Çinli Turist Sayısında Hedef 1 Milyon
Çin’de 2018 yılının “Türkiye Turizm Yılı” ilan edilmesiyle beraber 2020’ye kadar 1 milyona yakın Çinli turistin ülkemizi ziyaret edeceği öngörülüyor. Turizm sektörü temsilcileri daha fazla turist çekmek adına hazırlıklar yapmaya başladı…
Kültür ve Turizm Bakanlığı ise tanıtım faaliyetlerine hızla devam ederken TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy Çinli turist akını yolundaki sorunları ve yapılan çalışmaları Ekomonitör‘e anlattı.
İki ülke arasında Yurt Dışı Turizm potansiyelinin artmasındaki sorunları sıralayabilir misiniz?
İki ülke arasındaki turizmin gelişmesinin önünde temel olarak iki önemli sorun bulunmaktadır. Bu sorunlardan ilkini Türkiye’ye gelen Çinli turistlere hizmet verecek yeterli sayıda Çince rehberin bulunmaması oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısı 100 binli seviyelerde iken bu konu çok gündeme gelmese de Çin pazarındaki büyüme potansiyeli düşünüldüğünde konunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
Nitekim 2015 yılında Çin’den gelen misafir sayısı 300 binin üzerine çıktığında gelen turist gruplarına hizmet verme noktasında sorunlar yaşadık. Dolayısıyla Çin pazarından çok daha yüksek sayıda turist ağırlamak istiyorsak bu sorunun bir an önce aşılması gerekiyor. Biz TÜRSAB olarak Çince bilen rehber sayısının arttırılması için bu alanda sınav açılması hususunda gerek TUREB, gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde gerekli girişimleri gerçekleştirmiş durumdayız.
İki ülke arasındaki turist akışını olumsuz etkileyen bir diğer husus vize sorunu. Çinli makamlarla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ve yapılan toplantılarda vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması hususundaki taleplerimizi de gündeme getirdik. Önümüzdeki dönemde her iki sorunun da çözülmesiyle birlikte Türkiye ile Çin arasında karşılıklı turist hareketinde büyük bir artış yaşanmasını umut ediyoruz.
2018 için hedeflenen Çinli turist rakamı 300-500 bin kişi arası. Sizce bu rakam yakalanabilir mi?
Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısı 2015 yılında 313 bine ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine yükselmişti. Bu sayı 2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle maalesef ciddi bir gerileme gösterse de 2017 yılında yeniden yükselişe geçen Çinli turist sayısı Ocak- Ekim döneminde %40’a varan oranda artışla 200 bin seviyesine yaklaştı. Kasım ve Aralık aylarında gelen Çinli turistlerle birlikte 2017 yılını 230 bine yakın seviyelerde kapatmayı bekliyoruz.
2018 yılının Çin’de Türkiye yılı ilan edilmesinin de pozitif katkısıyla önümüzdeki yılı 300 bin düzeyinin üzerinde tamamlamayı hedefliyoruz. Çince bilen sertifikalı rehber sayımız bu rakamlar için yeterli mi? Turist Rehberleri Birliği tarafından açıklanan rakamlara göre Çince rehber sayısı 2017 yılı itibariyle 176’dır. Ülkemize gelen Çinli turistlerin Haziran-Ağustos arasında dönemde yoğunlaştığı da dikkate alındığında acentalar özellikle yaz aylarında Çinli turist gruplarına hizmet verecek rehber bulmakta sorun yaşıyorlar.
TÜRSAB olarak Çince rehber sayısının yetersizliğini yetkili tüm mercilerle paylaşmış durumdayız. Çin pazarında hedeflediğimiz turist sayısına ulaşma yolunda adımlar atarken rehber sayısının da arttırılması büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu sorunun önümüzdeki süreçte çözülmesini bekliyoruz.
Çin’le Türkiye arasındaki turizm hacminin artması için ne gibi çalışmalar yapılmakta?
Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde iki ülke arasındaki turizm hareketinin arttırılması noktasında önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Son olarak önümüzdeki yılın Çin Halk Cumhuriyeti’nde Türkiye Turizm yılı olması sebebi ile 23 Kasım 2017 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti Otel’de, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Çin’den gelecek olan turist sayısındaki beklenen artışa yönelik mevcut ve olası altyapı sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri konuşuldu.
Söz konusu toplantıda ayrıca ‘Çin’de Türkiye Turizm Yılı’ çalışmaları kapsamında gerçekleştirilmesinde fayda görülen tanıtım faaliyetlerinin planlanması ve bu çerçevede paydaşlarca üstlenilecek görevlerin belirlenmesi konuları görüşüldü. Bu toplantı dışında da pek çok toplantıda ve çeşitli workshop, “fam trip” ve etkinlik ile Çin’den Türkiye’ye ilgiyi arttıracak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Çin’in en büyük turizm firması C-Trip tarafından yapılan araştırmaya göre, Çinli turistler geçtiğimiz yıl dünya genelinde 261 milyar dolar harcayarak en fazla harcayan turist sıralamasında birinci oldu. Bizim ekonomimize nasıl bir katkısı olacağı düşünülüyor?
Çin, dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesi olmanın yanı sıra son yıllarda uluslararası turizm alanında giderek artan etkinliği ile de dikkat çekici bir noktaya ulaşmış durumda. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre 2016 yılında Çinli turistlerin yurtdışına gerçekleştirdikleri seyahat sayısı 135 milyona ulaşırken uluslararası turizm harcamaları 261 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti.
Açıklanan veriler Çin’in müthiş bir turizm potansiyeline sahip olduğunu net bir biçimde ortaya koyuyor. Tüm bu gelişmeler nedeniyle Çin pazarı, dünya genelinde öne çıkan turizm destinasyonları için hedef pazar konumunda bulunuyor.
Ancak Çin her ne kadar dünyanın yurtdışına en çok turist gönderen ve en çok uluslararası turizm harcaması gerçekleştiren ülkesi olsa da Türkiye’nin bu turizm pastasından henüz yeterince pay almadığını da açıkça ortaya koymamız gerekiyor. 2018 yılının Türkiye turizm yılı ilan edilmesi bize bu pazardan aldığımız payı arttırma olanağı sağlayacak.
Tüm bunların yanında Çin pazarının gelişimi turizm pazarımızı çeşitlendirme arayışımızda da önemli bir yer tutuyor. Türkiye, ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri ile Rusya-BDT pazarından misafirleri konu ediyor. Ancak harcama potansiyeli çok daha yüksek olan Asya pazarları konusunda henüz yeterli seviyede değiliz. Çin ile birlikte Hindistan, Malezya, Endonezya, Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkelerinden gelen ziyaretçilerin artmasıyla birlikte turizmden elde ettiğimiz gelirde de önemli oranda artış kaydedilmesini bekliyoruz.