Gram Rendelenmiş Dil Yada Kaşar Peyniri
*     1/4 Çay Kaşığı Muskat Rendesi
*     Tuz
*     Karabiber
 
ÇORBALARIspanaklı Kiş Hazırlanış Tarifi
Kiş hamurunun hazırlanması icin un, tereyağı, yumurta, su ve tuz yoğrulur. 
Hazırlanan hamur bir buzdolabı poşetine konulur ve buzdolabında 30 dakika dinlendirilir.
Fırın 200 dereceye ayarlanır. Dinlenmiş hamur 1.5 cm kalınlığında açılır. 
21 cm’lik tart hamuruna serilir. 
Kenarları elle düzeltilip hamurun fazlası merdane ile bastırılıp çıkartılır. 
Tabanın düzgün olması i.in hamurun üzerine yağlı kağıt ve kuru nohut koyulur. 
200 derecede ısınmış olan fırında, 10-15 dk pişirilir.
Soğan ve suyu süzülmüş ıspanaklar doğranır.
Zeytin yağında hafif.e .evrilir. Süt, krema, tuz ve yumurta bir kapta çırpılır. 
Ispanak ve soğan soğuduktan sonra karışıma eklenir. 
Kakule, karabiber ve muskat ilave edilir.
Kiş tabanı fırından çıkartıldıktan sonra fırının ısısı 170 dereceye ayarlanır. 
Kiş tabanı ılıştırıldıktan sonra harç dökülür. 
20-35 dakika pişirilir.
Dağılmaması için hafifçe soğuması beklenir ve servis edilir.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz “Ispanaklı Kiş Tarifi” ni denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
 
Ispanak nedir? Ispanak nereden geldi? Ispanağın faydaları nelerdir?

Ispanağın anavatanının güney Türkistan, Kafkasya, Nepal yani batı Asya olduğu kabul edilmiştir. 2000 m yükseklere kadar çıkabilen bir sebzedir. Koyu yeşil yaprakları vardır. Doğu Karadeniz bölgesinde çok sınırlı olmak üzere, bunun dışındaki bütün bölgelerimizde yetişebilen ve büyük miktarlarda üretilen bir sebzedir. Ispanak sıcak bölgelerimizde yaz sonlarında ve kışın, soğuk yörelerimizde ise kış ve ilkbahar döneminde üretilir. Kış mevsimi boyunca bütün bölgelerimizde tüketilen bir sebzedir.
 
Ispanağın faydaları nelerdir? İşte ıspanağın mucizevi yararları
Ispanağın faydaları nelerdir? Ispanak sağlığa olan faydaları sıkça akla gelen sebzelerin arasındadır. Özellikle büyüklerimiz tarafından anlatılan ıspanağın faydaları sadece anlatılanlar kadar değil. Ispanak bin bir derde deva bir sebzedir. Ispanak alternatif tıp ve modern tıpta tedavi yöntemi olarak kullanılır. Bunun sebebi ise içinde mineral bakımından çok zengin olmasıdır. Türk Aşçı Haberleri ekibi olarak sizler için ıspanağın faydalarını derledik.
 
KÖFTE TARİFLERİIspanak içinde bulundurduğu besin değerli açısından sağlığa oldukça faydalı bir sebzedir. İçeriğinde A, C, D ve K vitaminlerini bulunduran ıspanak ayrıca demir, iyot, potasyum, sodyum, bakır, çinko, lutein, kalsiyum, protein ve folik asit açısından da oldukça zengindir.
Ispanak nasıl yenmeli?
Ispanak yukarıda da anlattığımız gibi vitaminler açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak bu vitaminlerden tam anlamıyla faydalanmak için çiğ olarak yenmesi gerekmektedir. Çiğ yemek istemezseniz bile az pişmiş olarak yemek vitamin açısından daha mantıklıdır.
 
Ispanak Lif açısından oldukça zengindir
Ispanak düşük kalorili olması ve lif açısından bolca zengin olması nedeniyle diyet yapmak isteyenler için en uygun besindir. İçinde bulundurduğu lif sayesinde tokluk hissi verdirerek acıkmayı önler ve bunu en düşük şekilde kalori alarak yapılır.
 
Ispanak Hamileler tarafından tüketilmesi önemli
Ispanağın hamileler tarafından tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir. İçerisinde bulundurduğu folik asit sayesinde özürlü çocuk doğumlarını minimum seviyeye indirir.
 
Ispanak Metabolizmayı hızlandırmaya yarıyor
Ispanak içerisinde bulunan magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırıyor. Aynı zamanda içeriğinde bulunan lif sayesinde ise tokluk hissi verdiğinden kilolu insanların veya formuna dikkat etmek isteyenlerin de tercihleri arasında oluyor.
 
BALIK YEMEKLERİIspanak Cilt sağlığı için çok önemli
Ispanak içerisinde bulunan A, C, E ve K vitaminleri ile cilt sağlığı koruma da büyük rol oynar. Ispanak tüketimi cildine dikkat etmek isteyenler için oldukça faydalıdır. Bu vitaminlerden tam anlamıyla faydalanmak için ise ıspanak ya çiğ tüketilmeli ya da az pişmiş şekilde tüketilmelidir. Tabi ki ıspanağın yararları olduğu gibi vücuda zararları da bulunmakta özellikle fazla tüketim de sıkıntılar yaşanabilir. 
 
Ispanak Göz sağlığına iyi geliyor
İçesinde bulundurduğu lutein maddesiyle birlikte göz sağlığına da iyi gelen ıspanak uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler