Şeflerin Bilinmeyen Yönleri
Şef İsmail Karataş
Hiç merak etmediniz mi? Sizler ve bizler lezzetli yemekleri yerken şefler nasıl bir hayat ile mücadele ediyorlar? biraz anlatayım istedim.
Şef olmak bu hayatın bir seçim noktasıdır. Tıpkı doktor olmak gibi, mimar olmak gibi. Bu iş tam bir aşk işi. İşin içinde nasıl bir aşk olması gerektiğini anlamanıza yetti mi, Bu işe sadece siz bulaşmıyorsunuz çünkü. Bu işe eşinizi, ailenizi de bulaştırıyorsunuz.
Akşam iş çıkışı eşiyle sinemaya gitmeyi unutacağı bir hayatı seçiyor şefler. Eve gidip bir kahve yapıp ayaklarını uzatarak film izlemekten vazgeçmeyi seçiyorlar. Siz, biz her akşam farklı restoranlara gitme özgürlüğüne sahipken, onlar her akşam aynı mutfakta yemek yapıyorlar.
Tüm keyif ve zevklerinden ödün verecekleri ve kimsenin seçemeyeceği bir hayatı tercih ediyorlar. Siz akılları yitirmek deyin, ben ise aşk! Başka hiçbir tutku insanı bu gibi delice bir davranış eğilimine sürükleyemez sanırım. Bu içinde aşk olmadan yapılacak bir iş değil.
Mutfak Tehlikeli Bir yer:
Sıcak bir yer düşünün… İçinde ateş var, bıçak var, son derece yüklü bir stres var… Yetiştirmek için sürekli koşturma var.
Bu çılgın adamların / kadınların neleri feda ederek önünüze o tabağı getirdiklerini hiç düşünmüş müydünüz?
Tüm bunlara rağmen, siz ve biz iyi dekorasyonlu, gösterişli restoranlarda cam kenarında yemek yerken, onlar muhtemelen eksi 1. katta pencerenin bile bulunmadığı, gün ışığının girmediği, dört duvar arası avuç içi kadar yerde uğruna hayatlarını feda ettikleri o tabağı, Mutfak.
Restoranlarda açık mutfak olsun ki, gidip elini sıkabilelim bu cesur ve yaratıcı insanların.
Tebrik edelim, teşekkür edelim. Eleştirmek kolay, herkes eleştirir ancak ne acıdır ki kimse beğenisini içtenlikle ifade etmez. O sebeple açık mutfak gördünüz mü, yediklerinizden memnun kaldıysanız fırlayın yerinizden, gidin tebrik edin, göz göze gelin tabağınızın yaratıcısıyla.
Yani sadece yemeği iyi pişirmek, çok üst düzey tabaklar yaratmak, harikulade lezzetler tasarlamak sizi şef yapmaz. Şef olmanın yanı sıra.
• Planlı çalışmak,
• Sorumluluk alabilmek,
• Ekip yönetebilmek,
• Kriz çözebilmek,
• Risk alabilmek,
• Kararlı olmak,
• Yaratıcı olmak,
• Zamana hakim olmak,
Gastronomi ve
mutfak sanatlarında İyi bir öğretici olmak demektir bana göre. Ha bir de bu eğitimi veren akademilerde 4 ay eğitim alıp 4 ay da staj gördükten sonra “Anne ben Şef oldum” diye kendini ortaya atanlar var ya, siz onlara pek aldanmayın Gerçek bir mutfağa girdilerinde, kimin şef olduğunu göreceklerdir.