Glütensiz Makarna Festivali

Glütensiz Makarna Festivali

Festivalde çölyak hatası bireylerle tek tek ilgilenip sorunlarını dinleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “İnsan doğduğu andan itibaren bir imtihan yolculuğuna çıkar. Bu imtihan yolcu..

Esenler Belediyesi, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllardaki glüten proteine karşı hassasiyeti olan çölyaklı bireyler için 'Glütensiz Makarna Festivali' düzenledi. Çölyak hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen festival, renkli anlara sahne oldu.
 
Esenler Belediyesi, glüten içeren yiyeceklere karşı hassasiyeti olan çölyak hastası bireyler için “Glütensiz Makarna Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun katılımıyla gerçekleşen festival, 15 Temmuz Millet Bahçesi’nde düzenlendi. 
 
Festivalde makarna pişirme tekniklerini işin ustaları anlatırken çekilişle 15 aileye Nadir Kafe’de kullanılabilecekleri hediye çekleri takdim edildi.  Makarna ikramının yapıldığı festivalde ESEV (Esenler Belediyesi Sanat Evi) Grubu Konseri ile türkü ziyafeti katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Çocukların da unutulmadığı etkinlikte Hacivat- Karagöz oyunu ise yüzlerde tebessüm oluşturdu.
 
Farkındalığımızı Artıracak Anlamlı Bir Program
 
Festivalde çölyak hatası bireylerle tek tek ilgilenip sorunlarını dinleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “İnsan doğduğu andan itibaren bir imtihan yolculuğuna çıkar. Bu imtihan yolculuğunda kimimiz bazen kıtlıklarla bazen hastalıklarla bazen farklı şeylerle imtihan ediliriz. Bazen hayatımızdaki bu kısıtlılık bize farklı pencerelerin ve farklı imkânların açılmasını sağlar. 
 
Gerçekten son dönemde çok fazla duymaya başladığımız ve toplumsal farkındalık oluşturmak açısından özellikle nadir hastalıklarla ilgili devletimizin yaptığı özgün çalışmalar ve belediyelerimizin de bu konularda kardeşlerimizin hayatlarındaki bu kısıtlılığı farklı bir fırsata dönüştürmek için büyük bir gayret içerisindeler. Glütensiz makarna yapma şenliği, her birimiz için farkındalığımızın oluşması açısından aslında anlamlı bir program.  
 
Biz Esenler Belediyesi olarak hemen arka tarafta gördüğünüz Şifa Evi’nin bir bölümünü nadir hastalıklarla ilgili sıkıntı yaşayan kardeşlerimizin bu hastalıklardaki gıda ihtiyaçlarını ortadan kaldıracak gıdalarla donattık ki bu hastalıklarla karşı karşıya kalan kardeşlerimiz hem bir taraftan hastalığın sıkıntısını çekerken diğer taraftan da yaşamını devam ettirebilecek farklı sıkıntılarla karşılaşmasın” diye konuştu.
 
20 Yıl Önce Yiyecek Ürün Bulamıyorduk
 
Festivalde konuşan İstanbul Avrupa Yakası Çölyak Derneği Başkanı Cemalettin Kaymakçı
 
27 Mart bizim için önemli bir gün odu. İstanbul Avrupa Yakası Çölyak Derneği Derneğimizi yaklaşık 4 yıl önce kurduk. 4 yıldır hizmet ediyoruz ama ilk defa böyle bir kalabalıkla bir araya geldik. İstanbul’daki tüm çölyak hastalarını Esenlerimizde ve muazzam Millet Bahçemizde ağırlayan Esenler Belediyesi’ne tekrar teşekkür ediyorum. Daha önce çölyak hastaların yaşamları oldukça zordu. 20 yıldır çölyak hastasıyım ve çocuğum da çölyak hastası. 
 
20 yıl önce tanı aldığımda yiyecek ürün bulamıyorduk ve derdimizi de kimseye anlatamıyorduk. Çünkü çölyak deyince herkes mesafe koyuyordu. Acaba bize de geçer mi diye? Haftada 5 kişiye bu hastalık tanısını almış kimseleri olduğunu söylüyor uzmanlarımız” ifadelerini kullandı.
 
Yalnız Olmadığımı Anladım
 
9 yıldır çölyak hastası olan Hülya Baş, “Çölyak diyetine uyarak 9 yıl geçirdim. Dışarıda en ufak çapraz bulaşmada bile ben çok kötü oluyorum. Diyetime uyduğum sürede sağlıklıyım. Bu tarz etkinlikler çok güzel. Çünkü bizleri anlayan insanlarla bir aradayız. Çünkü bir misafirliğe gittiğimizde her şey glütenli yapılıyor. Bizler de hiçbir yemeden gelmiş oluyoruz. Böyle etkinlikte yalnız olmadığımı görmek benim gibi insanların da olduğunu görmek çocukların gözlerindeki mutluluğu görmek beni mutlu ediyor” dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler