Bocuse D’or -2024'te Türkiye 'yi Hangi Şefler Temsil Edecek

Bocuse D’or -2024'te Türkiye 'yi Hangi Şefler Temsil Edecek

19-20 Mart 2024 yılında Norveç’in Trondheim şehrinde düzenlenecek olan Bocuse d’Or Avrupa elemelerinde ülkemizi bu yıl yarışmayı birincilikle bitiren Türk mutfağı şeflerinden..

 
Dünyanın en prestijli şef yarışması Bocuse d’Or' un Avrupa elemelerinde Türkiye'yi temsil edecek şef belli oldu.
 
1987 yılından beri düzenlenen dünyanın en prestijli şef yarışması Bocuse d’Or’un Türkiye 2023 seçmeleri 21 Haziran 2023 tarihinde Metro Türkiye’nin ana sponsorluğunda Gastronometro’da gerçekleşti.
 
Bu yıl Türkiye seçmelerine katılan şefler Emre İnanır, Erinç Mert Çelik, Muhammed Uğur, Mutlu Şevket Yılmaz ve Şakir Aksu birincilik için kıyasıya yarıştılar. 5 saat 35 dakika süren yarışmada şefler jüriye iki ana temada yemek sundular. İlk tema ürünleri levrek ve ıstakoz iken ikinci tema ürünleri kuzu kafes ve uykuluk idi. Yarışmacılar sunumlarındaki üç garnitürün birini Türk mutfağından hazırladılar. Bocuse d’Or Türkiye Akademi tarafından yarışmacılara kullanımı zorunlu olan 4 ürün verildi. 
 
Bu ürünlerin ikisi Slowfood Türkiye Nuh’un Ambarı ürünlerinden Karaman kara mercimek ve Ardahan çiçek balı (Hanak balı) iken, diğer ikisi deniz börülcesi ve şeflerin yarışmadan bir gün önce öğrendikleri gizli ürün olan şeftali oldu.
 
Yarışmada tadım jürisi balık ve et temalarını değerlendirirken, mutfak jürisi takımları hijyen, pişirme teknikleri, ürünlerin doğru kullanımı ve minimum atık konusunda değerlendirdi. En iyi komi jürisi ise tüm komileri teknik becerileri, şefle koordineli çalışmaları, çalıştığı bölümün organize ve hijyenik olması ve üniformasının temizliğini takip ederek değerlendirdi ve en iyi komi ödülünün kazananını belirledi.
 
Yarışma jürisini oluşturan şefler ise:
 
Yarışma başkanı Mehmet Gök, onursal başkan Franck Bruwier, Tadım jürisi: Giancarlo Gottardo, Luca de Astis, Şehnaz Doğan, Murat Deniz Temel, İlhan Onay, Ercan Yamantürk, Serkan Aksoy, Görkem Özkan, Eyüp Kemal Sevinç ve Orhan Demirok, Mutfak jürisi: Özay Akar ve En iyi komi jürisi: Yener Özden oldu.
 
19-20 Mart 2024 yılında Norveç’in Trondheim şehrinde düzenlenecek olan Bocuse d’Or Avrupa elemelerinde ülkemizi bu yıl yarışmayı birincilikle bitiren Türk mutfağı şeflerinden Emre İnanır ve takımı temsil edecek. Şef Emre İnanır “Ülkemizi Norveç’te temsil edecek olmanın gururunu yaşıyorum. Bocuse d’Or Türkiye seçmelerine geçen sene katıldığım Nisan ayından beri düzenli bir program çerçevesinde hazırlanıyorum. 
 
Rakiplerimiz Avrupa seçmeleri için şu an gece gündüz demeden hazırlanıyorlar, biz de takım olarak elimizden gelenin en iyisi yaparak dünya finaline giden ilk Türk takımı olmayı hedefliyoruz.” dedi. Yarışmada en iyi komi ödülünü de şef Emre İnanr’ın komisi Musa Karateke kazandı.
 
Bocuse d’Or Türkiye Akademi başkanı şef Mehmet Gök “Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz Bocuse d’Or Türkiye seçmelerinde kazanan şefimiz Eme İnanır’ı ve tüm ekibini tebrik ediyorum. 
 
Bocuse d’Or Türkiye Akademi olarak dünyanın en prestijli şef yarışmasına Türkiye’den katılacak şefi ve ekibini hazırlamak, Türk mutfağını ve zengin yemek kültürümüzü uluslararası platformda temsil etmek ve sunmak bizim için çok gurur verici. 
 
Öncelikle ilk günden itibaren yanımızda olan ana sponsorumuz Metro Türkiye’ye çok teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin ilk gastronomi platformu olma özelliğiyle öne çıkan Gastronometro’ya da bize ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ederiz. 2023 Bocuse d’Or dünya finalinin de tabak sponsoru olan Güral Porselen, Türkiye seçmelerinde de tabak sponsorumuz oldu. 
 
Kendilerine bu uzun maratonda bizlere destek olacakları için ayrıca teşekkür deriz. Tüm şeflerimize verdiği bıçak setleri ile bizimle birlikte olan ödül sponsorumuz Pirge’ye de teşekkür ederiz.
 
Bocuse d’Or dünyadaki en prestijli şef yarışması olmasının yanı sıra Avrupa ve dünya finalinde sürdürülebilir restoran menüsü ve sürdürülebilir restoranlar adına her sene yenilik yapmaktadır. Biz de Bocuse d’Or Türkiye Akademi olarak bu sene ilk defa uyguladığımız bir yenilikten bahsetmek isteriz. Tüm jüri ve akademi üyelerimiz, komi ve koçlarımız bugün yarışmaya kendi şef ceketleri geldiler. Yarışma için yapılan ceketlerin sadece bir kere giyilmesi ve sonrasında da maalesef kullanılmamasına sebep olmak yerine, dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının doğru tüketilmesine bir nebze de olsa katkı sağlamak adına üniforma sponsorumuz White Uniform ile sadece şeflerimize ceket yapmaya karar verdik.
 
Bugün bize destek olan tedarik sponsorlarımız Paloma Finesse Side Chef’s Kitchen, Dizem Zeytinyağları, Seplus, Slow Food Türkiye, Swissotel the Bosphorus ve Uno Endüstriyel’e de teşekkür ederiz.
 
Avrupa seçmelerine hazırlanmak için önümüzde 9 aylık bir süre var. Rakiplerimiz çok güçlü ve tecrübeli, fakat biz zengin mutfak kültürümüz ve biyoçeşitliliğimiz ile onların önünde olmak için çok çalışacağız. Bocuse d’Or, en başarılı mutfak şefi ve şefleri için sunduğu manevi katkının yanı sıra, hazırlık ve yarışma döneminde büyük maddi imkânlar gerektiren bir yarışma. Avrupa’da ve ardından dünya finalinde şeflerimizin özlenen başarıyı gösterebilmesi için şefimizin ve takımımızın maddi manevi çok büyük desteğe ihtiyacı var. 
 
Ülkemizde ve yurtdışında bulunan tüm şeflerimize, tüm gastronomi sektörü paydaşlarımıza da buradan açık çağrı yapmak isteriz, her türlü katma değer yaratacak fikire ve işbirliğine açığız.” dedi.
 
Metro Türkiye CFO’su Aslı Aracıoğlu, “Metro Türkiye olarak 33 yıldır Türk mutfak kültürünün korunması, gelişimi ve dünyada hak ettiği değeri görmesi için çalışıyoruz. Gastronomi sektörünün tüm paydaşları için bir eğitim, gelişim ve araştırma merkezi olarak 2015 yılında hayata geçirdiğimiz Gastronometro’da gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle hem mutfağımızın hem de şeflerimizin gelişmesine katkıda bulunuyoruz. 
 
Türk mutfağına yenilik kazandıracak yetenekli şefler için ilham kaynağı olan Bocuse d’Or gibi yarışmalar da bizim için çok kıymetli. Hepsi birbirinden başarılıydı. Zor bir değerlendirmenin ardından jürimizin kararıyla kazanan isim Emre İnanır oldu. Ülkemizin yetenekli şeflerinden Emre İnanır’ı Türkiye’nin ilk gastronomi platformu olan Gastronometro’da desteklemeye devam edeceğiz. Önümüzde zorlu bir süreç var ama biz bu yolun sonunda başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Şefimize finalde başarılar diliyoruz.” dedi.
 
Güral Porselen’in 1989’dan beri kusursuz porselen üretmek için var gücüyle çalıştığını söyleyen Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral 22-23 Ocak de Sirha Lyon'da gerçekleşen ve global anlamda şef yarışmalarının şampiyonlar ligi olan Bocuse d Or yarışmasının premium sponsoru olarak yer aldık. 
 
2025 yılı finaline giden yolda Bocuse d Or Türkiye seçmeleri sponsoru olarak desteklerimizi devam ettireceğiz ve gastronomi dünyasının oscarı sayılan Bocuse d’Or ‘un bu güne dek sponsoru olan ilk ve tek Türk markası olmanın da Türkiye'yi temsil açısından büyük bir gurur olduğuna inanıyoruz dedi.
 
Bocuse d Or, bugünün ve yarının en yetenekli şeflerine ışık tutan, dünyanın en prestijli mutfak yarışması olmasıyla öne çıkıyor ve dünya mutfağının gelişimini vurguladığı için gastronomi dünyasına da her yıl ilham veriyor. 
 
Yeni tekniklere, büyük sosyal değişimlere, gelecekteki trendlere ve tüketicilerin isteklerine saygı gösterilmesini sağlaması açısından Bocuse d Or Türkiye seçmelerini özellikle önemsiyoruz. Dünya arenasına açılan ilk kapı buradan başlıyor. Türk şeflerin Türk mutfağını dünyaya tanıtımı için kültür elçiliği misyonunu üstlendiği bu yolda Güral Porselen olarak maddi ve manevi desteğin öneminin farkındayız.
 
“Bugün sadece bir gastronomi yarışmasından daha fazlası olan Bocuse d Or, tutku, teknik ve yaratıcılığın büyük şeflerce öne çıkarıldığı bir laboratuvar, bir yetenek kuluçka merkezi. Şefler için uluslararası arenada eşsiz bir sıçrama tahtası. 
 
Ülkemizin turizm gelirleri ve ihracatını arttırmasında gastronomi sektörü en önemli fırsat noktalarından biri. Gıda, ekipman ve HoReCa sektörüne yönelik tüm ürünlerin ihracatını artırmak adına gereken bağlantıları sunmasının yanı sıra, uluslararası bir networkün parçası olması açısından bu tarz girişimlerde var olmak bize güç veriyor dedi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler