Sürdürülebilir Beslenmede Hayvan Kaynaklı Gıdalar

Sürdürülebilir Beslenmede Hayvan Kaynaklı Gıdalar

Hayvansal kaynaklı gıdaların sağlık ve çevresel yararları ve riskleri hakkındaki kanıtların eleştirel bir incelemesini yaptılar. Araştırmacılar, çeşitli kuruluşlardan gelmenin yanı

Sağlıklı Ve Sürdürülebilir Beslenmede Hayvan Kaynaklı Gıdaların Rolü Nedir?
 
Yeni araştırma, kronik hastalıkları ve çevresel etkiyi en aza indirirken yeterli beslenmenin nasıl sağlanacağını önermektedir.
 
Türk aşçı haberleri olarak kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
 
Cenevre, 17 Ocak 2023 – Bugün Journal of Nutrition'da yayınlanan bir incelemeye göre, hayvansal gıdalar (et, balık, yumurta ve süt ürünleri) sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi sağlamada dünya çapında önemli bir rol oynuyor. Özellikle, Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da yetersiz beslenmeden muzdarip birçok insan, yoğun besleyici hayvan kaynaklı gıdaların artan tüketiminden fayda sağlayacaktır.
 
Bununla birlikte, hayvan kaynaklı gıdaların yerel ekosistemlerle uyumlu ve bağlama göre değişiklik gösterecek uygun ölçekte üretilmesi esastır. İnceleme ayrıca bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak için işlenmiş etin sınırlandırılması ve kırmızı et ve doymuş yağın azaltılması gerektiğini ve bunun da diyetlerin çevresel ayak izini azaltacağını öne sürüyor.
 
Baş yazar, GAIN Araştırma Danışmanı Dr. Ty Beal, “Hayvansal kaynaklı gıdalar hakkındaki tartışmalar genellikle kutuplaşıyor. Hayvan kaynaklı gıdalar çevreye zarar verebilir, ancak aynı zamanda gıda güvenliğinin ve besleyici diyetlerin önemli bir parçasıdır, bu nedenle onları sürdürülemez olarak yazamayız. 
 
--Ve bu incelemede gösterdiğimiz gibi, canlı hayvan, döngüsel ve çeşitli tarımsal ekosistemler aracılığıyla sürdürülebilirliğe katkıda bulunacak şekillerde üretilebilir."
 
Araştırma, çok çeşitli STK'lardan ve üniversitelerden akademisyenler tarafından yürütülmüştür. Hayvansal kaynaklı gıdaların sağlık ve çevresel yararları ve riskleri hakkındaki kanıtların eleştirel bir incelemesini yaptılar. Araştırmacılar, çeşitli kuruluşlardan gelmenin yanı sıra, tamamen bitki temelliden vejetaryen ve omnivora kadar çok çeşitli kişisel diyetleri takip ediyor. Verileri titizlikle takip ettiler.
 
FAO Hayvancılık Geliştirme Sorumlusu Dr. Anne Mottet, “Beslenme ve sürdürülebilirlik konularını dengelemek karmaşık çünkü hayvansal gıdaları üretmenin tek bir en iyi yolu yok. Beslenme ve çevresel ihtiyaçların bir kombinasyonuna dayalı olarak, belirli bir alanda ihtiyaç duyulan şeylere dayandırılmalıdır. 
 
Hükümetleri ve sivil toplum kuruluşlarını, uygun miktarda hayvan kaynaklı gıdayı sürdürülebilir yollarla üretmeye yönelik en iyi uygulamaları teşvik eden politikalar, programlar ve teşvikler geliştirmek için yerel paydaşlar ve bilim insanlarıyla birlikte çalışmaya çağırıyoruz.”
 
Hayvansal gıdaların en fazla tüketildiği bölgeler Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve yüksek gelirli ülkelerdir. Bu bağlamlarda, bağışıklık sisteminde hem insan sağlığı hem de çevresel sürdürülebilirlik için aşırı tüketimin azaltılmasına odaklanmak önemlidir.
 
Stanford School of Medicine'de Rehborg Farquhar Tıp Profesörü PhD Christopher Gardner şu yorumu yaptı: "Araştırmam, hayvan kaynaklı gıda tüketim seviyelerinin dünyanın en yüksekleri arasında olduğu ve benim toplumum arasında vurgunun yapıldığı ABD'ye odaklandı. Sağlık çalışanlarının oranı sürekli olarak mevcut tüketim düzeylerini düşürmeye yöneliyor. 
 
Ancak bu sıra dışı çalışma ekibiyle daha küresel bir bakış açısıyla çalışmak benim için ufuk açıcıydı. Artan hayvansal gıdalardan fayda sağlayabilecek açıkça coğrafi konumlar ve belirli popülasyonlar ve buna çevresel faktörleri optimize eden yaklaşım yolları var.”
 
İnceleme, hayvansal kaynaklı gıdaların önemini gösterirken, aynı zamanda meyveler, sebzeler, baklagiller, sert kabuklu yemişler, tohumlar ve tam tahıllar dahil olmak üzere sağlığı koruyan, minimum düzeyde işlenmiş bitki bazlı gıdaların tüketiminin artırılması gereğini tartıştı.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler