Fırında Biftek tarifi
Fırında Biftek kullanılan malzemeler
* 1 Kilo 1 parmak kalınlığında dilimlenmiş biftek
* 2 Orta boy kuru soğan
* 1 Silme yemek kaşığı domates salçası (Ben fazla salçanın etin tadını bastırdığını düşündüğüm için fazla kullanmıyorum ama sevenler 1 tam yemek kaşığı kullanabilirler.
* 1 Silme tatlı kaşığı biber salçası( fazla olmasın ,bir silme veya yarım tatlı kaşığını geçmesin)
* 3 Diş sarımsak
* 1 Tepelemek yemek kaşığı tereyağ
* 2-3 Yemek kaşığı sıvıyağ
* Karabiber,kimyon,tuz,kekik)baharat miktarı damak tadınız göre belirleyin)
* 1 Su bardağı sıcak su
Salçalı Biftek Nasıl Yapılır?
Etlerinizi güvenilir bir yerden aldıysanız yıkamayın ama yıkamak isterseniz iyice suyunun süzülmesini bekleyin ve kağıt havluyla etleri ıslaklığını alın.
Etleri pişirmeden önce mutlaka dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına getirin ki ,soğuk soğuk kızarırsa et suyunu bırakır.
Tavaya sıvıyağ ve tereyağını alıp kızdırın, İyice kızan yağda ,yüksek ateşte, etleri arkalı önlü birkaç dakika kızartıp mühürleyin ve pişireceğiniz tencereye alın.
Tavada etleri kızarttığınız yağda, yarım ay doğradığınız soğanları sararana kadar kavurun.
İçine salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar 2 dakika kavurduktan sonra tencereye ete ilave edin.
Tuzunu ve baharatlarını ekleyin.
Sarımsaklarını soyun ve minik minik doğrayıp tencereye ilave edin.(ben sarımsakları tavada soğanla birlikte kavurmuyorum, o zaman çıkan koku bana ağır geliyor, o yüzden kavrulmadan tencereye ekliyiniz)
Düdüklüde pişirecekseniz 1 su bardağı sıcak su yeterli geliyor ama normal tencerede daha fazla su eklemeniz gerekebilir ama ama öncelikle bir buçuk bardak ekleyin, sonra yeterli gelmez ise sıcak olarak azar azar su ilavesi yapabilirsiniz.(suyun sıcak olması önemli)
Yumuşayan etleri ocaktan alın ve sıcak sıcak servis edin.
Bifteğin Kralı Antrikot
Biftek Nedir? Biftek Nerede Kullanılır ?
Tüm bu anlattıklarımın arasında bir tek antrikot ya da dana pirzolası (rib steak) en fazla lezzet ve en fazla su içeren kasa sahip olan kısım. Bu kasın Latince adı spinalis dorsi. Ama şimdi bu bilgiyle lütfen kasabınıza gidip ‘Bana biraz ‘spinalis dorsi’ ver’ falan demeyin! Adamcağızı kızdırabilirsiniz.
Bu kısım, antrikot göbeği (ribeye) denilen kısmın tam çevresindeki, içi yağ dokularıyla kaplı olan bir kıvrım. Sonuç olarak 8, 9 ve 10 numaralı kaburgalar arasında yer alan anrikot gerçek bir bifteğin tüm özelliklerini taşıyan kısım olarak karşımıza çıkıyor. Tabii şatobriyanı da buna eklemek kaydıyla.
Bifteğin Kalitesini Anlamak İçin
İyi biftek nerelerden çıkar meselesini bitirmiş olduk. Şimdi de gelin, kaliteye etki eden etin kendi özelliklerine bakalım. Bifteğin içinde yer alan, noktalar ve dalgalar halinde ince ince dağılmış olan yağ kısımları, kaliteli bir bifteği tanımlayan en önemli unsur. Bu, etin üzerinde görülen mermer dokusu benzeri yağlılığa ‘marbling’ya da Türkçe olarak ‘yazı’ adı veriliyor.
Bir biftekte ne kadar ‘yazı’ varsa o biftek o kadar sulu, lezzetli, dana rayihalı ve belli bir tür yumuşaklığa sahip oluyor. Ama, iğdiş dana kullanmadığımızdan, bizde yazılı biftek bulmak biraz zor.
Yazı neden yumuşaklık verir diye merak ederseniz, sebebi, pişirildiği zaman eriyen yağların kas aralarını sulandırması. Bu ise etin yumuşaklığın bir ölçüde etkiliyor. Ancak etin yumuşak olmasına etki eden iki unsur daha var. Bunlardan birincisi, kaslarda bulunan birleştirici dokulardan kaynaklanan ‘genel’ sertlik veya yumuşaklık.
Bu birleştirme dokularının adları elastin, retikülin ve kolajen. Bunlardan sadece kolajen, pişirme anında yapı değiştirip, yumuşak jelatine dönüşüyor. Bu da haliyle pişen eti yumuşak yapıyor. Yukarıda ‘iyi’ biftek adayı olarak saydığım kesimlerde bağlayıcı dokular nispeten yumuşak ve kaslar sertleşmemiş oluyor.