Bağırsaklarımızdaki Parazitler Ve Toksinlerden Nasıl Kurtuluruz?
Türk aşçı haberleri ve güncel
mutfak haberleri olarak Bağırsaklarımızda bulunan parazit ve toksinlerden kurtulmanın yollarını araştırdık....
Bağırsaklar, tüketilen besinler, hareketsizlik ve enfeksiyon sebebiyle zaman zaman toksinlerle dolar.
**
Parazit nedir?
Asalak ya da parazit, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar verebilen organizma. Bu canlılardan kimileri mikroskobik boyutlardan erginlikte çok büyük boyutlara ulaşabilecek değişimlere sahip olabilirler.
Asalaklık veya parazitlik, parazitik hayatın herhangi bir şeklini benimsemiş bir organizmanın göstermiş olduğu parazitlik eylemidir.
Bir asalak üzerinde yaşadığı canlının besinine ortak olarak yaşamını sürdürür. Besine ortak olması ise üzerinde yaşadığı canlının zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olur. Günümüzde bilinen birçok hastalık asalaklar neticesinde meydana gelir.
Bağırsaklardaki toksinleri tamamen temizlemek için doğal bağırsak temizleyici görevi gören besinlerden tüketmek gerekiyor. Uzmanlar, özellikle yoğurt ve yulaf kepeği ikilisinin doğal bağırsak temizleyicisi olduğunu belirtiyor.
**
Vücutta parazit olursa ne olur?
Tüm bu bulaşma yolları sonrası bağırsaklara yerleşen parazitler, makatta kaşıntı yaparlar. Dışkılama sırasında ise ağrıya sebep olabilirler. Kişide yorgunluk ve halsizlik yaratabilir. Uyku sırasında aşırı salya akıtan kişilerde parazit şüphesi olabilir.
**
İşte bağırsaktaki toksinlerin nedenleri ve bağırsakları temizleyen besinler...
Bağırsaktaki parazitleri, toksinleri ve kalıntıları tamamen temizlemenin yolu besinlerden geçiyor. Bazı besinler, tüketildiği andan itibaren etki ediyor ve bağırsakları baştan sona temizliyor.
Bağırsak parazitleri genellikle yiyecek veya suyla bulaşan mikroskobik organizmalardır. Bu parazitler, bağırsaklarda yaşayarak beslenirler ve genellikle enfeksiyona neden olurlar.
İnsanları etkileyen birçok farklı bağırsak paraziti vardır, bunlar arasında şunlar bulunabilir:
**
Bağırsaklarımızda bulunan "Amipler" nedir? Nasıl bulaşırlar?
Amipler, Entamoeba histolytica adı verilen bir mikroorganizma tarafından neden olan amipli dizanteriye (amebiyaz) sebep olur. Kontamine su ve gıdaların tüketilmesiyle bulaşabilir.
**
Bağırsaklarımızda bulunan "Solucanlar" enfeksiyona neden olurmu?
Bağırsak solucanları, genellikle insanların bağırsaklarında yaşarlar ve enfeksiyona neden olurlar. Örnek olarak, rotavirüs, askarit, trişinella solucanı gibi solucanlar bağırsak parazitlerine örnek olarak verilebilir.
**
Bağırsaklarımızda bulunan "Giardia lamblia" nasıl bulaşırlar?
Giardia, kirli su kaynaklarından veya kontamine gıdalardan bulaşabilen bir parazittir. Giardiyazis adı verilen enfeksiyonlara neden olabilir ve şiddetli ishale, karın ağrısına ve diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.
**
Bağırsaklarımızda bulunan "Kriptosporidium" nasıl bulaşırlar?
Kriptosporidyum, hayvan dışkısıyla kirlenmiş suların veya kontamine gıdaların tüketilmesiyle bulaşabilir. Bu parazit, kronik ishale, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.
Bağırsakta toksinlere neden olan durumlar ise şu şekilde;
* Gıda zehirlenmesi
* Ağır metaller
* Antibiyotikler
* Alkol ve sigara
* Stres
Peki, bağırsaktaki toksinler ve parazitler nasıl atılır?
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "LİFLİ BESİNLER" Tüketin...
Lifli besinler, bağırsakların düzenli çalışmasını destekler. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve baklagiller gibi lif açısından zengin gıdaları diyetinize ekleyerek bağırsak hareketliliğini artırabilirsiniz.
bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "PROBİYOTİK GIDALAR" Tüketin...
Probiyotik gıdalar, bağırsak sağlığını destekleyen yararlı bakteriler içerir. Yoğurt, kefir, turşu gibi probiyotik içeren gıdaları tüketerek bağırsak florasını destekleyebilirsiniz.
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "BOL SU" İçin...
Yeterli miktarda su içmek bağırsakların düzgün çalışması için önemlidir. Günde en az 8 bardak su içmeye çalışın.
Bazı besinler doğal bağırsak temizleyiciler olarak bilinir. İşte en etkili bağırsak temizleyici besinler...
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "YULAF KEPEĞİ" Tüketin...
Yulaf kepeği, lif açısından zengin bir besindir ve bağırsak sağlığını destekler. Düzenli tüketimi bağırsak hareketliliğini artırabilir ve kabızlık sorununu hafifletebilir.
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "KURU ERİK" Tüketin...
Kuru erik, doğal bir müshil etkisi olan sorbitol içerir. Sindirim sistemini harekete geçirir, bağırsak hareketliliğini artırır ve kabızlık sorununu hafifletebilir.
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "BROKOLİ" Yiyiniz...
Brokoli, lif, su ve antioksidanlar bakımından zengin bir sebzedir. Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak hareketliliğini artırır ve toksinlerin atılımını destekler.
bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "ENGİNAR" Tüketiniz...
Enginar, yüksek miktarda lif ve prebiyotikler içerir. Prebiyotikler, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin büyümesini teşvik eder ve bağırsak sağlığını destekler.
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "ELMA" Tüketiniz....
Elma, pektin adı verilen bir çözünür lif kaynağıdır. Lifli yapısı bağırsakları temizler ve düzenli bağırsak hareketliliğini teşvik eder.
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "KEFİR" İçiniz...
Kefir, probiyotik bakteriler açısından zengin bir fermente süt ürünüdür. Bağırsak florasını destekler, sindirim sistemini düzenler ve bağırsakları temizler.
**
Bağırsaktaki toksinler ve parazitler atmak için "CHİA TOHUMU" Tüketiniz...
Chia tohumu, lif ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir besindir. Sıvı ile temas ettiğinde jel benzeri bir kıvam oluşturur ve bağırsakları düzenler, sindirimi kolaylaştırır.