Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi’nin ilk tohumları ekildi

Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi’nin ilk tohumları ekildi

Mezopotamya’nın en eski durum buğdayı tohumu Sorgül, Mardin Ovası’nda yerel ve mülteci kadın çiftçilerle...

Topraktan Tabağa: Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi’nin ilk tohumları ekildi  
Mezopotamya’nın en eski durum buğdayı tohumu Sorgül, Mardin Ovası’nda yerel ve mülteci kadın çiftçilerle tekrar hayat buluyor.  AK Parti Mardin Milletvekili, Meclis İdare Amiri Ceyda Bölünmez Çankırı himayelerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mardin Artuklu Belediyesi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Hayatım Yenibahar Ekonomik Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği, Mardin Artuklu ve Savur ilçeleri ‘Topraktan Tabağa’ Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri iş birliği ile ortaklaşa yürütülen Topraktan Tabağa; Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi hayata geçiyor.  
 
Türkiye’nin en büyük yerel tohum projesi kapsamında; toprağın korunması, yerel tohumların bulunması, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması, yerel ürünlerle geleneksel gıda üretimi ve iyi tarım destekleme faaliyetlerinin Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile birlikte yürütülmesi hedefleniyor. Projenin diğer bir hedefi de yerel ve Suriyeli mülteci kadın çiftçilerin toplumsal entegrasyonu ve istihdamına olumlu katkıda bulunmak. Bu kapsamdaki mesleki ve iş başı eğitim faaliyetlerinin yine Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile birlikte yürütülmesi öngörülüyor.  
 
Bu proje ile Mezopotamya’nın bilinen en eski atalık durum buğdayı tohumu ‘Sorgül’ tohumluk olarak, Mardin Ovası’nda ekilerek iyi tarım uygulamaları ve geleneksel üretim teknikleri ile üretilecek. Proje kapsamında ilk yıl tohumların çoğaltılması ve iyi tarım uygulamaları eğitimleri verilecek. İlk hasat ise Haziran 2018’de yapılacak. Toprağı ve tohumu yaşatacak, kadın istihdamını güçlendirecek bir ‘kadın hareketi’ Tarımla birlikte yerel ve Suriyeli mülteci kadınların istihdamını ve topluma entegrasyonlarını sağlamak ve bu hareketi sürdürülebilir kılmak amacıyla oluşturulan projede, proje ekibinin ve eğitim veren ziraat mühendislerinin tamamı kadınlardan oluşuyor. 
 
35 yerel, 35 mülteci kadın çiftçiyle başlayan projede iki ilçede kurulan Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi gibi kooperatiflerin sayısı 2018 yılı içerisinde arttırılarak Mardin’in tüm ilçelerinde kurulması ve bu alanda istihdam edilecek kadın çiftçi sayısının toplamda 300 civarında olması hedefleniyor. 
 
Mardin Milletvekili, Meclis İdare Amiri Ceyda Bölünmez Çankırı yaptığı açıklamada toprağımıza uyumlu ata tohumumuzu geleneksel tarım uygulamalarıyla toprağımızla buluşturup, kadın istihdamına dayalı bir tarım modeli oluşturarak, iyi ürün ve sağlıklı gıdaya ulaşmayı hedeflediklerini ve bu kapsamda Mardin’den başlayarak bu tarım modelini önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne, sonra tüm Türkiye’de yayma gayretinde olduklarını söyledi. 
 
 
Ağırlıklı geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu Mardin’de tarımı geliştirmek ve iyileştirmekle birlikte, daha çok kişiye istihdam sağlamak amacıyla eğitimin önemini vurgulayan Çankırı, projeyi yakından takip eden ve destekleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, Artuklu Belediyesi’ne, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO), Hayatım Yenibahar Sosyal ve Ekonomik Kalkınmayı Destekleme Derneği’ne ve projeyi ilk günden itibaren destekleyen Mardin halkına teşekkürlerini iletti. 
 
Proje birleşmiş milletler gıda ve tarım örgütü (fao) tarafından destekleniyor  Eğitim bütçesinin tamamının Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteğiyle karşılanacağı projede, verilecek mesleki eğitimlerin ardından sürdürülecek tarım faaliyetleriyle yerel ve Suriyeli mülteci kadın çiftçilerin istihdamı ve toplumsal entegrasyonları da bu projeyle desteklenmiş olacak. Proje kapsamında ayrıca, yine FAO’nun desteğiyle Savur ilçesinde aynı amaçla bir Mantar Üretim Tesisi de kurulacak, İstiridye, Kültür ve Trüf Mantarları yetiştirilecek. Elde edilecek bu ürünler, nitelikli gıda ürünlerine dönüştürülerek pazara sunulacak.  
 
Hayatım Yeni Bahar İle ‘Topraktan Tabağa, Yaşayan Toprak Yerel Tohum’ Projesi  Projeyi başlatan ve bölgede yerel ve Suriyeli mülteci kadınların toplumsal entegrasyonu ve istihdamı konusunda daha önce birçok projede yer alan Hayatım Yenibahar Derneği Kurucu Başkanı Sosyal Girişimci Şef Ebru Baybara Demir, Topraktan Tabağa Projesi’ni şöyle anlattı: “Tabağımızdaki yemeğin üretimi, mutfakta değil toprakta başlıyor aslında. Toprağı tanımadan, ürünü tanımadan lezzete ulaşmak, sağlıklı yiyeceklere ulaşmak mümkün değil. Bugün soframıza gelen meyvenin, sebzenin, tahılların, hatta ekmeğin bile eski tadını yitirdiğinden ve sağlıksız olduğundan şikâyet ediyoruz. 
 
Yeni kuşaklar bizim bildiğimiz lezzetleri belki de hiç tatmadılar. Bu bir şikâyet olarak ortada duruyor ama çözüm konusunda adım atmamız gerekiyor. Çözüm, yerel tohumların çoğaltılıp kullanımının yaygınlaştırılmasından, çiftçinin toprağa saygılı, doğru tarım için eğitilmesinden geçiyor. Projemizin çıkış noktası Mardin ancak amacımız diğer şehirlerde de uygulanabilecek bir model oluşturmak. Özellikle iyi tarım uygulamaları açısından küçük çiftçiye ve kadınlara önemli bir yol açacağımızı düşünüyoruz. Türkiye’nin en büyük yerel tohum projesi olmaya adayız. 
 
Projenin önemsediğim diğer bir odak noktası ise kadın istihdamının artırılması. Kadın çiftçilerin tarımın yükü yanında, çocuk bakımından, ev işlerine kadar başka sorumlulukları da var. Kadın çiftçilerimiz, kaynaklara ulaşmada erkeklerle aynı fırsata sahip olursa; tarımsal üretim ve verimi artırabilirler. Kadınların ekonomik ve sosyal alanda güçlendiklerinde; ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve sürdürebilir kalkınma için değişimin temsilcisi olacaklarına gönülden inanıyorum.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler