Akşemseddîn Macunu Tarifi

Akşemseddîn Macunu Tarifi

Akşemseddîn Macunu Tarifi, Osmanlı ve Türk mutfağında, Osmanlı saray mutfağında kuvvet macunları...

 
Osmanlı ve Türk mutfağında, Osmanlı saray mutfağında kuvvet macunları şifa ve sağlık çok önemliydi.  Günün ileri gelen Osmanlı hekimleri tarafından yapılan macunlar sağlık ve yaşam için şifa niyeti ile ilgililere verilirdi.
 
Akşemseddîn Macunu Tarifi
İstanbul’un mânevi fâtihi, Fatih Sultan Mehmed Hân’ın hocası Akşemseddîn Hazretleri, tıbba karşı meraklı bir kimseydi. Asıl adı, Şeyh Muhammed bin Hamza’dır. İstanbul’un kuşatılması esnasında, Göynük-Torbalı’da ikamet ederken, Fatih Sultan Mehmed Hân tarafından askerlerin maneviyatını kuvvetlendirmek amacıyla, orduya davet edilmiştir.
 
Ömrünün son zamanlarında Bursa’ya yerleşmiş ve orada vefat etmiştir. Bildiğimiz kadarıyla, günümüze dek ulaşan 3 kitabı vardır. Bunlardan ikisi tasavvuf üzerine olup, diğeri tıpla ilgili olan Maddeti Vl- Hayat kitabıdır. Bu söylenenlerin haricinde, kendi tıp kitabında yazılı olmayan, fakat o devirlerde yaşayan diğer bir çok hekimin “Akşemseddin’e aittir” dediği bir macun daha vardır.
 
Osmanlının kullandığı en eski macunlardan birisi olan bu macunu, taşıdığı önemden dolayı sitemize alma ihtiyacı duyduk. Geçmiş yüzyıllarda kısırlık tedavisinde dahi kul anılan bu macun, her dönemde oldukça ilgi görmüştür. Meşhur Palamut (Bel ut) macununun malzemeleri ve yapılışı şöyledir:
 
OSMANLI ŞERBETLERİAkşemseddîn Macunu Faydaları
Evlâdı olmayanlara, erkeklikten geri kalanlara, bel ağrısına, bel soğukluğuna, siyatiğe, basura ve kulunca faydalıdır. Hazım kuvvetini
arttırır. İdrarını tutamayan kişilere fayda eder. Faydaları çoktur. Biz burada kısalttık. (Anadolu’da bu macun genel ikle başka isimlerde,
fakat en çok da; karışık macun adıyla bilinip, uygulanır.)
 
Akşemseddîn Macunu Terkîbi
*    Çörek otu  90 gr.
*    Zencefil  15 gr.
*    Topalak  15 gr.
*    Havuç tohumu  15 gr.
*    Soğan tohumu  15 gr.
*    Anason  15 gr.
*    Tarçın  9 gr.
*    Dâr-ı fülfül  9 gr.
*    Kebâbiye  9 gr.
*    Maştaki  6 gr.
*    Günlük  6 gr.
*    Safran  6gr.
*    Andız kökü  6 gr.
*    Havlıcan  12 gr.
*    Kavrulmuş meşe palamudu unu  180 gr.
*    Kavrulmuş simit unu  360 gr.
*    Bal - kâfi miktar.
 
Akşemseddîn Macunu Yapılışı
Bütün eczâlar dövülerek elekten geçirilir. Eczâlar, ağırlığının 3 katı kadar bal a karıştırılıp, macun yapılır. 
 
Günde 3 defa; 
birer yemek kaşığı tok karna yutulur.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Osman Akdeniz
    10/28/2018

    Bazı malzeleri bulamasam da çok güzel oldu :D

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler