İnovasyon ve Gastronomi Merkezi

İnovasyon ve Gastronomi Merkezi "Batman"

Meb müfredatına uygun aşçılık mesleğinde ve aşçılık eğitimlerinde usta çırak yetişmeli Profesyonel Mutfak Eğitimini Seç, Hayalindeki Mesleğe Kavuş. Bugün aşçılığa mercek tuttuk.

Batman  İnovasyon Gastronomi Merkezi Açmayı Planlıyor...
Mehmet Kudat
 
Gastro İnovasyon Merkezi'nin bu noktada önemli bir role sahip olacağını şef Mehmet Kudat şöyle konuştu: 
 
Batman"Yemek kültürümüz zengin olsa da bunu ticarileşebilecek, ulusal ve uluslararası arenada tanıtabilecek duruma getiremiyorduk. Şimdi bu merkez ile bu alanda yetişecek gençleri eğiteceğiz. 
 
İl dışından gelen ziyaretçilerin burada birebir tadım yapmalarını, Mezopotamya nın kadim toprakların Batman yemek kültürünü görmelerini sağlayacağız. Buradan çıkan yemeklerin tanıtılmasına da ön ayak olacağız. 
 
İl kültür turizm müdürümüz Sayın ihsan Aslanlı yönetiminde hizmet binası uygun gürüLen  bir alanda kurulması talep ederiz Tescilli yapıda gerekli restorasyon ve iyileştirme çalışmaları yapılarak, merkez hizmete açılacak. Hızlı bir şekilde 
 
2023  Yılında  buranın faaliyete geçmesini öngörüyoruz." 
 
"Merkez kentin yeme içme kültürünün bilinmeyen yönlerini ortaya çıkaracak" diyen Türk mutfağı şeflerinden Mehmet Kudat kentin bu zenginliğinin kaybolmasının önüne geçileceğini belirtti Batman 1990 da il ünvanına kavuşmuştur lakin Batman Mezopotamya nın üçgeninde olan 12 bin yıllık tarihine sahip bir kent 
 
Batman ve gastronomi 
 
Meb müfredatına uygun aşçılık mesleğinde ve aşçılık eğitimlerinde usta çırak yetişmeli Profesyonel Mutfak Eğitimini Seç, Hayalindeki Mesleğe Kavuş...
 
Bugün aşçılığa mercek tuttuk. Çünkü son yılların gözde meslekleri arasında yer alıyor. Öyle ki mühendislik, gazetecilik, işletme gibi bölümleri bitirip aşçılığa yönelenlerin sayısı hızla artıyor.
 
Bunda televizyon ve sosyal medyada takip edilen genç şeflerin etkisi büyük. Turizmin gelişmesi, gastronomiye olan ilginin de artması da önemli etken. Dolayısıyla bu alanda yetişmiş insan gücüne de ihtiyaç duyuluyor.
 
Ancak her ne kadar dışarıdan havalı bir meslek gibi görünse de bu mesleğin zorlukları da var. Aşçılığı seçenlerin takım çalışmasına yatkın, sabırlı ve fiziksel kondisyonunun güçlü olması gerekiyor. Uzun çalışma saatleri, ağır kaldırmak, gürültü, sıcak ve kokulara alışmak, müşteri ilişkilerinde sabır göstermek gerekiyor. Peki, nasıl bir eğitim almalı, bir şefte olması gereken özellikler neler, bu soruları gastronomi eğitimi veren kurumlara sorduk:
 
Şeflere sorduk muhakkak Türk mutfağı nın genel olarak ürünleri bilmeli eğitim almalı diploma genel iş prensipleri iş ahlakı meslek ahlakı kuralına uymalı 
 
Gastronomi nedir? 
 
Gastronomi bölümünün aşçılıktan farkı ne?
 
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür. Peki, gastronomi tam olarak nedir?
 
Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak geçen gastronomi ilk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanmıştır. 
 
Ortaya çıkışı 1801 yılına dayanan gastronomi, Yunanca mide ile ilgili "Gastro" ve kanun, kural anlamındaki "Nomos" kelimesinden türeyen "Nomy" kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan bir kelimedir. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik olan ama sağlığa uygun olmasına şart koşulmayacak şekilde azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç gastronominin çalışma alanıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler