Kestane Şekeri Tarifi

Kestane Şekeri Tarifi

Kestane Şekeri Tarifi, Geleneksel Türk Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağında kestanenin yeri büyüktür...

Evliya Çelebi'nin Diliyle;
Yine Dernschwam, İstanbul’da iyi elma bulmanın zor olduğunu, ancak “selenken” denilen bir cins elmanın görünüşünün kaba saba, renginin yeşil olmasına rağmen tadının güzel olduğunu, Edirne’de bu meyveden çok bulunduğunu belirtir. Türkiye’de her cins kiraz bulunmaktadır ama iri kirazların turfandası çok pahalıdır. İstanbul’da nar ve incir yetişmektedir. Kestanenin merkezi Bursa’dır; başka yerlerden gelen kestaneler küçüktür. 
 
Geleneksel Türk Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağında kestanenin yeri büyüktür.
 
Kestane Şekeri Tarifi - Bursa
Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılan kestane şekeri Bursa’nın marka ürünlerinden biri olmuştur. Kestanenin dış kabukları bıçakla kesilerek atılır, ince iç kabuğu da sıcak suyun içerisinde yumuşatılarak soyulur. 
 
Kabuklarından ayrılan bu kestaneler 4‘lü veya 5‘li olarak ince tülbentlere sarılarak tülbent düğümlenerek tencereye yerleştirilir, başka bir tencerede şeker ve su karışımı (1 kilo şekere yarım kilo su) orta sıcaklıkta ateşte kaynatılarak revak elde edilir. 
 
Hazırlanan revak kestanelerin üzerine dökülerek hafif ateşte iki saat kadar kaynatılır, kaynama sırasında revağın kıvamı sürekli kontrol edilir, kaynamanın bitiminde kestane şekeri bir gün soğumaya bırakılır.
 
Kestanenin bitmeyen faydaları nelerdir?
Kestane, Bursa ilimizle özdeşlemiş ve faydası bitmek bilmeyen bir yiyecektir. Çocuklukta soba başlarında pişirilerek yenen ve güzel samimi akşamların en sevilen yiyeceği olan kestanenin insan sağlığına faydası saymakla bitmiyor.
 
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Şimdilerde ise çiğ olarak ya da kestane şekeri olarak tüketim sağlanıyor. Kestane başlı başına bir şifa kaynağı ve insan vücuduna enerji depolamaya yarayan büyük bir gıdadır. Faydaları ise oldukça fazla olup, en bilinen özellikleri şunlardır.
 
*     Ateş düşürücü özelliğe sahiptir.  
*  Özellikle stres yaşayan insanlar üzerinde stres azaltma etkisi vardır ve sakinleştirme özelliğiyle de insan üzerinde rahatlatıcı etki bırakmaktadır. 
*     Günümüz insanlarının en çok aradığı şifa kesinlikle gençleştiren ve hücreleri yenileyen bir özelliğe sahip olan bir yiyeceğin olmasıdır. Fakat bilinmese de kestane içerisinde bulunan mineraller sayesinde hücre yenilemesine destek vererek yaşlandırmayı geciktirebilmektedir. 
*     Kestane vücudu toksinlerden arındırarak detoks etkisi bırakabilme özelliği de taşımaktadır. 
*     Mideye dost bir yiyecektir. 
*     İçerisinde B1, b2 ve E vitaminleri bulundurmaktadır. 
*     Kestanenin beyin üzerindeki yararı saymakla bitmez. Özellikle Alzheimer ve unutkanlığa karşı inanılmaz etkiler bırakmaktadır. 
*     Kolesterolü düzenleme özelliğine sahiptir ve ishal olma riskini düşürür. 
*     Kansere karşı savaşmaya yardımcı yiyecekler arasındadır. Özellikle akciğer kanserine karşı koruma görevi görmektedir. 
*     Kan basıncını düşürmeye yarar ve kansızlıktan doğan anemi hastalığına karşı faydaları vardır. 
*     Diyet yapanlar için de inanılmaz faydaları olan kestanenin tok tutma özelliği de bulunmaktadır. Bu sayede sık sık yemek yeme isteğiniz kaybolacaktır. 
*     Hastalıklara karşı direnç verme özelliği vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirerek insan vücudunu daima zinde tutmaktadır. 
*     Kestane tam bir kalp dostudur ve kalbe karşı koruma sağlamaktadır. 
*     Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel isteği artırır. 
*     Enerji veren kestane, düzenli tüketildiğinde sizi daima zinde ve enerjik hissettirecektir. 
*     Kas ve kemiklerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. 
*     Diş sağlığına faydası göz önüne alınmalıdır. Diş sağlığına yarar sağlayarak dişleri güçlendirmektedir. 
*     Faydası saymakla ile bitmeyen kestanenin kabukları ile de ilaç elde edilmektedir. 
 
Kestane Nasıl Kullanılabilir?
Taze olarak tüketilebilen kestaneyi kaynatıp veya kestane kebap halinde pişirerek de tüketebilirsiniz. Ayrı olarak pastaların içerisinde de kullanım sağlayan ve inanılmaz faydalı bir yiyecek olan kestaneyi sofralarınızdan eksik tutmamalısınız.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Polat Ateş
    10/28/2018

    Kestane şekeri gerçekten en sevdiğim şekerlerdendir. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler