Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarımızda Fasulye Turşusu Tarifi
Fasulye Turşusu Kullanılacak Malzemeler (6 Kişilik)
* 1 Kg Fasulye
* 2 Baş Sarımsak
* 1 Çay Bardağı Kalın Tuz
* 2 Adet Acı Biber
* Yeteri Kadar Su
Osmanlı ve Türk mutfağında turşu çok önemliydi. Anadolu mutfağında mevsiminde çeşit çeşit nefis tursular kurulurdu. geleneksel Türk mutfağındaki kıtır kıtır
turşu tarifleri'mizden olan
Fasulye Turşusu Yapılış Aşamaları
* Fasulyeler ayıklanıp temizlenir ve yıkanır.
* Sonra bir taşım kaynatılarak soğuk sudan geçirilip süzülür, soğumaya bırakılır.
* Sarımsaklar soyulup ezilir, ezilmiş sarımsaklar doğranmış acı biber, kalın tuz karıştırılır böylece harç hazırlanır.
* Haşlanmış fasulyeler bir sıra harç bir sıra fasulye olmak üzere kavanoz dolana kadar yerleştirilir.
* Suyu ilave edilir.
* Üzerine ağırlık konulur ve on beş gün sonra yemeye hazırdır.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Fasulye Turşusu Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Evliya Çelebinin Kayıtlarında Ve Osmanlıda Saray Mutfağında Turşu Hakkında Bazı Dipnotlar;
Yiyecek üretimi konusunda Kemah'da selva kuşundan kuş turşusu yapılması, Marik adlı Ermeni köyünde bulunan mağaralarda katık peynirinin saklanması gibi örnekler sayılabilir [II 195-6]. Katmerli olan katık peyniri, vilayetin her tarafından bu mağaralara getirilmektedir.
Manya'da yerli halk bıldırcınlarını kepçe ağlarla avlayarak başlarını kopardıktan sonra tüyleri ve içleriyle beraber kayalara oyulan sarnıçlara tuzlayarak yerleştiriyor, üzerine iri taşlarla bastırıyorlardı. Bu kuş turşusu altı ay sonra hazır oluyordu [VIII 268].
İzmir' deki "meyve gümrükhanesi" herhalde daha çok bu kuru meyveler içindi [IX 53]. Üzüm turşusu da İstanköy'den Mısır'a gönderiliyordu[IX ll5]. Su ve şerbeti soğutmak için kullanılan kar ve buz, devletin tekelinde bulunan önemli ticaret mallarındandı. Hem İstanbul civarında karın kuyularda toplanması hem de Uludağ'dan toplanan ve Mudanya iskelesinden gemilerle istanbul'a taşınan bu ürünler konusunda Evliya değerli bilgiler veriyor [I 251,1121-2].
Kapari Osmanlıya ait bir üründü, ve 14. Yy. Başlarında kebele olarak anılıyordu. Hem meyvesinden hem de dalından turşu yapılıyordu. 17. Yy. Avrupa’sında kapari bilinmezdi. Ama su anda Almanya’da kapariden 450 çeşit turşu yapılmaktadır..!
Osmanlıda saray mutfağın da helvacılar ve turşucular çok zeki insanlardan seçiliyordu. Çok zeki olanları ise “çıkma” sisteminde “terfi” yine sarayda bulunan en derun mektebine okumak için gönderiliyordu..!