Abd'ye 16 Milyon Dolarlık Baharat İhracatı Yapıldı

Abd'ye 16 Milyon Dolarlık Baharat İhracatı Yapıldı

Özellikle Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin baharat ihracatının merkez üssü olduğunu, baharat ihracatının yüzde 62'sini Egeli ihracatçıların gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Bu yılın ocak..

Abd'ye 16 Milyon Dolarlık Baharat İhracatı Yapıldı
 
20 milyar dolarlık küresel baharat sektörüne bu yıl Ege'de yön verilecek. Avrupa Baharat Birliği'nin 2022 yılı Olağan Genel Kurulu, ekimde Bodrum'da yapılacak. İhracatçılar, Türk baharatını dünya devlerine tanıtacak.
 
Dünyada 20 milyar dolarlık baharat sektörüne yön veren en önemli üç kuruluştan biri olan Avrupa Baharat Birliği'nin (ESA) 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizatörlüğünde 5-8 Ekim tarihlerinde Bodrum'da gerçekleştirilecek. 
 
Türkiye'nin 2001 yılından beri üye olduğu ESA Yönetim Kurulu'na seçilen ilk Türk ihracatçısı olarak geçtiğimiz yıllarda ESA Yönetim Kurulu görevini yürüten Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, "12 yıl sonra tekrar ülkemizde tam da pandemi sonrasında bir araya gelerek, tarihi Baharat Yolu'nu yeniden canlandırıyoruz" dedi. 
 
Bu etkinliğin Türk baharat sektörünün dünya devlerine tanıtabilmesi açısından son derece önemli bir fırsat olduğunu anlatan Tarakçıoğlu, "Baharat ihracatımızın yaklaşık yüzde 30'unu Avrupa'ya gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
 
40 Ülkeden Kayıt
 
Tarakçıoğlu, özellikle Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin baharat ihracatının merkez üssü olduğunu, baharat ihracatının yüzde 62'sini Egeli ihracatçıların gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Bu yılın ocak-ağustos döneminde ülkemizin baharat ihracatı 132 milyon dolara ulaştı. 
 
Ege Bölgesi'nden aynı dönemde 82 milyon dolarlık baharat ihracatı yapıldı" dedi. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk de, "40'a yakın ülkeden 200'ün üstünde kayıt aldık. Genel kurul öncesinde Türk firmalarımıza ve üretim tesislerine ziyaretlerde bulunacak" ifadelerini kullandı.
 
Abd'ye 16 Milyon Dolarlık baharat Satışı Yapıldı
 
Bu yıl Baharat Çalıştayımdan sonra ocak-ağustos döneminde Türkiye geneli baharat çeşitleri ihracatımızdaki ilk 5 ülke; 16 milyon dolarla ABD, 14 milyon dolarla Almanya, 11 milyon dolarla Çin, 9 milyon dolarla Belçika, 3.7 milyon dolarla Hollanda, 3.6 milyon dolarla Fransa yer alıyor. 
 
207 ülke ve bölgeye 38 milyon dolarlık kekik ihracatımızda 6 milyon dolarla ABD öne çıkıyor. 93 ülke ve bölgeye yüzde 22 artışla 6 milyon dolarlık adaçayı ihraç ettik. 
 
8 aylık dönemde 5 milyon dolarlık kimyon, 3 milyon dolarlık biberiye, sumak ve meyan kökü, 1.7 milyon dolarlık anason, 1.3 milyon dolarlık çörekotu ihracatımız var.
 
Muhammet Öztürk, "Dünya ihracatının yüzde 70'ini yaptığımız kekiğin yüzde 95'i, dünya ihracatının yüzde 95'ini yaptığımız defnenin ise yüzde 65'inin Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından yapıldığını gururla söyleyebiliriz" dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler