Çocuk yaşlarda çırak olarak başladığı mesleğini azim ve gayretle devam ettiren 92 yaşındaki Mustafa dede, askerden...
80 Yıldır Yayık, Yer Sofrası Ve Oklava Yaparak 7 Çocuk Okuttu
Samsun'un Bafra ilçesinde yaşayan 92 yaşındaki Mustafa Gül, 80 yıldır yayık, yer sofrası ve oklava yaparak 7 çocuk okuttu.
Tam 92 yaşında olmasına rağmen uğraş ve emek gerektiren mesleğini 80 yıldır aralıksız olarak sürdüren Mustafa Gül, yaptığı ahşap sanatıyla 7 çocuk büyütüp üniversiteden mezun etti.
Çocuk yaşlarda çırak olarak başladığı mesleğini azim ve gayretle devam ettiren 92 yaşındaki Mustafa dede, askerden geldikten sonra Bafra'da kendisine küçük bir atölye kurarak, geçimini buradan sağladı.
"Para biter, insanlık bitmez"
Samsun'da bu işi kendisinden başka yapanın olmadığını belirten Mustafa Gül, "Benden önce de bu işi yapanlar vardı ancak hepsi ölüp gitti. Ben de bu işi yapmasam şimdiye kadar ölmüştüm. Ben burada yayık, eski usul yer sofrası ve oklava yapıyorum. Ekmek parası.
Benim bu yaptıklarımı başkaları nasıl yapılacağını bilemiyor. Bu yaptıklarımı hayatta yapamazlar. Yapanların hepsi öldü, bir ben kaldım. Benim emsallerim toprağın altında. Yaptığım el sanatı yayık ayrana ayrı bir lezzet katı .
Yayının tarihçesi
M.S. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklerler.[2] Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış olur.
Ayran yapılışı yöresel farklılıklar göstermemekle birlikte çeşitleri açısından farklılık göstermektedir. Susurluk (Balıkesir, Türkiye) yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır.
Bu devir daim sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur. Bu ayran Susurluk ayranı olarak bilinir. Türkiye'nin bazı doğu kesimlerinde ise karıştırma yöntemi ile yayık ayranı elde edilir ki bu ayran lezzetli ve bol köpüklü olur.