Ebru Baybara Demire

Ebru Baybara Demire "Basque Culinary World Prize" Ödülü

Dünyanın farklı ülkelerinden bin şefin aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirildiği Gastronominin Nobel’i olarak adlandırılan Basque Culinary World Prize (BCWP)..

 
Şef Ebru Baybara Demir, bin şefi geride bıraktı...
 
Gastronominin Nobel'i olarak adlandırılan Basque Culinary World Prize (BCWP) 2023'ün kazananı Mardin'de yaptığı başarılı çalışmalarla örnek olan Türk mutfağı şeflerinden ve girişimci kadınlarımızdan Ebru Baybara Demir oldu. Demir, bu ödülü Türkiye'ye taşıyan ilk kadın şef olma başarısına imza attı.
 
Dünyanın farklı ülkelerinden bin şefin aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirildiği Gastronominin Nobel’i olarak adlandırılan Basque Culinary World Prize (BCWP) 2023'ün kazananı Mardinli Şef Ebru Baybara Demir oldu. 
 
Şef Ebru Baybara Demir bu ödülü Türkiye’ye taşıyan ilk Türk kadın mutfak şefi oldu. Ödül, Tokyo’da düzenlenen ve sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren Gastronomi Zirvesi ‘Traditions in Motion’da açıklandı.
 
Dünya basınında "Gastronominin Nobel'i" olarak adlandırılan ve bu yıl 8’incisi düzenlenen BCWP, gastronominin dönüştürücü gücünün etkisini, mutfak dışında da kullanan şeflerin ilham verici hikayelerini dünyaya duyurmayı amaçlıyor. 
 
Ebru Baybara Demire "Basque Culinary World Prize" Ödülüİspanyol Bask Hükümeti ve Bask Culinary Center tarafından sunulan 100 bin Euro ödül, kazanan şefin belirleyeceği projeye yatırım desteği sağlamak için kullanılıyor.  
 
Şef Ebru Baybara Demir de, gastronomiyi entegrasyon için güçlü bir araç olarak kullandığı, Türkiye'de yaşayan tüm kadınları kapsayıcılıkla güçlendirdiği, önyargıları ortadan kaldırdığı ve kültürel alışverişin zenginliklerini sergilediği için ödülü almaya hak kazandı. 
 
Şubat depremlerinden sonra binlerce kişiye sıcak yemek dağıtmaktan yerel buğdayın yeniden canlandırılmasına, yerel ürünlerin ulusal pazara ulaştırılması ve atık yönetimine kadar bir çok alanda çalışmalara imza atan Demir, halen Mardin’de gönüllülerin kurduğu Topraktan Tabağa kooperatifi aracılığıyla yerel buğdayların çoğaltımı ve küçük üreticinin desteklenmesiyle yerel kalkınmaya destek olan projeler yürütüyor.  
 
Kadınlarla Yola Çıktım
 
Ödülü almaktan dolayı büyük gurur duyduğunu söyleyen Şef Ebru Baybara Demir, "Gastronomi dünyasının Nobel'i sayılan Basque Culinary World Prize'a beni layık gören jüriye teşekkürlerimi iletiyorum. 
 
Bu ödül, gıdanın ve yemek pişirmenin insanların yaşamları ve toplumlar üzerindeki önemli etkisini vurguluyor. Bunu ilk kez 25 yıl önce, bir grup kadının bana inanarak yola çıktığı Mardin'de öğrendim. O günden bu yana yolculuğum, topraktan tabağa ve yeniden toprağa uzanan gıdanın yaşam döngüsünde insana, çevreye ve topluma fayda sağlayan girişimlere adandı.” diye konuştu.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler