Tavas'ın Ünlü Yanık Aromalı Yoğurdu Artık Coğrafi İşaretli

Tavas'ın Ünlü Yanık Aromalı Yoğurdu Artık Coğrafi İşaretli

Tavas Belediyesi olarak, ilçemizdeki yoğurt üretiminin günümüz standartlarında sürdürülebilirliğini sağlamak, sütçü koyun ve keçi ırklarını ilçemize kazandırmak..

 
Tavas'ın Ünlü Yanık Aromalı Yoğurdu Artık Coğrafi İşaretli
 
Tavas Belediyesi, 12 Mart 2020'de, bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyelini artırmayı amaçlayan "Tavas Koyun ve Keçi sütünden oluşan Aromalı Yoğurdunun Kalitesini Artırma ve Destekleme Projesi"ni hayata geçirdi. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin hane halkının yüzde 44,8'inde yürütüldüğü Tavas, zengin tarım potansiyeli ile dikkat çekiyor.
 
Türk Aşçı Haberleri ve Güncel Mutfak Haberleri web sitesi olarak kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
 
İlçe ekonomisine önemli katkılar sağlayan ve Tavas'ın geleneksel tatları arasında yer alan Tavas Bakraç Koyun Yoğurdu'nun üretimi, bölgede oldukça popülerdir.
 
Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık, projenin amacına dair, "Tavas Belediyesi olarak, ilçemizdeki yoğurt üretiminin günümüz standartlarında sürdürülebilirliğini sağlamak, sütçü koyun ve keçi ırklarını ilçemize kazandırmak ve coğrafi işaret alımını hedefledik. Bu çerçevede, Tavas Koyun Yoğurdumuzun üretim koşullarını iyileştirerek, üreticilerimizi desteklemeyi ve yeni istihdam fırsatları yaratmayı amaçlıyoruz," dedi. 
 
Türkiye gastronomi haritasında Tavas'ın kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak için çabaladıklarını belirten İnamlık, ilçenin tarım ve hayvancılık alanındaki projelerle adından söz ettirmeye ve yöresel lezzetleri korumaya devam edeceğini ifade etti.
 
Uzun süreli çalışmaların ardından, Tavas Yanık Koyun Yoğurdu'nun Coğrafi İşaret Tescili, 15 Mart 2024 tarih ve 169 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde ilan edilerek resmileşti. İnamlık, "Tavasımıza ve üreticilerimize büyük faydalar sağlayacak olan bu tescilin hayırlı olmasını dilerim," dedi.
 
Denizli'nin Eşsiz Lezzeti: Yanık Aromalı Yoğurt
Denizli bölgesinin eşsiz tatlarından biri olan ve toprak kaplarda mayalanan yanık aromalı yoğurt, lezzetiyle dikkat çekiyor. Bu özel yoğurt türü, sütün kaynatılma aşamasında dibinin tutturulmasıyla elde edilen benzersiz bir yanık kokuya sahiptir. Genellikle koyun sütünden üretilen bu yoğurt, Denizli'de şarküteri ve marketlerde bulunabilir ve bölgesel bir lezzet olarak öne çıkar.
 
Yanık Aromalı Yoğurdun Keşfi ve Özellikleri
Ege Bölgesi'ndeki sıcak iklim koşullarına uygun bir yöntem olan yanık aromalı yoğurdun üretimi, zararlı bakterileri etkisiz hale getirerek ürünün uzun süre tazeliğini korumasını sağlar. Bu yöntem, Denizli yöresinde geleneksel olarak uygulanır ve yoğurdun sağlık açısından da faydalı olmasını sağlar. Zararlı bakterilerin yok edilmesi yanık yoğurdun en önemli avantajlarından biridir.
 
Yanık Aromalı Yoğurt Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler:
 
* 2 kg tam yağlı koyun sütü
* 2 kaşık yoğurt mayası
 
Hazırlanışı:
 
Süt, hızlı ateşte kaynatılarak dibinin tutması sağlanır ve ardından ateşten alınır.
Ilıyan süt, yoğurt mayası ile mayalandırılır.
Mayalandırma işlemi tamamlandıktan sonra yoğurt, iki saat buzdolabında bekletilir.
Yanık kokusu ile kendine has bir aroma sunan bu yoğurt, servise hazırdır.
Yanık aromalı yoğurt, yanık ve isli kokusu ile benzersiz bir lezzet deneyimi sunar. Yoğurdun bu özel aromasını sevenler için, sütün kaynatılması sırasında kısık ateşte biraz daha fazla tutarak yanık kokusunu güçlendirmek mümkündür.
 
Yanık Kokusunu Giderme Yöntemi
Yanık yoğurtun bu eşsiz aroması bazıları için çok güçlü olabilir. Sütün kaynatılması sırasında taşması ve yanık kokusu oluşması durumunda, yanmış olan ocak üzerine birkaç damla sirke damlatmak kokuyu hafifletebilir. Sirke, yanık kokusunun daha fazla yayılmasını engelleyerek, kötü kokunun ortadan kalkmasına yardımcı olur.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler