Ayva Tatlısı Tarifi

Ayva Tatlısı Tarifi

Osmanlı saray mutfağında yapıldığı gibi geleneksel Türk mutfağının Ayva Tatlısı Tarifi, Osmanlı saray mutfağında yapıldığı gibi geleneksel Türk mutfağının ve Yöresel...

Osmanlı saray mutfağında yapıldığı gibi geleneksel Türk mutfağının ve Yöresel Mutfaklarımızdan  hemen hemen tamamında farklı şekillerde yapılan Yöresel tatlılarımızdandır. 
 
Ayva Tatlısı Tarifi
Ayva Tatlısı Malzemesi:
 
*   500 ml. su (2 su bardağı)
*   4 adet orta boy ayva 
*   325gr. tozşeker
*   5 cm. lik çubuk tarçın
*   15 adet karanfil
*   250 gr. kaymak,
 
Ayva Tatlısı  Yapılışı:
Suyu bir taşım kaynatın. Ayvaları dörde bölüp kabuklarını soyun ve çekirdek yataklarını keserek çıkarın.
Çekirdekleri toplayın, bir tülbent e koyup ağzını bağlayın. Ayvaların yarımını rendeleyin.
Kalan ayva yarımlarını kaynayan suya atıp, ateşi kısın ve iki taşım kaynatın.
Ayvaları süzdürerek sudan çıkarıp bir fırın tepsisine koyun.
Tencerede kalan s uya şekeri katıp, karıştırarak şurubu hazırlayın.
Rendelenmiş ayvaları. tarçını, ayva çekirdeklerini ve karanfili şuruba ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirin.
 
ANADOLU MUTFAĞITülbentteki çekirdekleri şuruptan çıkarın.
Fırınınızı I 50°C'yc getirip ısıtın.
Tepsideki ayvaların üzerine bir kaşıkla bu ham bölüştürün.
Kalan malzemeyi ve suyunu tepsiye boşaltıp, tepsiyi fırına sürün.
Ayva tatlısını 25 dakika pişirip fırından alın.
Soğuyunca üzerine birer lüle kaymak koyarak servis yapın.
 
Not:
Bu tarifi kullanarak elma ve armut tatlılarını da hazırlayabilirsiniz.
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Osmanlı Ve Türk Tatlıları tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Ramazan Uğurlanır Bayram Karşılanır… 
Aylar öncesinden başlayan hazırlıklarla karşılanan ramazan ayı, yine 15'inden itibaren başlayan bayram hazırlıkları ile son bulurdu. Bayram mutfağı aynı zamanda büyük Türk mutfak kültürünün en önemli unsurlarından biriydi.
 
Bayram namazı için camiye giden evin beyleri, eve döndüklerinde mükellef bir kahvaltı sofrasıyla karşılanırlardı. Bu sofrada neler yoktu ki! Her ilde birbirinden farklı hazırlıklar olurdu. Anadolu'da, Gaziantep'te yuvalama ve fıstıklı pilav vardır masada, Bursa'da meşhur Bursa lokumu ve zeytinyağlı yaprak sarma, Karadeniz'de pide, Urfa'da nafile kurbanın ciğeri…
 
ANTEP MUTFAĞIBu yemekler bayram süresince gelen tüm misafirlere ikram edilirdi. Ramazan Bayramı'nda tanıdık tanımadık herkese yemek ikram edilmesi de ayrı bir gelenekti. Bu gelenekle ramazan ziyadesiyle uğurlanmış olurdu. Tabii ki bayram sabahı yapılan kahvaltının ardından tatlılara geçilirdi. Aslında bayram bir nevi bu tatlılarla karşılanırdı. Şimdilerde bu bayramın adının ''şeker''le beraber anılması da tatlıların meşhurluğundan kaynaklanırdı.
 
Osmanlı'da da arife gecesinden başlayan kutlamalar bayram namazı, bayram günü, bayram akşamı, ikinci ve üçüncü gün olarak devam ederdi. Her günün ve her vaktin başka başka ritüelleri vardı. Padişah Hırka-i Saadet'te sabah namazını kılar, daha sonra bayram namazı için Sultan Ahmet, Süleymâniye ya da Ayasofya'ya geçerdi. Burada ilk bayramlaşma namazdan sonra başlar, helvalar, şekerlemeler ve baklavalar dağıtılırdı.
 
Bayram Tatlılarından
İlk bayramlaşma sonrası padişah hazretleri has oda önünde kurulan tahtına geçer ve oturup eğlenceleri izlerdi. Bu esnada bayramlaşma için gelenleri kabul ederken tüm saray ahalisi de kendi arasında bayramlaşır, küçükler büyüklerin ellerinden öperdi. Bayram helvası, Bayram şekerlemeleri, Bayram lokumları, Bayram baklavası ve Bayram şerbetleri bu bayramlaşmaların en tatlı yanı olurdu. Bayramın 3. günü ikindi ezanında top atılır ve bu atışla bayram sona erer, gelecek yıla hep beraber erişmek için dua edilerek bayram uğurlanırdı.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIBaklava, Osmanlı saray mutfağında özellikle ramazan ayının ve bayramının en makbul tatlısıydı. Ramazan ayının 15.gecesi Hırka-i Şerif ziyareti sırasında da yeniçerilere baklava ikram edilirdi. II. Beyazıt döneminde cevizli, 17. yy.'da bademli, 18. yy.'da fındıklı, börülceli, taze peynirli, kaymaklı, çeşit çeşit muhallebili, 19. yy.'da kavunlu gibi pek çok çeşidi bulunurdu.
 
Baklavanın yanı sıra bayram helvası bayram helvalarının neredeyse her ilde ayrı ayrı tarifleri olan kimi irmikli, kimi bademli, kimi pekmezli kimi ballı onlarca çeşidi vardı. Tatlı çörek, güllaç, cevizli sarma, badem ezmesi, şekerli börek, sütlü baklava, çeşit çeşit lokumlar, nişasta pelteleri, onlarca türlü şekerlemeler de bayram tatlılarının başını çekerdi.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler