Soğan Dolması Tarifi

Soğan Dolması Tarifi

Günümüzde Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü’nü teknolojik gelişmeler daha fazla etkilemiştir. Soğanlar iki ucundan az miktarda kesilir. Tencereye alınarak, üzerini geçecek kadar soğuk su eklenir...

Soğan Dolması Tarifi "4-6 Kişilik"                                                                          
Pişirme Süresi: 20 dakika
Soğan Dolması Tarifinin Malzemeleri
 
*   5 Adet İri Soğan
*   2 Çay Bardağı Bulgur
*   250 gram İri Kıyılmış Kıyma
*   2 Domates
*   1 Çay Bardağı Su
*   Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
*   2 Kaşık Salça
*   Nane
*   Maydanoz
*   Karabiber
*   Tuz
 
Nefis ve Lezzetli Yemek Tarifleri'mizden Harika Bir Tarif Olan  Soğan Dolması Tarifinin Yapılış Tarifi
Soğanlar iki ucundan az miktarda kesilir.
Tencereye alınarak, üzerini geçecek kadar soğuk su eklenir ve yaklaşık 15 dakika kaynatılır, soğumaya bırakılır. 
Haşlanan soğanlar soğuduktan sonra avuç içine alınıp dar kısmından sıkılarak soğanın iç kısımlarının bütün olarak çıkması sağlanır (soğanın her katmanı dolmalık olarak kullanılabilir).
Diğer tarafta iç harcı için yağ, kıyma ve 1 kaşık salça kavrulur.  
 
Üzerine bulgur ilave edilerek bir iki defa daha karıştırılıp, içine ince doğranmış nane, maydanoz, baharatlar ve 1 su bardağı sıcak su eklenir. Ocaktan alınarak bulgurun kabarması sağlanır. 
Diğer tarafta dolmanın pişirileceği tencerede sıvı yağ ile salça kavrulur. 
 
Katmanlara ayrılan soğanların geniş kısmı üst tarafa gelecek şekilde içleri dolma harcıyla doldurularak tencereye yerleştirilir ve dolmalara kapak olarak daire şeklinde kesilmiş domatesler koyulur. 
 
Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar ılık su konularak kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakılır.
 
Günümüzde Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü’nü teknolojik gelişmeler daha fazla etkilemiştir. Yağların rafinasyonu, tereyağı ve iç yağlarının yerini margarinlerin alması, tatlandırıcı olarak bal ve pekmez yerine şekerin yoğun olarak kullanılması, buğdayın saflaştırılarak tam buğday unu yerine, beyaz unun kullanılması, konserve, hazır yemeklerin, gıda katkı maddelerinin ve tatlandırıcıların mutfağa girmesi, yemek pişirme araçlarının değişmesi, GDO’lu ürünlerin piyasaya girmesi gibi nedenler Geleneksel Mutfak Kültürü’nün değişmesinde rol alan başlıca etmenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
İnsanın büyüyüp, gelişebilmesi, üremesi ve her türlü aktivitesini istenilen şekilde yapabilmesi ancak yeterli düzeyde enerji elde etmesiyle mümkündür. Her canlı gibi insan da ihtiyaç duyduğu enerjiyi, yaşadığı çevredeki besinlerden temin eder. Yaşam için gerekli olan ve yiyeceklerimizde bulunan besleyici maddeler besinlerimizi oluşturur. İnsanın ihtiyaç duyduğu besin öğelerini almasına beslenme denir. Beslenme insanın genetik ve vücut özelliğine, cinsiyetine, yaşına, çalışma biçimine ve iklim, topoğrafik yapı, rakım gibi çevresel koşullara göre ihtiyaç duyduğu besin öğelerini düzenli ve dengeli biçimde alabilmesidir.
 
İnsanın ihtiyaç duyduğu 50’den fazla besin öğesi, doğada bulunmaktadır. İnsanın yaşamı için gerekli olan 50’den fazla besin öğesi, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve su diye altı ana grupta toplanır. İnsan bu besin öğelerinden bazılarından günde 20-25 gram (örneğin protein), bazılarından miligram (kalsiyum), bazılarından mikrogram (bakır) cinsinden ihtiyaç duyarken, erişkin bir insanın günde ortalama 2-2,5 litre suya gereksinimi vardır. Bu besin öğelerine olan ihtiyaç miktarı, kişiden kişiye ve koşullara bağlı olarak değişir...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler