Gelişen Teknoloji Beslenme Kültürümüz Nasıl Etkiliyor?

Seyit ÇETİNKAYA
Yazar:Seyit ÇETİNKAYA
Bu yazı

 
Gelişen Teknolojide Beslenme Kültürümüz Nasıl Etkiliyor?
 
Teknolojik gelişmeler genelde insan hayatını daha kolay yaşanabilmesi içindir.
 
Bundan yüzyıllar önce sadece odun ateşini pişirmede kullanabilen insan oğlu günümüzde onlarca çeşit pişirme tekniği kullanılmaktadır .
 
Bu gelişmeler daha önce hiç kullanılmayan çözümler olabileceği gibi önceden kullanılan yöntemlerin sakıncalarını giderici veya varsa eksikliğini tamamlayıcı da olabilir.
 
Her ne amaçla ve şekilde uygulanırsa uygulansın gelişen teknoloji beslenme kültürümüzü etkilemektedir.
 
Bu etkiler genellikle üretme işleme tüketim aşamasında ortaya çıkmakta bu da ürün özelliğinde değişikliklere yol açmakta.
 
Çoğu kere tüketicilerin gıdalarda eski lezzetleri alamadıkları şeklinde eleleştirileri söz konusu gıdanın üretim ve sunuş tekniklerindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.
 
Gıda teknolojisindeki gelişmeler genellikle gıdaların daha ucuza üretilmesi daha uzun ömürlü olması ve besleyici değerinin koruması çabası üzerinedir.
 
Yetiştiricilikte suni gübreler ve tarım koruma ilaçlarının kullanılması üretimde çeşitli gıda katkılarıyla raf ömrü uzatılması ve besleyici değere zarar veren geleneksel üretim yöntemlerinin terk edilmesi hep bu yüzdendir.
 
Tüketiciler ise gıdaların besleyici değer ve daha çok dayanınlılığından onda alışık oldukları lezzet ve fiyatla ilgilenmektedirler 
Onun için üreticiler ürünlerini hep annelerimizin yaptıklarına benzettiklerini iddia ederler.
 
İşte bu gerçeklerden dolayı o tulum peynirimiz o eski ev yoğurdumu o eski yayık tereyağımızı bulamayız yada çok özel fiyatlara özel yerlerden satın alırız.
 
Çünkü bu gıdalar bu halleriyle endüstriyel olarak üretilmekte ve bu yüzden kaybolup gitmekte....






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.