Tırıt Tarifi (Urfa)

Tırıt Tarifi (Urfa)

Şanlıurfa mutfağında kışlık kurutmalık sebzeler önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında tüketmek amacıyla hazırlanan kurutma lıklara her yıl hem..

Tırıt Tarifi (Urfa) 
Tırıt Tarifi (Urfa) Malzemeler
 
*  750 gr kuzu eti, 
*  100 gr kuzu kuyruğu, 
*  2 parça ilikli olan kemik, 
*  1 çorba kaşığı tuz, 
*  1 çorba kaşığı sarıkok (zerdecal), 
*  6 diş sarımsak, 
*  1/2 kg koyun yoğurdu, 
*  6 adet acık ekmek, 
*  2 adet limon.
 
Osmanlı Saray Mutfağı ve Anadolu Mutfağından nefis yemek tariflerimizden harika bir çeşit olan Tırıt Tarifi (Urfa) Yapılış Tarifi;
 
Et, kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara ayrılır; kuyruk, kemik ve tuz ile birlikte bir tencereye konulup kısık ateşte 2 saat kadar pişirilir. 
Piştikten sonra kuyruk alınır, ayrı bir kapta mıncıklanarak ezilir.
Üzerine 1 su bardağı et suyu ile toz haline getirilmiş sarıkök ilave edilir.
 
Kuyruk, sarı bir renk alır. Bu karışım bir kenara alınır.
Kemikler alınır, tencerenin içine silkelenir veya tencere kenarına vurularak ilikleri boşaltılır, kemikleri atılır. 
Etler el ile didiklenip parçalara ayrılır.
Sarmısak ezilip yoğurda ilave edilerek sarmısaklı yoğurt hazırlanır.
Ekmekler 3-4 santim ebadında dikdörtgen veya kare şeklinde kesilir.
 
PİLAVLARServis yapılırken tabağa bir avuç ekmek, üzerine 2 çorba kaşığı kadar et, onun da üzerine yarım çorba kaşığı önceden hazırlanmış kuyruk konulur.
En üste 2-3 kepçe kaynar sıcaklıktaki et suyu dökülerek servis yapılır.
Arzuya göre bir kaşık sarmısaklı yoğurt tabağın üzerine dökülür ve yoğurdun üzerine limon sıkılabilir.
Tirit, daha çok sünnet düğünlerinde, Ramazan Bayramı‟nda veya hayır için yapılan ziyafetlerde ikram edilen bir yemektir.
Açık ekmek, özel olarak mayalı hamurdan yapılır.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Tırıt Tarifi (Urfa)" ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Tükiye’nin en kalabalık 9. Şehri olan Şanlıurfa, mutfak kültüründe bir tarihi yaşatır.
Urfalılar mutfak kültürlerinde; asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitteki lezzetleri ile tanınmışlardır. Nitekim yöre yemekleri, meşhur lezzetlerinin yanında yüksek besin değerleri ile de ön plandadır.
 
Şanlıurfa mutfağında kışlık kurutmalık sebzeler önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalıklara her yıl hem yerli hem de yabancı turistler büyük ilgi gösterir. O yılın hasat edilen mahsulüyle hazırlanan acı biber, kabak ve patlıcan gibi sebzelerden oluşan kurutmalıklar tezgahlardaki yerlerini alıp pazar müşterisiyle buluşmaktadır.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIKuşkusuz Anadolu insanı; sadece yaptıkları yemekler ile değil, onları sunuş şekilleri ve gelen misafirlerine özgü paylaşımları ile de bilinmektedir. Bu noktada ise Şanlıurfa diğer memleketlerden ayrılır. Çünkü Urfalıların misafir sevme özelliğinin, hiç bir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz. İbrahim (A.S.)’dan geldiği söylenmektedir.
 
“Halil İbrahim Sofrası” herkesçe bilinen bir deyimdir. Urfalılar günümüzde de misafir ağırlamak ve onlara bol çeşitli yemekler sunmaktan büyük bir mutluluk duyarlar. Yemek kültürü oldukça zengin olan Şanlıurfa’da bilinen bir gerçeğe göre 2 şeyi beğendirmek oldukça güçtür. Bunlardan biri müzik diğeri ise yemek ve tatlılardır.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler