En Meşhur Kocaeli Yemekleri Nelerdir?
En meşhur Kocaeli Yemekleri nelerdir? En sevilen Kocaeli Yemekleri nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde bilinen kocaeli yemeklerinden bu güne kadar evinizde yaptını mı? Türk mutfağı şeflerinin özel kocaeli yemekleri tariflerinden faydalanmaya ne dersiniz?
Türk aşçı haberleri olarak sizler içi hazırladık... işte sizlere en çok aranılan, sevilen ve tercih edilen kocaeli yemekleri...
Türkiye’nin gelişmiş şehirlerinden Kocaeli’nin birbirinden lezzetli yöresel mutfaklarımızdan Kocaeli mutfağı ve en meşhur kocaeli yemekleri sizlerle.
Marmara Bölgesi’nin doğusunda bulunan Kocaeli, kabalalık nüfusu ve gelişmiş yapısıyla oldukça önemli bir şehir. Yıllardır süregelen mutfak kültürünü kaybetmeyen Kocaeli’nin mutfağını merak edenler için, Kocaeli mutfağından en meşhur yemekler listemiz sizlerle;
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Cızlama" Nasıl Yapılır?
Sabah kahvaltılarının en sevilen lezzeti, içine ne sürülse yakışan lezzet cızlama, Kocaeli’nde de sık sık yapılan yöresel yemeklerden. Bazı yerlerde akıtma, bazı yerlerde ise krep olarak anılan
hamur işi tariflerinden olan ve
aslında diğerlerinden çok fazla farkı yok.
Genellikle sac üzerinde pişirilen cızlama, günün her saatinde tüketiliyor olsa da, kahvaltı sofralarının baş tacı. İçerisine istediğiniz kahvaltılığı koyduktan sonra sararak yiyebileceğiniz yemeği, tazecik demlenmiş bir çayla yemenizi tavsiye ederiz.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Cızlama Tarifi İçin Malzemeler
* 2 Su Bardağı Süt
* 1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
* 2 Su Bardağı Un
* 1/2 Paket Kabartma Tozu
* 2 Adet Yumurta
* 1,5 Çay Kaşığı Tuz
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Cızlama Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kabın içine yumurtaları kırın ve güzelce çırpın.
Ardından süt ve sıvı yağı da ekleyerek güzelce Türk aşçı haberleri karıştırın.
Ardından unu eleyerek ekleyin. Kabartma tozunu da ilave ederek mikser ya da çırpma teliyle güzelce karıştırın. İçinde un parçaları kalmamasına özen gösterin.
Üzerini streç filmle kapatıp, buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirin. Çıkarıp tuzu da ekleyerek karıştırın.
Yağlanmış tavayı kızdırın. İçerisine birer kepçe harçtan dökün, tavayı çevirerek ve güzelce yayın. Arkalı önlü pişirin. Ardından servis edin.
Cızlama Tarifinin Püf Noktası;
Buzdolabında bekletmek daha kolay pişirmenize yardımcı olacağı gibi lezzetini de ikiye katlayacaktır.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Ciğceli Kavurma" Nasıl Yapılır?
Kocaeli mutfağından en meşhur yemekler listemizde yerini alan bir diğer lezzetli yemek ise meşhur Ciğceli Kavurma. Pirinç pilavı ya da bulgur pilavı fark etmez, lokum gibi kuşbaşı etin pilavla buluştuğu enfes yemek, Kocaeli’deki et yemeklerinin baş tacı. Etin üzerine dökülen süt kaymağı da yemeğe farklı bir lezzet katıyor. Ciğceli olarak anılan bu kaymak aynı zamanda yemeğe de adını vermiş. Yanına bol köpüklü bir ayranın harika gideceğini düşündüğümüz yemeği, mutlaka denemelisiniz.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Ciğceli Kavurma İçin Kullanılan Malzemeler
* 1/2 (Yarım) Kg Kuzu Kuşbaşı
* 1/2 (Yarım) Su Bardağı Kaymak
* Yeteri Kadar Tuz
* Yeteri Kadar Çekilmiş Taze Karabiber
Pilav İçin;
* 2 Su Bardağı 20 Dakika Sıcak Suda Bekletilmiş Pirinç
* 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
* 1 Çorba Kaşığı Tereyağı
* Yeteri Kadar Tuz
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Ciğceli Kavurma Yapılış Tarifi
Eti suyunu çekene kadar haşlayın. Didikleyip tuzunu ayarlayın.
Pirinci yıkayıp yağlar ile ayrı bir tencereye alın ve tuzunu serpip kavurun. Rengi şeffaflaşmaya başlayınca üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip çekene kadar orta hararette pişirin ve dinlendirin.
Servis kasesine kavurmadan yayın, üzerine pilavı yayın ve Türk aşçı haberleri servis tabağına ters çevirin. Kaymağı tavada kızdırın ve üzerinde gezdirin. Taze çekilmiş karabiber serpin.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Mancar Yemeği" Nasıl Yapılır?
Türkiye’nin farklı bölgelerinde kaldırık olarak da bilinen mancar ile yapılan bu lezzetli yöresel yemeğin yapımı biraz zahmetli. Taze taze toplanan mancarların, temizlendikten sonra iki saat suda yatırılması gerekiyor. Suda bekleyip iyice temizlendikten sonra sıcak suyun içinde haşlanan ot, isteğe göre soğanla birlikte kavrularak harika bir yemek halini alıyor. Bazen domates ve bulgur da eklenerek yapılıyor. Size de sadece yemeğin tadını çıkarmak kalıyor.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Mancar Yemeği İçin Kullanılan Malzemeler
* 1 Adet Kıyılmış Kuru Soğan
* 1/4 (Çeyrek) Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Demet Doğranmış Mancar Otu
* 1 Adet Doğranmış Büyük Boy Domates
* 2 Çorba Kaşığı Bulgur
* Yeteri Kadar Tuz
* Yeteri Kadar Toz Karabiber
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Mantar Yemeği Yapılış Tarifi
Mancar yemeği yapmak için öncelikle Tenceremize yağı koyalım ve doğranmış kuru soğanımızı ekleyip soteleyelim,
Daha sonra MANCAR otumuzu ve domatesimizi ekleyip pişirmeye devam edelim.
Biraz pişirdikten sonra tüm malzemelerimizi ekleyelim.
Bulgurlarımız şişip malzemelerimizde piştiyse ocaktan alalım. Türk aşçı haberleri Sıcak ya da soğuk servis edebilirsiz. Üzerine maydonoz yaprakları koyabilir, yanında da sarmısaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Mancar yemeği artık hazır.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Mancarlı Pide" Nasıl Yapılır?
Hazır mancar otundan bahsetmişken, Kocaeli mutfağından en meşhur yemekler listesinde mutlaka yerini alması gereken bir diğer mancarlı lezzetten bahsedelim. Mancar otunun soğanla ve isteğe göre başka sebzelerle kavrulmasıyla yapılan yemek, pide hamuruna sarılarak fırına veriliyor. Tat olarak tıpkı ıspanaklı pideyi andıran yemeği, Türk aşçı haberleri seveceğinize eminiz. Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulabileceğiniz pideyi, yerinde denemenizi öneririz.
Akçakoca Mancarlı Pide'nin Özellikleri;
Osmanlı Devleti'nin Anadolu topraklarını fethi ile birlikte, yerleşik hayata geçen Türkler bu bereketli topraklarda yetişen yenilebilir otlara mancar adını vermişlerdir. Düzce Ovasının her dönemde bol yağış alan bir iklime sahip olmasından dolayı sulak topraklarda yetişen bu bitkiler, vitamin açısından zengin bir besin deposudur.
O dönemlerde Akçakoca’nın köylerine yerleşmiş olan Türkler, ellerindeki sınırlı kaynakları en etkili şekilde kullanmak istemeleri sebebiyle bu besin deposu otların zenginliğini keşfetmişlerdir. Dolayısıyla, Mancarlı Pide Akçakoca ilçesinin Yukarı Mahallesindeki Manav Türklerinin yaptığı bir çeşit hamur işi olarak bilinmektedir. Mancarlı Pide vejetaryen ve
en iyi vegan yemeklerinden bir ürün olup, mancar otu diye tabir edilen pazı veya ıspanak gibi yeşillikler kullanılarak yapılmaktadır.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Mancarlı Pide İçin Gerekli Malzemeler
* 1 Kg Buğday Unu
* 1 Kg Ispanak
* 1 Kg Pazı
* 3 Adet Kuru Soğan
* 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Tatlı Kaşığı Nane
* 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Tatlı Kaşığı Tuz
* 2 Su Bardağı Su
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Mancarlı Pide Hamuru Yapılış Tarifi
Derin bir kabın içinde un, tuz ve ılık su kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. Yoğurulan hamurun üstüne nemli bir bez serilerek 10-15 dakika dinlendirilir.
Mancarlı Pide İç Malzemeleri Nasıl Hazırlanır?
Önceden temizlenmiş ıspanak, pazı ve kuru soğan ince ince doğranır. İçine nane, pul biber, tuz, karabiber ve sıvı yağ ilave edilerek iyice karıştırılır. Dinlendirilmiş hamur mandalina büyüklüğünde pazılara ayrılır. Türk aşçı haberleri Üstü unlanmış bir zemin üzerinde 30 cm çapında açılarak iç malzemesi konur ve yarım ay şeklinde kenarları iyice bastırılarak kapatılır. Hazırlanan pideler önceden ısıtılmış teflon veya sac tavada üzeri göz göz oluncaya kadar kızartılır.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Dartı" Nasıl Yapılır?
Kocaeli’nin meşhur lezzetlerinden, bir çeşit sofraların yöresel sosu diyebileceğimiz Dartı, oldukça lezzetli bir yemek. Kaynatılan sütlerin üzerinde bulunan yağların ayrı bir tencerede biriktirilip, kavrulmasıyla yapılan yemek, bir süre piştikten sonra sarı rengini alıyor. Soğuma işleminden sonra dondurulan dartı, makarnadan keşkeğe pek çok yemeğin üzerine dökülerek lezzetli sos işlevini de görüyor.
Çocukluğumda kavanozlarda babam getirirdi izmit in kandıra ilçesinden orada köylüler yaparmış o zaman lar yumurta ile yenildiğini sanıyorduk. 1 kavanozdan 1 kaşık ya kullanırdık ya kullanmaz aylarca dolapta durur sonra üzeri küflenir atardık. nerden bilelim o zamanlar bu kadar değerli lezzetli olduğunu.
Şimdilerde ise kahvaltılarımızın baş tacı özellikle bahçede yaptığımız mis gibi sıcacık köy ekmeğinin üzerine sürüp sürüp 1 ekmeği bitirmeye sebep olan harika bir tat.Manavların geleneksel yemeği olan keşkeğin Türk aşçı haberleri üzerine, ekşimikli mantıya, makarnaya, sarmaların üzerine. Ayrı bu lezzet katan DARTI.
Yapmanız gereken evde mayaladığımız yoğurtların kaymakları kaynattığımız sütlerin üzerindeki kaymaklar hatta ben çiğ sütü bi gece buzdolabında beklettikten sonra üzerinde oluşan kaymağı da alıyorum. Böylelikle DARTININ yağı olması daha da kolaylaşıyor.
Alınan kaymaklar dondurucuda muhafaza edilir.
Birikilen kaymaklar uygun tencereye dibine tereyağ sürüldükten sonra dökülüp ocağın orta gözüne orta ateşte pişmeye bırakılıyor.
Ara ara karıştıralım dibi tutmasın.
İçine yeteri kadar tuz ilave edelim.
Tane tane ve altın rengi olana dek pişirelim.
Uygun kaplara koyarak soğuyup üzerindeki yağ donduğunda buzdolabında saklayabilirsiniz.
Şehirler arası yolculuklarda, dinlenme tesislerinden ya da yolunuz İzmit’ten geçtiğinde mutlaka karşılaştığınız meşhur lezzet pişmaniye, Türkiye’nin her yerine yayılmış harika bir lezzet. 1600’lü yıllarda İzmit ve çevresine yerleşen Ermeni ustaların elinden çıkan pişmaniye, yüzlerce yıldır sevilerek tüketiliyor. Sevdiklerinize ve kendinize birer paket hediye alarak, İzmit pişmaniyesinin tadını çıkarabilirsiniz.
Geleneksel Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Tatlılarında Pişmaniye Yapımı İçin Kullanılan Malzemeler
* 2,5 Su Bardağı Şeker
* 2,5 Su Bardağı Su
* Yarım Limonun Suyu
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Kilogram Un
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Pişmaniye Yapılış Tarifi
Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. Unu bir tavada kavurun. Tepsiyi tereyağıyla güzelce yağlayın ve içi buz dolu büyük bir kabın üzerine yerleştirin. Şerbet iyice koyulaşıp macun kıvamına gelince ocaktan alın.
İçine limon suyunu ekleyin ve yağladığınız tepsiye aktarın. Tahta kaşıkla çevire çevire iyice macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
Kavurduğunuz unu tezgaha döküp macunu unun üzerine alın. Türk aşçı haberleri Kenarlarından çekip katlayarak unu macuna tamamen yedirin. Pişmaniyeniz hazır…
En Meşhur Kocaeli Çorbalarından ve En İyi Çorbalardan "Umaç Çorbası" En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden Nasıl Yapılır?
Her yörenin kendi has, birbirinden lezzetli çorbaları bulunuyor. Kocaeli’nin meşhur umaç çorbası da bunlardan biri. Kocaeli dışında diğer yörelerde de sık sık yapılan çorba, ovmaç ya da oğmaç çorbası olarak da biliniyor. Un, tereyağı ve fındık kadar ufalanmış hamur parçalarından yapılan çorba, mis gibi kokusuyla tok insanın bile iştahını açıyor.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Umaç Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler
* 3 Çorba Kaşığı Un
* 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
* Yeteri Kadar Soğuk Su
Hamuru İçin;
* 1 Su Bardağı Un
* 1 Adet Yumurta
* 2 Çorba Kaşığı Su
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Umaç Çorbası Yapılış Tarifi
Hamur malzemelerini bir kabın içerisinde güzelce yoğurun ve 15 dakika kadar dinlendirin. Ardından hamurdan minik minik parçalar koparıp, baş ve işaret parmağınız arasında yuvarlayın ve tabağa biriktirin.
Çorbayı pişirmek için derin bir tencereye un ve yağı kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerini örtecek kadar soğuk su ekleyip karıştırın, kaynamaya başlayınca hamurları ekleyin.
Çorbaya kaynayana kadar karıştırmayı bırakmadan tuzunu da atıp kaynatın. Kaynayan çorbayı sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
En Meşhur Kocaeli Meyvelerinde "Yarımca Kirazı" Nasıl Yapılır?
Kırmızı meyvelerle arası iyi olanlardansanız, Yarımca’nın meşhur kirazı tam size göre. Napolyon kiraz olarak da bilinen Yarımca kirazı, büyük ve koyu renkli olmasıyla biliniyor. Oldukça tatlı olan kiraz, genellikle Körfez’de yetiştiriliyor. Kocaeli’de kurulan pek çok pazarda bulabileceğiniz Yarımca kirazını, dilerseniz yol üzerinde bulunan köy tezgahlarından da satın alabilirsiniz.
Körfez ilçesinin unutulmaya yüz tutan en önemli değerlerinden biri de ünlü yarımca kirazıdır. Kiraz zamanı koyu ve açık renklerde bir çok kiraz türünden tatmak mümkün olmakla beraber ''Napolyon'' diye bilinen fakat yöresel olarak Hacı Abdullah kirazı dedikleri küçük bir ceviz büyüklüğünde iri taneleri ve koyu rengiyle harika tadı olan Türk aşçı haberleri Yarımca kirazını tatmak büyük keyif verir.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Kandıra Yoğurdu" nun Özellikleri Nelerdir?
Kocaeli mutfağından en meşhur yemekler listemizde yer alan en değerli lezzetlerden olan Kandıra yoğurdu, Türkiye çapında oldukça bilinen, meşhur bir yoğurt. Kandıra yoğurdunu diğer yoğurtlardan farklı kılan özelliği ise, manda sütüyle yapılıyor olması. Manda sütü ve inek sütü karıştırılarak yapılan yoğurt, mis gibi kokusu ve kaymak gibi lezzetiyle, bir kez deneyenin hayran kaldığı yoğurt çeşitlerinden. Yolunuz Kandıra’ya düşerse mutlaka köy yapımı olanlarından denemelisiniz.
Kandıra, çevrede yoğurdu ile ünlü olan bir ilçemizdir. Kandıra Yoğurdu’nu ünlü yapan en önemli özellik; geçmişte çok sayıda bulunan, günümüzde ise sayısı azalmakla birlikte hala varlığını devam ettiren manda sütü katkılı yapılıyor olmasıdır.
Bu nedenle hem Kandıra’yı hem de yoğurdunu tanıtmak, yoğurt üreticilerini teşvik etmek amacıyla, Kandıra’da 2000 yılından bu yana her yıl Ağustos ayında, Kandıra Yoğurdu Festivali düzenlenmektedir. Türk aşçı haberleri İlçeyle adı özdeşleşmiş Kandıra Yoğurdu, yine ilçeye has yöntemlerle yapılmaktadır. 2005 yılı itibari ile Kandıra Kaymakamlığı girişimi ile Kandıra Yoğurdu patent çalışmaları başlatılmıştır. 24/04/2005 tarihinde resmi gazetede tescil ilanı verilmiştir.
En Meşhur Kocaeli marmelatlarından "Erik Marmelatı" nasıl yapılır?
Türkiye’nin neredeyse her şehrinde sevilerek tüketilen marmelatlar, kahvaltılardan tatlılara Türk sofralarında mutlaka yerini alıyor. Kocaeli mutfağından en meşhur yemekler listemizde yerini alan en özel marmelatlardan birisi de, kırmızı eriklerden elde edilen erik marmelatı. Mevsiminde toplanılan kırmızı eriklerin bol şekerle suda pişirilmesinden sonra, reçel haline gelmesiyle yapılan marmelatı, denedikten sonra kaşık kaşık yemek isteyebilirsiniz.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Lezzetlerinden Erik Marmelatı Tarifi İçin Malzemeler
* 1 Kilo Erik
* Yarım Su Bardağı Su
* 5 Su Bardağı Toz Şeker
* Yarım Limonun Suyu
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Erik Marmelatı Yapılış Tarifi
Eriklerin saplarını koparın ve erikleri bir süzgüye koyup yıkayın.
Büyük bir tencereye erikleri ve suyu alıp kaynatın.
Erikler yumuşayınca ocaktan alın ve tel süzgüye boşaltın.
Ardından kaşığın tersi ile erikleri bastırarak posasını çıkarın.
Posası çıkarılmış erikleri tencereye tekrar koyun ve üzerine bir su bardağı şekeri döküp karıştırarak ocağa alın.
Ocakta erik marmelatını sık sık karıştırarak ara ara kalan toz şekeri birer bardak katarak karıştırıp pişirmeye devam edin.
Ortalama 35 dakika bu şekilde iyice pişirin.
Ardından pişen erik marmelatını ocaktan alın cam kavanozlara boşaltın.
Erik marmelatı cam kavanozlar içinde soğuduktan sonra Türk aşçı haberleri kapaklarını kapatıp, serin bir yere kaldırın.
Afiyet olsun.
En Meşhur Kocaeli Çorbalarından "Kesme Çorbası" Nasıl Yapılır?
Bayram çorbası adıyla da bilinen bu lezzetli çorba, Kocaelilerin sık sık tükettiği lezzetler arasında yer alıyor. Nohut, un ve erişte gibi malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılan yemek, özellikle akşam sofralarının vazgeçilmezi. Özellikle sünnet düğünlerinde yapıldığı için, bayram çorbası denilen yemeğe, oğlan büyüten çorba da deniyor.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Çorbalarından Kesme Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler:
* 1 Su Bardağı Un,
* 2-3 Domates
* 1 Kaşık Salça,
* 2 Yemek Kaşığı Tereyağı,
* 1 Su Bardağı Et Suyu,
* 1 Su Bardağı Nohut (Haşlanmış),
* Nane.
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Kesme Çorbası Yapılış Tarifi
Öncelikle un ve suyla sert bir hamur elde edilir. Hamurdan küçük bezeler hazırlanarak çok ince olmayacak şekilde yufka gibi açılır. Açılan hamur dörde katlandıktan sonra şeritler halinde kesilir. Daha sonra bu şeritler de yatay olarak ince ince kesilir ve bir süre dinlendirilir. Bir tencerenin içinde varsa birkaç tane dilimlenmiş domates yoksa bir miktar salça yağda kavrularak üzerine su ilave edilir.
Bu su kaynadıktan sonra içine ince hamurlar atılarak pişirilir. Bu çorbaya bir miktar et suyu konursa daha lezzetli olması sağlanmış olur. İstenirse önceden haşlanarak hazır edilmiş olan nohut da çorbaya Türk aşçı haberleri eklenebilir. Çorba hazır olduktan sonra üzerine nane serpilerek süslenir.
Bu çorbanın başka bir adı da “oğlan büyüten çorba”dır. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilerek tüketildiği için bu isim verilmiştir. Ancak evlerde bayram günlerinde mutlaka bulunması gereken bir çorba olduğundan “bayram çorbası” olarak da adlandırılır.
En Meşhur Kocaeli Tatlılarından "Öğre Tatlısı" Nasıl Yapılır?
Darı unu ve gül suyunun bir araya geldiği en güzel lezzetlerden biri olan öğre tatlısı, Kocaeli mutfağından en meşhur yemekler listemizde mutlaka yerini almalıydı. Oldukça kolay bir yapımı olan tatlı, tıpkı muhallebi gibi sütle yapılıyor. Muhallebi usulüyle pişirildikten sonra gül suyu eklenerek soğuk olarak servis edilen tatlı, Kocaeli’nin en güzel tatlılarından desek yanlış olmaz.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Tatlılarından Öğre Tatlısı İçin Kullanılan Malzemeler
* Süt 1 Kilogram
* Darı Unu 2 Su Bardağı
* Toz Şeker 2 Su Bardağı
* İsteğe Göre;
* Tuz 1 Çay Kaşığı
* Gül Suyu ½ Su Bardağı
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Ögre Tatlısı Yapılış Tarifi
Süt bir tencerede 20 dakika kadar, kısık ateşte pişirilir. Başka bir kapta darı ıslatılır ve suyu çıkana kadar da elle sıkılır. Daha sonra darı, pişirilen süte ilave edilerek, yarım saat-45 dakika kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak pişirme işlemine devam edilir.
Karışım koyulaşmaya başlayınca şekeri ve isteğe göre de tuzu ilave edilir. Şekeri de koyulduktan sonra kısık ateşte kaynatılma işlemine (15 dakika kadar) devam edilir. Muhallebi kıvamına gelince Türk aşçı haberleri kâselere konulur ve soğumaya bırakılır. Soğuk servis yapılır.
Not: İsteğe göre servis yapılmadan önce, üzerine gül suyu serpilebilir..
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Kabaklı Kavurma" Nasıl Yapılır?
Sebzesiz bir yöresel mutfak düşünmek olur mu? Olmaz. Kocaeli sofralarında sık sık yerini alan, en sevilen sebzelerden birisi de kabak. Kavurmadan, haşlamaya, mezesinden közlemesine her çeşidiyle sofraya gelen kabak, Kocaeli’de en çok sebzeli kavurma şeklinde tüketiliyor. İsteğe göre domates ve kırmızı biber eklenerek kavrulan yemek, salçayla birleştiğinde benzersiz bir yemek oluyor.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Kabaklı Kavurma İçin Kullanılan Malzemeler
* 2 Adet Kabak,
* 1 Adet Havuç,
* 1 Baş Orta Boy Soğan,
* 1 Adet Kırmızı Biber,
* 1 Adet Domates,
* 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ,
* 1 Silme Yemek Kaşığı Salça,
* 1 Tatlı Kaşığı Tatlı Toz Biber,
* 1 Diş Sarımsak,
* Gerekirse 1/2 Çay Bardağı Sıcak Su,
* Tuz.
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Kabaklı Kavurma Yapılış Tarifi
Soğanı yemeklik doğrayıp kıydığınız sarımsakla birlikte zeytinyağında kavurun,
Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
Toz biberi ekleyip karıştırın,
Kabakları, havucu ve biberi ince uzun şekilde doğrayın ve soğanlara ekleyin,
Kapağını kapatıp kısık ateşte sebzelerin rengi değişene kadar pişirin,
Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve sebzelere ekleyin,
Arada kontrol edip gerekirse su ekleyin,
Tüm sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin,
Tuzunu ekleyip ateşten alın,
Sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.
En Meşhur Kocaeli Tatlılarından "Nazlı Tatlısı" Nasıl Yapılır?
Şerbetli yufka tatlısı adıyla da bilinen tatlı, Nazlı Fatma tatlısı ismiyle anılıyor. Şerbetli yufka ile yapılan tatlı, genellikle ramazan aylarında ve bayramlarda sık sık tüketiliyor. Kocaeli’nin pek çok fırın ve pastanesinde karşınıza çıkabilecek tatlının en güzel hali, ev yapımı olanı. El yapımı hamurlardan tatlı, kızartıldıktan sonra şerbette bekletilerek yapılıyor.
Nazlı Tatlı (Otur Fatma Tatlısı)
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Tatlılarından Nazlı Tatlı İçin Kullanılan Malzemeler
* 2 Yumurta
* 1 Su Bardağı Yoğurt
* 1 Su Bardağı Şeker
* 1 Çay Bardağı Sıvıyağ
* 1 Çay Kaşığı Karbonat
* Birkaç Damla Limon Suyu
* 1 Su Bardağı Buğday Unu
* 1 Su Bardağı Mısır Unu
* 1 Paket Vanilya( Tercihe Göre)
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Nazlı Tatlı Yapılış Tarifi
Bir kapta yumurta ve yoğurt çırpılır.
Üzerine şeker ve sıvıyağ eklenip karıştırmaya devam edilir.
Buğday unu, mısır unu, karbonat, vanilya ve limon suyu eklenip karıştırılmaya devam edilir.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık Türk aşçı haberleri 30-40 dk pişirilir.
Piştikten sonra 10 dk dinlendirilip servis edilir.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Höşmerim" Nasıl Yapılır?
Türkiye’nin pek çok bölgesinde sevilerek tüketilen höşmerim tatlısı, Kocaeli’nin de en sevdiği yöresel tatlılardan biri. Peynir tatlısı olarak da bilinen tatlı, aslında Balıkesir iline ait. Yumurta, peynir ve irmikten yapılan tatlı, üzerine dondurma konularak da servis ediliyor. Soğuk olarak tüketilen tatlıyı, denemediyseniz denemenizi öneririz.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Höşmerim Tarifi İçin Kullanılan Malzemeler
* 1 Kg Çiğ Süt
* 1 Çay Kaşığı Peynir Mayası
* 1 Su Bardağı İrmik
* 3,5 Su Bardağı Şeker
* 1 Yumurta Sarısı (Zarı Alınmış)
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Höşmerim Yapılış Tarifi
Çiğ sütü inek memesinden çıkmış sıcaklıkta olacak şekilde içine peynir mayasını katıyoruz.
Daha sonra 5 dk bekliyoruz.
İçine irmikle şekeri bir kapta karıştırıp içine katıyoruz.
Yumurta sarısını da koyduktan sonra ateşe koyuyoruz.Sürekli karıştırıyoruz ki dibi tutmasın.
Kaynamaya başlayınca 15 dk.daha kaynatıp kapatıyoruz.
İkramlıklara koyuyoruz, isterseniz soğuduktan sonra üzerine Hindistan cevizi koyabilirsiniz. (derin bir tencerede yaparsanız fokurdarken sıçramasını önlersiniz) Afiyet olsun.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Tavuklu Keşkek" Nasıl Yapılır?
Binlerce yıldır sofralarda yerini alan buğdayın en çok yakıştığı yemeklerden birisi de şüphesiz, keşkek desek yanlış olmaz. Aşurelik buğdayla yapılan keşkek, terayağı ve tiftiklenen haşlanmış tavuk parçaları eklenerek yapılıyor. Üzerin biberli sos dökülerek servis edilen keşkek, günün her öğününde yenebilecek oldukça faydalı ve hafif bir lezzet.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Tavuklu Keşkek İçin Kullanılan Malzemeler:
* 800 Gr Kadar Aşurelik Buğday (Hafif Haşlanmış)
* 700 Gr Kadar Kalça But
* 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
* 1.5 Yemek Kaşığı Tuz
Üzerine Sos İçin;
* 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Tavuklu Keşkek Yapılış Tarifi
Tavuklu keşkek yapımı için yapmanız gereken şey çok basit: Tüm malzemeleri bir düdüklü tencere içine alıyoruz. Tavuk seçiminde yağı ve kemiği ile kullanmaya özen gösterin ki; lezzetini tamamen keşkeğe akıtsın.
Benim kullandığım aşurelik buğday hafif haşlanmış Türk aşçı haberleri olduğu için; çok su kullanmadım pişirirken. 1 litre kadar su kullandım. Sıcak soğuk fark etmez su için. Nasıl olsa düdüklüde pişecek; sıcak su kullanırsanız süreyi kısaltır sadece. Buğday da tavuk da suyu çekeceği için koyduğunuz su fazla gelir gibi düşünmeyin
Lokum gibi pişene kadar tenceremizdeki tavuklu keşkek‘i pişiriyoruz. Pişirme yöntemi de şöyle; düdüklü tencere içindeki su kaynayana kadar ocağın en yüksek ateşinde pişiriyoruz; su kaynadıktan sonra ise en kısık ateşe alıyoruz ve kısık ateşte 1.5 saat pişiriyoruz.
Pişmiş tavuklarımızı kemiklerinden arındırıp, keşkeğimizin içine didiyoruz.
Tahta kaşığın ters tarafıyla dövdüre dövdüre, buğdaylarımızı iyice ezdire ezdire karıştırıyoruz. Böyle ezdirerek karıştırdıkça içindeki su da kalmayacak; yoğun bir kıvama ulaşacaktır keşkeğimiz.
Eğer ki çok katı gibi olursa tavuklu keşkek; birazcık kaynar su dökebilirsiniz. Ben kullanmadım; kıvamı gayet istediğim şekilde oldu. Büyük bir borcam içine, tavuklu keşkek‘i koyuyorum.
Tavuklu keşkek sosu için ise, küçük bir sos tenceresi içinde tereyağını eritip salçamızı kavuruyoruz. Baharatlarımızı (karabiber, kırmızı toz biber) da ekleyip karıştırıyoruz. Siz acı pul biber de ekleyebilirsiniz.
Sosumuzu keşkeğimizin üzerinde gezdiriyoruz.
Dilerseniz karıştırabilirsiniz ya da servis tabağına keşkeği alıp; üzerine sosu dökebilirsiniz. Kıvamı aşağıdaki görseldeki gibi yoğun oluyor.
En Meşhur Kocaeli Yemeklerinden "Ebegümeci Yemeği" Nasıl Yapılır?
Pek çok faydalı ota ev sahipliği yapan Kocaeli toprakları, Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketilen Ebegümeci otuna da ev sahipliği yapıyor. Mevsiminde toplanan ebegümeci otlarının iyice temizlendikten sonra soğanla kavrulmasıyla yapılan yemek, isteğe göre bulgurla da yapılabiliyor.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Yemeklerinden Ebegümeci Yapımı İçin Kullanılan Malzemeler
* 1 Bağ Ebegümeci
* 1 Soğan
* 2 Domates
* 2 Kaşık Tereyağı
* 2 Kaşık Zeytinyağı
* Tuz
* Pul Biber
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Ebegümeci Kavurma Yapılış Tarifi
Ebegümecini bol bol iyice temiz su görene kadar yıkayın ve ince ince doğrayın. Aynı şekilde soğanlarınızı da incecik doğradıktan sonra tencereye tereyağı ve zeytinyağını döküp, soğanları pembeleşinceye kadar çevirin.
Domateslerin kabuklarını soyun, küp şeklinde doğrayın ve soğanlara ekleyin. Ebegümecinizi bu karışıma döküp tuzunu ve biberini de koyun ve kapağı kapalı şekilde yumuşayıncaya kadar bekleyin.
Yemeğin altı tutmaması için sık sık kontrol edip karıştırın. Piştikten sonra dileğinize göre sıcak ya da soğuk servis edin. Yemeğiniz çok sulu olursa içine bir miktar bulgur ya da pirinç de ekleyebilirsiniz.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli helvalarında "Kuru Helva" nasıl yapılır?
Kocaeli mutfağından en meşhur yemekler listemizin sonunda yer alan meşhur tatlılardan kuru helva, undan yapılıyor. Oldukça az bir malzemeyle yapılabilen tatlı, özel günlerde de sıklıkla yapılıyor. Kavrulan unla yapılan tatlı, isteğe göre üzerine çekilmiş ceviz ya da fındık eklenerek şekilli biçimde servis ediliyor.
Yöresel Mutfaklarımızda En Sevilen Kocaeli Tatlılarından Kuru Helva İçin Kullanılan Malzemeler
* 250 Gram Tereyağı
* 1 Paket Pudra Şekeri
* 5 Su Bardağı Un
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Kuru Helva Yapılış Tarifi
Kuru un helvası oldukça basit bir tatlı tarifi.
Hem misafirleriniz için kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, hem de lezzetiyle damaklarda enfes bir tat bırakan bir helva tarifi. Geniş ve yayvan bir çelik tencereye 5 su bardağı unu boşaltıyoruz.
Tahta kaşıkla karıştırarak 20 dakika kadar kavuruyoruz. Unun rengi koyulaşmaya başladıktan sonra tencereyi ocaktan alıyoruz. Ayrı bir tarafta geniş bir kaseye oda sıcaklığında yumuşayan Türk aşçı haberleri 250 gram tereyağını alıyoruz.
Üzerine 1 paket de pudra şekeri ilave ediyoruz. Yoğuruyoruz. Tereyağı ve pudra şekeri harmanlandıktan sonra üzerine kavurduğumuz unu elekle eleyerek ilave ediyoruz. Yoğurmaya devam ediyoruz.
Malzemeler iyice karışıp, helva kıvamını alana kadar yoğuruyoruz. Kıvamını alan kuru un helvasını yuvarlak cam fırın kabına alıyoruz. Elimizle üzerini düzleştirerek fırın kabına yayıyoruz.
Bıçakla baklava dilimi şeklinde kesiyoruz. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirdikten sonra kuru un helvasını üzerine yeşil fıstık serperek servise hazırlayabilirsiniz.