Cevizli Sarmalı Kadayıf Tarifi "5 kişilik"
Cevizli Sarmalı Kadayıf Malzemesi:
* 500 gr tel kadayıf
* 200 gr. ceviz içi (dövülmüş)
* 700 gr. tereyağı ( 5-6 çorba kş.)
Cevizli Sarmalı Kadayıf Şurubu için:
* 500 gr. Tozşeker (2 su bardağı)
* 250 ml. su (1 su bardağı).
Cevizli Sarmalı Kadayıf Yapılışı:
Yağlanmış bir fırın tepsisine kat kat kadayıfı serpip her katın arasına dövülmüş ceviz içini döşeyin . Kadayıfı sağından ve solundan ortaya doğru bükerek rulo yapıp ortada birleştirin. Tepsinin anasından başlayarak spiral biçiminde kıvırın. Tepsiyi böylece doldurun.
Fırınınızı 180°C'ye getirip, ısıtın. Tavada tereyağını kızdırın. Kızgın yağı kadayıfın üzerine gezdirin. Tepsiyi fırına sürüp üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın.
3, Şekeri su ile tencereye koyup, şeker eriyinceye kadar karıştırarak bir şurup hazırlayın. Sıcak şurubu soğumuş kadayıfın üzerine gezdirin. Kadayıfı şurubunu çekinceye kadar bekletip, keserek servis yapın.
Kadayıfın Tarihçesi
Burma kadayıf ilk olarak 1890'lı yılların sonlarına doğru agop adında ermeni asıllı bir Türk tarafından yapılıyor.Bingöl-Genç civarında yaşayan bu usta işi büyüterek bir iş yeri açıyor ve yanına çırak olarakta bu çevreden insanları alıyor. usta çırak ilişkisi sonrasında geniş bir çevreye yayılıyor burma kadayıf. İstanbul- Ankara- Diyarbakır- Elazığ-Malatya- Trabzon derken yurdun hemen hemen bütün illerinde dükkanlar açılıyor ve Bingöl çevresinde yaşayan insanlara bir ekmek kapısı haline dönüşüyor. Bugün Türkiyede 500 den fazla müessese burma kadayıfı satmaktadır.
Burma Kadayıf ustalarının hemen hepsi BİNGÖL'lüdür. Nasıl ki TÜRKİYE'de balıkçılar Erzincanlı, fırıncılar Rizeli olur diye biliyorsa burma kadayıfçıların hepside Bingöllü diye bilinir. Ancak bir çok işyerinin adı "Diyarbakır Burma Kadayıfçısı" diye geçsede sorduğunuz zaman %90'ının Bingöllü Olduğu Görülmektedir. bunun bir nedeni olarak diyarbakırın Bingöle oranla daha fazla bilinmesi görülmektedir.
Kadayıfın Yapılışı Hammadde:
Meşhur Diyarbakır burma kadayıfının ham maddesi un’dur. Un’un özellikleri beyaz, sarı ve esmer un’un karışımıyla elde edilir.
Hamur Yoğurma: Un kazana konulur. Un’un miktarına göre kazana su ilave edilir ve hamur yoğurma işlemleri başlar, hamuru ilk yoğurmada artması çok sert olarak alınır merhem haline gelinceye kadar bu işlem devam eder. Bu durumdan sonra birer miktar su ilave edilerek yoğurma işlemine devam edilir. Hamur sıvı haline gelinceye kadar bu işlem devam eder. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamur artık tel kadayıfının dönüşümüne hazırdır.
Kadayıf Hamuru Burmalı Kadayıf Haline Getirme İşlemi:
Büyük ocaklar üzerinde tüp gazla ısıtılan bakır siniler üzerinde “KIF” diye adlandırdığımız içinde hamur bulunan süzgeç bakır sini üzerinde gezdirilerek TEL KADAYIF haline gelir. Sini’nin üzerinde pişen tel kadayıf el yordamıyla kalıp haline getirilir. Tezgâhın üzerinde istif edilir, üstü örtülerek 1 saat dinlenmeye alınır…
Kadayıf Tepsilere Düzme İşlemi:
Tezgâhın üzerinde dinlenmiş kalıp halindeki burmaların içine ceviz veya fıstık konularak tepsilere dizilir, dolan tepsiler pişirme ocağına konulur üzerine ayçiçeği ile tereyağı dökülerek kızartılır. Altı kızardıktan sonra yağı süzülür, çevirilerek diğer tarafında kızarması için tekrar ocağa konulur. Altı piştikten sonra daha önce hazırlanmış şerbeti verilerek en az 30 dakika dinlendikten sonra artık Meşhur Diyarbakır Burma Kadayıfı randımanı almış demektir.
Kadayıf Şerbetin Yapılışı:
1kg. Suya 1.5kg. Şeker ilave edilerek kazana konulur, kaynatılır. 3–4 dakika kaynadıktan sonra dinlenmeye alınır. Soğuyuncaya kadar bekletilir, bu işlemden sonra hazır hale gelmiş demektir.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için
Kadayıf nedir diyecek olursak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz
“Cevizli Sarmalı Kadayıf Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da
faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.