Lezzet ve şifa deposu çiriş otu Erzincan’da tezgahlarda yerini aldı. Karların erimesi ve ilkbaharın gelmesiyle doğada kendiliğinden yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen çiriş otu, Erzincan’da pazarcıların geçim kaynağı oluyor.
Türk aşçı haberleri ve güncel
mutfak haberleri olarak kaynağından edindiğimiz bilgilere göre, Zengin bitki örtüsü çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından öne çıkan Erzincan’da, ilkbahar aylarında dağlık alan, orman ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen çiriş otu toplanmaya başlandı.
Dağlık ve kayalık arazilerde
bağışıklık sistemine de faydalı olduğu bilinen
çiriş otu toplayan vatandaşlar, bıçak yardımıyla kökünden kestikleri bu otları özenle torbalara yerleştirerek sırtlarında evlerine taşıyor.
Bin bir zahmetle
Çiriş Otu Mevsiminde toplanan çiriş otlarını çamur ve yabani otlardan temizleyen vatandaşlar, çiriş otunun bir kısmını yemeklerde kullanmak üzere kendilerine ayırırken, ihtiyaç fazlasını da kilogramı 30 liradan satıyor.
Çiriş Otu Yemeklere lezzet katıyor
Yörede "gulik" olarak da adlandırılan ve yemeklere lezzet katan çiriş otundan genellikle çorba, gözleme ve konserve yapılıyor.
Sürekli doğada yetişen bu tür ürünleri toplayıp satarak geçimini sağlayan seyyar satıcı İsa Kurt, bunun gibi dağ ürünlerinin tamamen şifa kaynağı olduğunun altını çizerek, “Çok yararlı bir bitki, özellikle bağırsaklarında sorun yaşayanlar için bire bir şifa kaynağı.
Kilo vermek isteyenlerde tercih ediyor. Tamamen doğal yetişiyor. Özellikle hemoroid hastaları doktor doktor gezmesin boşuna. Biz bunu hem kendimizde hem de hastalarda test ettik denedik.
Her derde deva ama özellikle basuru olanlar buyursunlar denesinler. Şuan da 30 liradan satıyoruz ama havalar daha da ısınsın bu fiyatlar düşecektir. Şuan yılın ilk ürünleri, az olduğu için fiyat çok gelebilir ama ilerleyen günlerde fiyat düşecektir.
Çiriş otu hangi hastalığa iyi gelir?
Çiriş otu egzama ya da sivilce benzeri cilt hastalıklarının giderilerek yok edilmesinde etkilidir. Cilt üzerindeki bu tedavi edici özellik çiriş otu suyunun faydaları arasında yer alır. Basur tedavisine katkısı vardır. Doğum sonrası emzirme döneminde süt artırıcı etkisinin bulunduğu bilinmektedir.
Çiriş otu nasıl tüketilir?
Çiriş otunun yemeği yapılabildiği gibi böreklere ve çorbalara da eklenerek tüketilebilir. Çay şeklinde hazırlamak istenirse; çiriş bitkisinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz ılıması beklenir ve balla karıştırılarak içilebilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu sade olarak da yenebilir.
Çiriş otu çiğ yenir mi?
Zambakgiller ailesine ait, özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde endemik olarak yetişen çiriş otunun tadı oldukça lezzetli ve birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor.
Çiriş Otu nedir faydaları Nelerdir?
Çiriş Otu İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi sürecinin hızlanmasına yardım eder.
Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlar.
Çiriş Otu İçindeki vitaminler sayesinde,
Çiriş Otu saç dökülmelerini azaltır,
Çiriş Otu saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlar.
Çiriş otu tansiyona iyi gelir mi?
Çiriş otu tükürük bezlerindeki ve ağız içindeki enfeksiyonu azaltır. Kan basıncını dengelediğinden tansiyon hastalarına da fayda sağlar.