Bursalı Mutfak Şefi Akkor'dan Retina Sağlığına İyi Gelen Yemekler
Bursalı mutfak şefi ve yazar Ömür Akkor, Türk Oftalmoloji Derneği ve bir ilaç firmasınca şeker ve sarı nokta hastalığına bağlı oluşan görme kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla yapılan çalışmada göz sağlığına yönelik yemek ve tatlı tarifleri derlendi.
Yaklaşık 40 çeşit yemek, salata ve tatlı çeşidi, 13 profesör ve 3 doçentin verdiği desteklerle bir yıllık çalışma sonucu hazırlandı. Retina sağlığına iyi gelen tariflerin yanı sıra akademisyen ve uzmanların göz sağlığına ilişkin anlatımlarının da yer aldığı bu çalışmalar, "Retina Sağlığı İçin Beslenme" konulu kitapta toplandı.
Pratik ve kolay tariflerin bulunduğu eserde, karoten bakımından zengin sebze ve meyveler, deniz ürünleri ile zeytinyağının önemine vurgu yapılıyor.
- Vişne kebabından hamsi mücverine
Retina sağlığının korunmasına yönelik, fırında domates, bal kabağı çorbası, havuç çorbası, ıspanaklı börek, asma yaprağında sardalya, kabak graten, zeytinyağlı havuç, vişne kebabı, kıymalı enginar sapı, türlü güveç, brokoli çorbası, hamsi mücveri gibi yemek tariflerini içeren çalışmada, ananaslı kek, kakaolu hurma topları, pekmezli yer fıstığı ezmesi, yufkalı kırmızı meyve gibi tatlı tarifleri bulunuyor.
Hazırladığı eserlerle birçok uluslararası ödül alan, Selçuklu ve Osmanlı mutfağına ilişkin araştırmaları ve kitapları bulunan şef Akkor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayı Türk Oftalmoloji Derneği hekimleriyle yaptıklarını söyledi.
Retinanın, gözün arka kısmında yer aldığını belirten Akkor, "Özellikle şeker ve yaşlanma etkisiyle iki ana hastalık ortaya çıkıyor. Bunların biri şeker, diğeri ise sarı nokta. Bunun sonu da görme kaybına kadar gidiyor." dedi.
Akkor, özellikle sarı nokta hastalığının seyrinin yeme biçimiyle değişebileceğinin bilindiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Uzun süre kötü beslenme, üzerine bir de sigara eklenirse sarı nokta hastalığı sık görülebiliyor. Bu kitapla özellikle gözün retina kısmında beslenmeyle oluşabilecek bütün negatif durumları pozitife çevirmeyi hedefledik.
Bu konuda dernek, üniversitelerden ve bazı devlet hastanelerinden destek veren uzmanlar oldu. Bu konunun uzmanı profesör ve doçentler, yeme biçimine dikkat ederek göz sağlığını korumanın ne kadar kolay olabileceğini anlattı. Hangi gıdanın göz sağlığına iyi geldiğine yönelik bilgilerini paylaştı. Biz de bu bilgiler ışığında tarifler ortaya koyduk."
- "Tatlılarda bal ya da pekmez öneriyoruz"
Tariflerin kolay bulunabilir malzemelerden oluştuğunu dile getiren Akkor, "Zeytinyağı, tereyağı ve bol yeşilliğe önem verildi. Tatlılarda ise beyaz şeker yerine bal ya da pekmez kullanımı önerildi. Kızartmalarda ise zeytinyağı kullanarak fırında pişirmeyi öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
Akkor, ananas, domates, karoten bakımından güçlü sebzelerin, havuç ve deniz ürünlerinin iyi geldiğini ve düzenli tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tedavi aslında doğanın içinde. Bütün şifalar doğada gizli.
Yediğimize, içtiğimize dikkat ederek, sağlığımızı koruyabiliriz. Özellikle şeker ve sarı nokta hastalığında görme kaybı yaşamadan bu yemeklerle sağlığımızı koruyabiliriz." diye konuştu.
- "Beslenmenin retina sağlığı üzerindeki rolü"
Çalışmanın yapıldığı dönemde derneğin başkanı olan ve ekim ayında görevini devreden Prof. Dr. Reha Ersöz, modern tıpta sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu söyledi.
Ersöz, şunları kaydetti:
"Atalarımızdan intikal eden 'Can boğazdan gelir.' sözünün boş sözler olmadığını çok iyi biliyoruz. Doğal beslenme büyük bir ilgi alanı oluşturuyor. Diyet takviyeleri ise ancak bu yolla elde edilen besinlerin yetersizliği durumlarında devreye girmektedir.
Göz hekimleri en sık hangi tür yiyeceklerin göz sağlığı yönünden yararlı olduğu tarzında sorularla karşılaşıyor. Bu sorulara en güvenilir kaynaklardan en kapsamlı yanıtlar alma hakları vardır. Bu kitap bu yönde atılmış çok güzel bir adımdır."
Emeği geçenlere teşekkür eden Ersöz, "Çalışmada, beslenmenin retina sağlığı üzerindeki rolüne ilişkin bilgiler var. Retina, gözün beslenme ile ilgili en önemli yapılarının başında gelmektedir. Bununla birlikte göz ve görme duyusunun beslenme ile ilgili çok alanları vardır." ifadelerini kullandı.