Kuzu Kulağı Yemeği Tarifi

Kuzu Kulağı Yemeği Tarifi

Ekşiliği yüzünden Kuzu Kulağı, ebenekşisi, ekşikulak, ekşimik, ekşimik, turşu otu, ekşiot gibi adlarla bilinir...

Kuzu Kulağı Yemeği Tarifi
Kuzu Kulağı Yemeği Kullanılan Malzemeler
 
*     2 Demet Kuzukulağı
*     ¾ Su Bardağı Bulgur
*     ½ Su Bardağı Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Silme Domates Salçası
*     1 Soğan
*     Yeteri Kadar Tuz
*     Yeteri Kadar Kırmızı Toz/Pul  Biber
 
Kuzu Kulağı Yemeği Hazırlanış Tarifi
Soğan yemeklik doğranır. 
Bulgur bir kaba konur, soğan, tuz, kırmızı biber eklenerek karıştırılır. 
Kuzu kulakları iyice yıkanır, doğranır. 
Tencereye bir kat doğranmış kuzu kulağı, bir kat bulgur döşenir.
Tüm malzeme bitince üzerine ½ çay bardağı su ile seyreltilmiş salça ve zeytinyağı dökülür.
Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirilir. 
 
Ekşikulak Nedir?
Ekşikulak ‘In Faydaları Nelerdir?
“ekşikulak” Kuzu Kulağı Haziran eylül ayları arasında küçük çiçekler açan, tüysüz yapraklara sahip, ortalama 50-60 cm’e kadar boylanabilen, dağ, orman, tarla ve çayırlarda sık bulunan otsu bir bitkidir.  (Latincesi Rumex acetotosa) Genellikle nemli bölgelerde ve kumlu topraklarda yetiştirilir.
 
Yapraklarında potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır, ayrıca  A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir.
 
KEBAB TARİFLERİ“Ekşikulak” Kuzu Kulağı ‘nın Bilinmeyen Faydaları
Kuzukulağının yaprakları haşlanarak suyla hazırlanan karışım diş ağrılarını dindirir. 
 
Mide şişliğini giderir. Kanı temizleyici özelliği de bulunan kuzukulağı, cilt hastalıklarına da iyi gelir. 
 
Ciltte bulunan lekeler, çıbanlar, sedef hastalığı, egzama gibi deri hastalıklarına karşı kuzu kulağından faydalanmak için hasta bölgeye kuzu kulağı lapası sürülür.
 
Kuzukulağı içerdiği oksalik asitten dolayı ekşi bir tada sahiptir
Ekşiliği yüzünden Kuzu Kulağı “ebenekşisi” (Gaziantep), “ekşikulak” (Muğla), “ekşimik”, ekşimik, “turşu otu”, ekşiot” (Uşak) gibi adlarla bilinir. Yazar Tijen İnaltong her yerde kolaylıkla bulunan bu otun benzeri zehirli bir bitkinin varlığından söz ediyor. 
 
Kuzu Kulağının Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar: 25 gram
Kalori (kcal): 9
Yağ (g): 0.08
Karbonhidrat (g): 1.5
Protein (g): 0.5
 
Kuzu Kulağının Faydaları
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir bitki olan kuzu kulağı, bağırsak sağlığını desteklemekten iskorbüt hastalığıyla mücadeleye, diş ağrısından şişkinliğe kadar birçok alanda fayda sağlar. Bu faydalarından haşlayarak, kaynar suya ilave ederek ya da ezilmiş bir şekilde tüketerek yararlanmak mümkün.
 
Kuzu Kulağının Ateş düşürücü etki gösterir
Özellikle çocuklarda ve yaşlı insanlarda düşürmesi oldukça güç olan ateş sorununa karşı doğal bir çözümdür. 1 litre kaynar suyun içerisine 50 gram kadar kuzu kulağı ilave edilmesiyle hazırlanan karışımın gün içerisinde belirli aralıklarla 4 fincan içilmesi, şikayetlerin büyük kısmını ortadan kaldırır.
 
Kuzu Kulağı Cilt hastalıklarına iyi gelir
Kuzu kulağının suyla birlikte kaynatılmasıyla hazırlanan karışım ciltte ortaya çıkan sivilce, akne gibi problemlerden kolaylıkla kurtulmaya yardımcı olur. Bunun için hazırlanan bu karışımın günde 3 bardak tüketilmesi yeterlidir.
 
Kuzu Kulağı Kabızlığı önler
Kuzu kulağı, sindirim sistemindeki sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Her sabah aç karnına tüketilen kuzu kulağı, hafif müshil etkisiyle kabızlık sorununu ortadan kaldırır ve bağırsakları rahatlatır.
 
Kuzu Kulağı Anne sütünü artırmaya yardımcı olur
Kuzu kulağı tohumu, anne sütünün artmasını destekler. Bunun için bitkinin yeşil renkteki tohumları kaynatılarak düzenli ve aşırıya kaçmayacak şekilde tüketilebilir. Ancak yine de konu hakkında doktor onayı alınması gerekir.
 

KÖFTE TARİFLERİ

Kuzu Kulağı Böbreklerin çalışmasına destek olur
Böbreklerin, düzenli bir şekilde çalışmaması yaşam standartlarının ciddi anlamda düşmesine sebep olur. Bu sebeple böbrek sağlığını korumak için düzenli su tüketimine dikkat edemeyenler diyet listelerine kuzu kulağını dahil edebilirler. Kuzu kulağının düzenli tüketimiyle böbrekler daha aktif çalışır ve böbrek tembelliği yüzünden ortaya çıkması muhtemel birçok hastalığa karşı koruma sağlanmış olur.
 
Kuzu Kulağı Kanı temizlemeye yardımcı olur
Gerek besinlerden gerekse dış etmenlerden kaynaklı olarak kana bulaşan toksin maddeler, doğal yollarla temizlenmediği takdirde orta vadede bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Kanı temizlemek adına faydalanılabilecek bitkisel ürünlerden biri olan kuzu kulağının tüketimiyle kandaki toksin maddelerin bedenden arındırılması sağlanırken, ileride kanın pıhtılaşması sebebiyle meydana gelebilecek rahatsızlıklar da önlenmiş olur.
 
Kuzu Kulağı C vitamini takviyesi yapar
Kuzu kulağının C vitamini bakımından zengin içeriği bedenin daha dinç kalmasını sağlar. Bu sayede grip gibi soğuğa bağlı gelişen hastalıklardan daha kolay kurtulmanın mümkün olmasının yanı sıra bu tip hastalıklara karşı bağışıklığın da artması, hastalık ile karşılaşma ihtimalini azaltır.
 
Kuzu Kulağı Kaşıntıları geçirir
Kuzu kulağının sapını kaynatıp içmek, vücutta geçmek bilmeyen kaşıntılardan kurtulmayı sağlar. Böylelikle kaşıma sonucu ortaya çıkma ihtimali bulunan yaralarla karşılaşma ihtimali ortadan kalkar, dolaylı yoldan cilt sağlığı da korunmuş olur.
 
Kuzu Kulağı Harareti alır
Kuzu kulağı bitkisi susuzluk hissini ortadan kaldırır, özellikle yaz aylarında daha ferah hissetmeyi sağlar. Sıcak havalarda ve kurak bölgelerde vücutta hissedilen havaya bağlı bunalım hissinden daha kolay bir şekilde kurtulmak kuzu kulağının tüketilmesiyle sağlanır.
 
Kuzu Kulağı Safra söktürücü etki yapar
Bir çeşit atık olan safranın bedenden uzaklaştırılması için kuzu kulağı bitkisinden faydalanılabilir. Kuzu kulağının safra söktürücü etkisini göstermesi için bir tencerenin içinde iki litrelik su kaynatılır. Yaklaşık yüz gram kadar kuzu kulağı kökü temizlenir. Temizlenen kökler daha sonra kaynatılmış olan suyun üstüne dökülür ve yarım saat kadar kısık ateşte demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra su ocaktan alınır ve soğuması beklenir. Soğuma işlemi sonrasında bitkinin kökleri süzülür ve geriye kalan su, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez birer bardak içilir.
 
Kuzu Kulağı Zayıflatır mı?
Kuzu kulağının direkt olarak zayıflamaya etkisi olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ancak kalori değeri düşük bir bitkisel ürün olması sebebiyle vücutta kiloya dönüşme olasılığı düşüktür. Bu sebeple diyetlerde yer almasında herhangi bir sakınca yoktur.
 
ANTEP MUTFAĞIKuzu Kulağı Nasıl Yenir?
Kuzu kulağının körpe ve ekşi kıvamdaki yaprakları çiğ olarak salatalarda kullanılabilir.
Ispanak gibi pişirilerek yemeği yapılabilir.
Yeşil tohumları kaynatılarak içilebilir.
Çok fazla tercih edilmese de yapraklarından sarma yapmak mümkün.
Çorba ya da böreklere tat vermesi amacıyla ufak parçalar halinde dahil edilebilir.
Suyun içine atılıp kaynatılarak tüketilebilir.
Kaynar suya köklerinin ilave edilmesi ve demlenmesi ile oluşturularak hazırlanan karışım içilebilir.
 
Kuzu Kulağı Nerede Satılır?
Kuzu kulağına ülkemizin her şehrinde kolaylıkla erişmek mümkün değil. Zaman zaman süpermarketlerin manav reyonlarında ya da pazarlarda karşılaşılır. Bu yüzden internetten tohumu satın alınıp, bahçe veya balkonda yetiştiriciliği yapılabilir. Tohum satışının yanı sıra bitki halinde de internet üzerinden satışları yapılmakta fakat güvenilir ve uygun koşullarda üretim yapıldığından emin olmak için tohumunu satın almak daha mantıklı.
 
Kuzu Kulağının Zararları
Çok fazla tüketilmesi durumunda, müshil etkisi ağır ishal vakalarına yol açabilir. Bu sebeple ayarında tüketilmesi gerekir.
Sağlıklı böbreklerin daha etkili çalışmasını destekleyen kuzu kulağı, böbrek hastalarında iyi sonuç vermek yerine işleri daha da kötüleştirebilir.
Dengesiz tüketimi, böbrek taşı oluşmasına uygun ortam hazırlayabilir.
Romatizma ve gut hastalarının kuzu kulağı tüketiminden kaçınması gerekir.
Çabuk bozulan bir gıda olduğu için en kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bir süre saklanması planlanan kuzu kulağı maksimum 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde ilerleyen günlerden bazı istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler