Ispanak Musakkası Tarifi - Isparta "6-8 Kişilik"
Pişirme Süresi: 20-25 dakika
Ispanak Musakkası Tarifi'nin Malzemeleri
* 2 kg Ispanak Sapı
* 250 gr Kıyma
* 2 Adet Domates
* 1 Adet Kuru Soğan
* 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
* Tuz
* Su veya Yoğurt Suyu
Ispanak Musakkası 'nin Yapılış Tarifi
Ispanaklar ayıklanıp sapları doğranarak yıkanır.
Tencere içerisinde kıyma yağda kavrularak, bir kaşık salça ve ince doğranmış soğan ilave edilip bir veya iki dakika kadar kavrulur.
Önceden doğranarak hazır hale getirilen ıspanak sapları eklenerek su veya (hafif mayhoş ve daha lezzetli olması için) yoğurt suyu dökülüp, tuzu ilave edilerek pişirilir.
Pişen musakka dinlendirildikten sonra servis yapılır.
Isparta Mutfağı Nedir? Isparta Mutfağının Bazı Özellikleri...
Isparta, doğal güzellikleri, uzun bir geçmişe dayanan köklü tarihi, kültürel zenginlikleri, folkloru ve zengin mutfağı ile Türkiye’nin önemli turistik çekim merkezlerinden birisi konumundadır. Bölgenin yaklaşık olarak 5-6 bin yıllık bir geçmişi olduğu ve kayıtlardaki tarih öncesi üst paleolitik dönem ile başladığı öngörülmektedir.
Zamanla Hititler, Frigya Lidyalılar, İranlılar, Makedonyalılar, Romalılar, Araplar, Haçlılar, Selçuklular, Hamitoğulları ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. 1390 yılında Isparta, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun Sancak Merkezi olmuştur. Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra Isparta, 1923 yılında vilayet olmuştur (Gül ve Küçük, 2001, s. 35). Isparta’da yaşam sürmüş çeşitli uygarlıklar kurdukları etkileşimden dolayı kültürlerinde benzerlikler görülebilmektedir.
Uygarlıkların mutfak yapıları incelendiğinde, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, pişirilmesi ve hazırlanmasında kullanılan araç-gereçler çeşitli özellikler göstermektedir. Türkiye’nin birçok bölgesinde ki kültürel farklılıklar veya benzerlikler yöresel yiyecek ve içecek ürünlerinde görülebilmektedir. Bölgenin iklimi ve tarım ürünleri, o bölgenin mutfak kültürünü ve çeşitliliğini etkilemektedir (Cömert, 2014, s. 65). Akdeniz mutfak kültürü ve beslenme alışkanlıkları Doğu Akdeniz ve Batı Akdeniz bölgelerinde farklılık göstermektedir.
Batı Akdeniz’de yer alan Isparta, Burdur ve Antalya illerinde İç Anadolu mutfak kültürünün ve Türk Mutfak kültürünün tahıl ve hamur işi ağırlıklı etkileri görülmektedir. Bu bölgede özellikle Türk Mutfağı’nda yaygın olan tarhana, yoğurt gibi ürünlerin, yöre halkı sofralarında yer aldığı görülmektedir (Şengül ve Türkay, 2016, s. 92). Isparta’da çorbaların pişirilmesinin ardından, kızgın ateşte kavrulmuş tereyağı, kırmızıbiber ve nane ilave edilmektedir. Yörede, ıspanak çorbası, bulgur çorbası, oğmaç, miyana, topalak çorbası, sakalı sarkan çorbası sıkça tüketilen çorbalar arasındadır.
Isparta Mutfağının Et yemekleri;
yoğurt, sebze, bulgur ve pirinçle birlikte hazırlanmaktadır. Ispanak, kabak, bakla ve benzeri sebzelerin yoğurtla yapılan yemeklerine borani ismi verilmektedir. Bölgenin su kaynakları açısından zengin olması ve göller bölgesinde yer alması sebebiyle balık yemekleri, Isparta mutfağında önemli bir yere sahiptir. Isparta’nın bilinen balık yemekleri, sazan yahnisi, sazan dolması, balıklı pilav ve salamura balıktır (Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2014, s. 68). Balıklar çoğunlukla yağda kızartılarak tüketilmektedir.
Bölgede, madımak, semiz, ebe gümeci, ibrahim, tavuk kursağı, ümmü, sirken, ısırgan, kuzukulağı, toklu başı, pancarlık, labada gibi yöresel isimlerle bilinen otlar toplanarak yağ, soğan ve kıymayla birlikte pişirilmektedir. Yöreye özgü çeşitli hamur tatlılarına örnek olarak samsa, tosmankara, mafiş, süt tatlıları, zerde, verilebilir. Isparta’da köfte türleri, sakatat yemekleri ve göl balıkları mutfak kültüründe önemli bir konumdadır (Şengül ve Türkay, 2016, s. 93). Coğrafi ve iklim koşulları itibariyle, Isparta ilinde dana ve keçi etinin yoğun bir şekilde tüketildiği görülmektedir. Bölgeye has en bilinen et yemekleri arasında; keşkek, banak, tirit, tandır kebabı, yahni ve yoğurtlu et sayılabilir...