Antep Firiği Tescillendi
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gaziantep’in geleneksel mutfak lezzetlerinden, Antep Firiğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldı.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) nezdinde yaptığı girişimler sonucu geçtiğimiz ay içerisinde, Antep fıstık Ezmesi, Antep Tırnaklı Pidesi ve Antep Lahmacununu, Gaziantep’in tescilli ürünleri arasına katan GTB, son olarak Gaziantep’in asırlık lezzetlerinden firiğe Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.
TÜRKPATENT Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, menşe başvurusu Gaziantep Ticaret Borsası tarafından yapılan ‘Antep Firiğinin, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunmak üzere 24.11.2017 tarihinde tescil edildiği bildirildi.
Gastronomi kenti Gaziantep’in eşsiz lezzetlerinden Antep Firiğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak, kentin marka değerlerinin arasına bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram,” Sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmak, onlara geleneksel hazırlanış şekillerine uygun bir standart kazandırmak ve geleceğe güvenle taşımak istiyoruz.
Borsamız tarafından Antepfıstık Ezmesi, Antep Tırnaklı Pidesi ve Antep Lahmacunundan sonra, Antep Firiğinin de tescillenerek marka zenginliklerimiz arasına girmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Şehrimiz ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.
Günümüzde şehirlerin sahip oldukları marka değerleriyle öne çıktığını ve bu şekilde daha rekabetçi bir yapıya kavuştuklarını vurgulayan Bayram, “Coğrafi İşaretli ürünlerin önemi ve sağladığı avantajlar Avrupa’da yıllardır etkin bir biçimde kullanılmakta.
Ateş ve dumanla yoğrulan tat: Firik
Öyle ki, Avrupa Birliği ülkeleri bu yolla her yıl coğrafi işaretli ürünlerden kendilerine önemli bir katma değer oluşturmakta.
Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerin yöre ekonomisine sağladığı katkı ise son yıllarda bilinirlik eğilimi kazandı. Bu konuda yaptığı başvurular ve elde ettiği ürün tescilleriyle şehrimiz başı çekmekte.
Gaziantep olarak bu başarıyı sürdürebilir kılmak ve kültürel mirasımız geleneksel lezzetlerimizi tescille koruma altına almak istiyoruz. Bu bağlamda şehrimiz adına tüm kurumlarımızca yapılan ürün tescillerini marka zenginliklerimiz olarak görmekteyiz.
İlerleyen dönemlerde bu tescilli markalarımız üreticilerimize ve yöre ekonomisine önemli girdiler sağlayacaktır” diye konuştu.
UNSECO Kreatif Şehirler ağına giren ilk Türk şehri unvanını elinde bulunduran Gaziantep’in mutfak kültürünün binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu anımsatan Bayram, böylesi bir hazineyi tüm dünyaya tanıtarak gastronomi turizmine kazandırmanın en iyi yollarından birisinin ise yine Coğrafi İşaretli ürünlerden geçtiğini sözlerine ekledi.
-Antep Firiği-
Tam olgunlaşmadan henüz yeşil haldeyken kavuzları çıkarılmadan tarlada ateşte tütsülenen/yakılan buğday firik olarak adlandırılır. Firik görünüş olarak bulgur ve pirince benzeyen, yeşil-kahverengi renkli ve genellikle durum buğdayından yapılan yöresel bir üründür.
Buğday tarlada olgunlaşırken danelerin sertleşmeye başladığı ancak başağın yeşil olduğu dönemde hasat edilir. Buğday saplarının yakılması ile elde edilen ateşte, daneler yakılır. Danelerin etrafındaki kılçıklı kısım yanarak, daneden ayrılması sağlanır. Bu işlem esnasında danede kendine has is tadı ve kokusu oluşur.
Daneler yanmış kısımlardan ayırması için rüzgârda savrulur. Böylelikle diş ile ezilebilecek yumuşaklıkta ve dış kabuğundan (kavuzundan) ayrılmış daneler elde edilmiş olur. Kendine özgü tat ve is kokusuna sahip, rengi sarı-yeşil arasında değişen bu ürün firik olarak adlandırılır.