• Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

  • Erik Çeşitleri Nelerdir?

    Erik Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Mürdüm eriği nereye ait? Mor erik ismi ne? Mürdüm eriği ismi nereden gelir? Papaz eriği ne demek? Erik Nedir? Eriğin Faydaları Nelerdir? Can Eriği Çeşitlerinden "Papaz Eriği" nedir? Erik türleri hangileri...

Erik Çeşitleri Nelerdir? 
 
Mürdüm eriği nereye ait? Mor erik ismi ne? Mürdüm eriği ismi nereden gelir? Papaz eriği ne demek? Erik Nedir? Eriğin Faydaları Nelerdir? Can Eriği Çeşitlerinden "Papaz Eriği"
 
Erik, yaz aylarımızı renklendiren ve sağlık açısından bizi güçlendiren bir meyvedir. Özellikle yeşil eriği tuzla bulayıp yemek en yaygın tüketim şeklidir. Ülkemizde üretimi yapılan ve yoğun olarak tüketilen meyveler arasında erik meyvesi de bulunur. İklimsel çeşitliliğe sahip oluşumuz farklı erik türlerinin ülkemizde üretilmesine kolaylık sağlar.
 
Türkiye iklim olarak farklı iklim geçişlerinin yaşandığı bir ülkedir. En sevilen meyvelerden Erigin özellikleri nelerdir, nelere iyi gelir? İklimsel çeşitliliğin fazla oluşu, farklı erik çeşitlerinin üretimini ve tüketimin sağlar. Eriği zaten tüketmenin yanı sıra işleyerek Türk aşçı haberleri farklı gıda tüketim alanlarında da kullanabiliriz.
 
Mürdüm eriği nereye ait?
 
Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
 
Mor erik ismi ne?
 
Mürdüm eriği de en geç olgunlaşan erik çeşidi olmaktadır. Mürdüm eriğinin ise sağlık için yararları oldukça fazla olmaktadır.
 
Mürdüm eriği ismi nereden gelir?
 
Anavatanı Anadolu toprakları olan mürdüm eriği, gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden. ... Fransızca ismini Agen nehrinden alan mürdüm eriği, bugün Fransa ve İsviçre'de meyve kurusu olarak tüketiliyor ya da marmelatlarda ve tatlılarda severek kullanılıyor.
 
Mürdüm eriği hangi toprakta yetişir?
 
Erik fidanı, saçak köklü olduğu için az derin olan topraklarda da kolaylıkla yetişebilirler. Toprak çok kumlu olduğu zaman erik ağacının ömrü kısa olur. Bu tür topraklarda Japon erik çeşitleri tercih edilmelidir.
 
Papaz eriği ne demek?
 
Papaz eriği diye adlandırılan bu erik çeşidi iri ve bol suludur. Türk aşçı haberleri Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder. ... Anavatanı Anadolu olduğu sanılan erik, dünyanın birçok yerine yayılmış ve oldukça çeşitlenmiştir.
 
Siyah erik diyette yenir mi?
 
Yapılan araştırmalar, eriğin düşük kalorili olduğunu ve tokluk hissi vererek kilo alımını önlediğini gösteriyor. Diyet yapıyorsanız listenizin başına eklemeniz gereken meyvelerden biri de erik. Çünkü eriklerin her biri 0.2 gramdan daha az yağ içerir.
 
Mürdüm eriği ne demek?
 
Gülgiller familyasından olan erik, pek çok farklı türe sahip bir meyvedir. Mürdüm eriği halk arasında; kara erik veya bardak erik olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle meyvesi daha iri, tatlı ve sulu olup ağustos ve eylül aylarında olgunlaşmaktadır.
 
Üryani eriği nasıl tüketilir?
 
Kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, suda bekletilerek elde edilen kıvamlı suyu içilebilir. Ayrıca komposto olarak tüketimi de çok yaygındır. Osmanlı döneminde özellikle iftar ve sahur sofralarında üryani eriği kompostosunun bulunduğu kaynaklarda gösterilmiştir.
 
Papaz eriği kaç rakımda yetişir?
 
Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 800m rakıma kadar olan yerlerde Japon Grubu erikler yetiştirilebilir. Bu gruba giren eriklerin soğuklama istekleri 550-800 saat arasında değişmektedir.
 
Erik Nedir?
 
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi Türk aşçı haberleri yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
 
Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç her tarafta yetişir.
 
Erkenci dönem can eriğini yaz ortalarında olgunlaşan Japon eriği (P. salicina) takip eder. Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P. domestica) ise ekim ayına kadar yenebilir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir. Türkiye'de en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.
 
Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardır. Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır. Prunus institia adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidir. Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir.
 
Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır. Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesinin Türkiye'de yetiştirilmesini tavsiye ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Red Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır.
 
Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır.
 
Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana gelir. Yenilen kısmı etli ve suludur. Meyveleri şekil, renk ve tat bakımından çok farklıdır. Tohumları (çekirdekleri) acıdır.
 
Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup altında toplanır. Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi ürün alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır.
 
Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar nemli, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir. Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir. Fidanlıklarda en çok durgun göz aşısı kullanılır. Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir.
 
Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır. Meyve olarak yenir. Türk aşçı haberleri Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır.
 
Tam bir C vitamini deposu olan erik kalsiyum açısından da zengin olduğu için birçok hastalığa iyi geliyor.[1] Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. 100 g taze erik; 192 kJ (46 kcal), 17,8 g karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içermektedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir. Yaz meyvesidir.
 
Peki ülkemizde üretimi yapılan erik türleri hangileridir?
 
Ülkemizde üretilen erik çeşitleri, Avrupa eriği, Can eriği ve Japon eriği olarak ifade edilebilir. Bu erik türleri, boyutları, görselleri ve tatları birbirinden farklılaşır. Ayrıca olgunlaşma süreçleri, hasat zamanları da değişebilir. Bu erik türleri kendi arasında da farklı türlere ayrılabilir. Erik sene bir ülke olduğumuz için erik tüketimi de oldukça fazladır. Kırmız ya da mürdüm renkte olan erikler genellikle ezme ya da marmelat yapımında kullanılabilen erik türleridir.
 
Bazı Erik Türleri...
 
Kiraz eriği (Prunus cerasifera)
Prunus cocomilia.
Prunus consociiflora.
Avrupa eriği (Prunus domestica)
Damson eriği (Prunus insititia)
Simon eriği (Prunus simonii)
Çakal eriği (Prunus spinosa)
Prunus alleghaniensis.
 
Can Eriği Alt Türleri:
 
Ülkemizde çokça sevilen ve tuza bulanıp yediğimiz erik türleri arasında en baş sırada can eriği yer alır. Can erikleri genel itibariyle yeşil renktedir. Tuza bulayarak yediğimiz erik türüdür. Ülkemizde can eriği üretimi oldukça yüksek bir şekilde yapılır. Üretimin fazlalığının bir nedeni olarak tüketim yoğunluğu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü erik seven ve fazlaca tüketen bir ülke olduğumuz için üretim talebinde de artış gözlemlenir.
 
Can erikleri, 60 – 70 gün içerisinde hasat hazır hale gelir. Hasat tarihi olarak haziran ayının ikinci haftasında hasat işlemine başlanılır. Can eriği çeşitleri, papaz eriği, can eriği, havran eriği diğer bir adıyla Bekiroğlu, aynalı eriği ve kebap eriği olarak farklı Türk aşçı haberleri çeşitlere ayrılabilir.
 
Can eriklerinin rengi, boyutları, tatları türlerine göre değişebilir. Can eriği ağaçları görüntü olarak sıkı dallara sahiptir. Taç kısmı yayvan bir şekilde bulunur. Ağaç boyu 4 – 8 metre arasında değişebilir.
 
Can Eriği Çeşitlerinden "Papaz Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Can eriğinin bir alt türü olarak papaz eriğini söyleyebiliriz. Genel olarak ülkemizde çokça bilinen ve pazar – market tezgahlarında yer alan bir erik türüdür. Boyut olarak iri bir tane yapısına sahiptir. Genel olarak yeşil bir renge sahiptir. Olgunlaşma süreci arttıkça yeşil rengi kırmızı ya da sarı renge dönüşebilir. Su oranı oldukça yüksek bir meyvedir ve tadı lezzetlidir. Papaz eriğinin çekirdek kısmı ete bağlı bir şekilde bulunur.
 
Can Eriği Çeşitlerinden "Can Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Can eriği alt türlerinden biri de aynı isme sahip bir tür olan can eriğidir. Can eriği de papaz eriğine benzer bir formattadır ancak görüntü olarak papaz eriğinden daha yuvarlaktır. Rengi açık yeşildir ve tatlı bir tık daha mayhoştur.
 
Can eriği, oldukça suludur. Papaz eriği kadar etli bir yapısı yoktur. Papaz eriğinden rengi ile ayırabilirsiniz. Papaz eriğine kıyasla daha sarı bir et rengi vardır. Can eriği olgunlaştıkça tadı oturan bir erik türüdür.
 
Can Eriği Çeşitlerinden "Havran Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Bekiroğlu olarakta bilinen bir erik türüdür. Açık yeşil bir renge sahiptir , yuvarlaktır. Erik boyutu iri tanelidir. Eriklerin içinde bulunan çekirdek kısım oldukça küçüktür. Papaz eriğinin hasat işleminden yaklaşık 15 gün kadar sonra havran eriği hasata hazır hale gelebilir.
 
Can Eriği Çeşitlerinden "Aynalı Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Aynalı eriği, diğer can eriği türlerinden farklı olarak kırmızı renklidir. Tat olarak mayhoştur, iri yapılı ve yuvarlaktır.
 
Can Eriği Çeşitlerinden "Kebap Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Sevilerek tüketilen eriklerden bir diğeri de kebap eriğidir. Meyve iriliği papaz eriğine kıyasla daha küçüktür. Koyu yeşil bir renge sahiptir. Lezzet olarak tatlıdır.
Japon Erik çeşitleri
 
Japon erikleri, ülkemizde üretilen erik çeşitlerinden bir grubu oluşturur. Halk arasında İtalyan eriği olarakta biliniyor. Olgunlaşma ve hasat tarihi olarak haziran ve eylül ayları uygundur. Ağaçların dal yoğunluk dereceleri türlerine göre değişebilir. Genellikle dik yayvan bir görüntüleri vardır. Japon erik ağaçları boyutu 6 – 7 metreye kadar uzayabilir.
 
Japon erikleri grubunda, Formasa, Climax, Santa Rosa alt çeşitleri bulunur.
 
Can Eriği Çeşitlerinden "Formasa Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Japon erikleri grubundan biri olan Formasa eriğinin görüntüsü kalp şeklindedir. Meyvenin üzerinde sarının üzerinde mora çalan kırmızı renkler hakimdir. Sulu bir meyvedir, ince ve yumuşak bir dokusu vardır. Formasa eriğinin hasat zamanı olarak haziran ayı uygun olabilir
 
Japon Eriği Çeşitlerinden "Climax Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Japon eriği grubunda bulunan bir diğer erik çeşidi de Climax’dir. Climax’in hasat zamanı Formasa’nın hasat zamanından yaklaşık bir hafta sonradır. Görüntü olarak bir yumurtayı andırabilir. Kabuk rengi kırmız mor renlerin üzerine sarı benekler bulunur. Tat olarak, çok tatlı bir tada sahip değildir, orta tatlıdır.
 
Japon  Eriği Çeşitlerinden "Santa Rosa Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Santa rosa, kabuk rengi koyu mor bir renge sahiptir. Formasa ile aynı Türk aşçı haberleri zamanda olgunlaştığı için hasat zamanları paraleldir. Tüketici tarafından çokça sevilen ve tüketilen bir erik çeşididir. Et rengi pembe kırmızı bir görüntüye sahiptir, oldukça tatlıdır. Su oranı yüksek bir türdür.
 
Avrupa Erik çeşitleri
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde üretilen erik türlerinden bir diğeri de Avrupa erikleridir. Avrupa erikleri, erik üretiminin önemli bir kısmını karşılar. Avrupa eriklerinin verimlilik durumları türlerine göre değişebiliyor. Bazı türler kendine verimli iken bazıları ise yarı verimli ve tam verimlidir.
 
Avrupa erikleri taze tüketilir. Taze tüketiminin yanı sıra bazı işletmelerde de kullanılabilir. Erik konserveleri, kurutulması ve reçel olarak işlenen bir meyvedir. Avrupa eriklerinin kabuk rengi, mor, kırmızı ve sarı olarak değişebilir. Seyrek dallı bir ağaçtır. Avrupa erikleri grubunda bulunan erik çeşitleri, Stanley, Giant, President ve Sugar olarak adlandırılabilir.
 
Avrupa Erik çeşitlerinden "Stanley Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Avrupa erikleri grubunda bulunan Stanley, ülkemizde üretilen en yaygın erik çeşididir. Olgunlaşma tarihi, ağustos ayının son haftalarıdır. Eriğin kabuk rengi genellikle koyu mordur. Eti oldukça fazladır, lif oranı yüksektir ve tadı oldukça lezzetlidir.
 
Stanley erikleri, taze olarak yenilebilmenin yanı sıra konserve ve kurutmalık olarak kullanılabilir. Kendine verimli bir türdür. Ancak diğer pek çok türün döllenmesine yardımcı olur.
 
Avrupa Erik çeşitlerinden "Giant Eriği"
 
Erik Çeşitleri Nelerdir?
Avrupa eriklerinden biri olan Giant eriği, görüntü olarak yumurta şeklindedir. Kabuk rengi, koyu kırmızı ve mor renklerindedir. Et kısmı ise sarı renklidir. Genellikle taze tüketim için uygun olan bir erik türüdür.
 
Avrupa Erik çeşitlerinden "President Eriği"
 
President eriklerinin görüntüsü, yuvarlaktır. Kabuk rengi olarak, bordo kırmızı bir görüntüye sahiptir. Bu tür eriklerin karın kısmında bulunan çizgi oldukça belirgindir. President erik ağacını döllemek için Stanley ağacı kullanılır. Depolanma süresi oldukça kısadır. Hızlı tüketilmesi gerekebilir.
 
Avrupa Erik çeşitlerinden "Sugar Eriği"
 
Bir diğer Avrupa eriği çeşidi de Sugar’dır. Sugar eriğinin olgunlaşma dönemi olarak temmuz ayı söylenebilir. Sugar eriğinin görüntüsü yumurtaya benzer. Sugar eriğinin kabuğu, kırmızı – mor renklerindedir. Çekirdek kısmı ete yapışık bir şekildedir. Eriğin et kısmı sarı renklidir ve oldukça suludur.
 
Sugar eriği taze tüketmeye uygun bir erik türü olmasının yanı sıra aynı zamanda kurutmalık olarak da kullanılabilir.
 
Genel olarak değerlendirildiğinde ise ülkemiz erik üretimi açısından Türk aşçı haberleri verimli bir ülkedir. Bu verimliliğin en temel sebebi ise şüphesiz iklimdir. Uygun iklim koşullana sahip yerlerde yüksek verimli erik üretimi yapılır. Sadece üretim açısından değil tüketim açısından da önemli bir potansiyeli vardı
 
Eriğin Faydaları Nelerdir sorusunun Cevabında...
 
* Kabızlık durumuna faydalı olup bağırsakları çalıştırmaktadır.
* Kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
* Astım, bronşit gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.
* Kansere karşı oldukça fayda sağlamaktadır.
* Östrojen hormonunu dengelediğinden dolayı menopoz döneminde kullanılması faydalı olur.
* Kolesterol, şeker Türk aşçı haberleri gibi hastalıklara karşı duvar örüp koruma sağlar.
* Vücudun demir gereksinimi karşılar.
* Kanı temizleyici özelliği bulunur.
* Bağ dokularını güçlendirerek sıkı ve fit bir vücuda sahip olmayı kolaylaştırır.
* İçerisinde bulunan lifler sayesinde karaciğere ve safraya iyi gelmektedir.
* İçerdiği magnezyum sayesinde kas dokularının zarar görmesini engeller.
* Kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
* A vitamini ve fosfor içerdiğinden Türk aşçı haberleri vücuda oldukça faydalıdır.
* Akciğer sağlığını korumakta bir numaradır.
* Dişleri ve diş etlerini güçlendirmektedir.
* Böbrek üstü bezlerini çalışmasını güçlendirmektedir.
* Akciğer içinde bulunan toksinleri atarak akciğeri korur.
* Vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar.
* Kemiklere karşı güçlendirici ve koruyucu bir etkisi vardır.
* C vitamini içermesiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
* Yaşlanmaya karşı önleyici olup cildi sürekli taze tutmaktadır.
* Sinir sistemini güçlendirmeye yarar.
* Böbreklerin çalışmasına fayda sağlar.
* Bağırsak kurtlarının tedavisinde kullanılır.
* Hamile bayanlarda fetüsün gelişmesine yardımcı olur.
* Tansiyon ve kan basıncı düzenleyerek sağlıklı yaşam fırsatı sunar.
* Bağ doku yenilenmesini sağlar.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • avatar
    Yorumlayan: a
    5/31/2023 Email: a********

    hacı bi papaz eriği, bi mürdüm eriği (camız eriği), bi de can eriğini bilir millet. yok bilmem stactoculus blobirobus eriği, yok kıl eriği, yok tüy eriği bilmez kimse. tezgâha bakar, rengi, parlaklığı hoşuna giderse durmaz; alır. kimse "pardon, zıttırıvittus cornelius eriği geldi mi acaba?" diye sormaz pazarcıya, manava.. adam kafasına 2 kiloluk ağırlık demirini indirmeyebilir belki ama gözlerinin içine bakıp "ne diyo la bu züppe/kokona" bakışlarıyla "yok abisi/ablası... papaz eriği daha çok gidiyo.. millet şunu daha çok istiyo" vs gibi cevaplar alabilir. gerenk yok hacabi böyle uzun uzadıya latince lügata

Bu Habere Yorum Yap

Foto Galeri Haberleri