Ateşbaz-ı Veli Sempozyumu
KOGAT Başkanı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr.
Yılmaz Seçim, “Konya’da tescilli ürün sayısı son bir yılda inanılmaz arttı. Gaziantep 70 tescilli ürünle birinci, Konya 48 tescilli ürünle ikinci sırada. Yüksek ihtimalle bu senenin sonunda tescilli ürün sayısında Gaziantep’i geçmiş olacağız” diye konuştu
Konya Gastronomi, Aşçılar ve Turizmciler Derneği (
KOGAT) Başkanı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Konya’nın tescilli ürün patent sayısında artış gösterdiğine dikkat çekti. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, “Konya; Antep, Hatay ve Afyon’dan daha fazla tescillenmiş yemek çeşidine sahip olacak” dedi.
“Tanınmış Yemek Sayısını Arttırmamız Lazım”
Gastronomi ve
Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Konya’nın sadece etliekmek, kebap, düğün pilavı ve bamyadan oluşan bir mutfak kültürünün olmadığını söyledi. Coğrafi işaretli ürünlerin yapılabileceği mekân sayısının arttırılması gerektiğini ifade eden Yılmaz Seçim, “Patentini aldığımız
coğrafi işaretli yemeklerin tamamının mutfakta yapılması lazım. Ya da biz 50 tane ürün tescili aldıysak hiç bilinmeyen beş yemeği piyasa yapmaya başladıysak ve ülkenin tamamında yapılmaya başlandıysa, Konya mutfağına ait beş yemek sayabiliyorsanız bu büyük bir kazanç.
Dolayısıyla bizim mümkün olduğunca tanınmış yemek sayısını arttırmamız lazım. Kendi bölgemizde bulunan insanların da yemeklerimizi tüketip katkı sunması oldukça önemli. Kebapçı, etliekmekçi, düğün pilavı yapan mevcut, bizim başka yemeğimiz yok mu?” dedi. Yemek yaparken yenilikçi olmanın önemine değinen Doç. Dr. Yılmaz Seçim, “Yemeklerde ufak tefek dokunuş yapılmalı. Kimse size yemeklerin orijinalini bozun demiyor, zaten bu yemek kayıt altında. Siz bozsanız da başkası bunu yine yapmaya devam edecek” ifadelerine yer verdi.
“Festivallerde Medyayı Boş Çevirmeyelim”
Festivallerin Konya’nın tanıtımında büyük etkisi olduğunu aktaran Seçim, şunları söyledi: “Festivallerde kim kazanıyor ona bakmak lazım. Konya’nın esnafı kazanabiliyor mu, halkı kazanabiliyor mu evet. Festivaller kentin tanıtımı açısından da çok önemli. Ulusal ve uluslararası medya Konya’ya gelecek, Konya’nın tanıtımını yapacak. Ama medya geldiği zaman boş yollamamak da lazım. Konya’da gezilecek yerler gezdirilmeli, tanıtılacak yemekler tanıtılmalı.
Kalkıp da bu insanların önüne lahmacun koyulmasın. Konya mutfağına ait bamyamız, kebabımız, Tutmaç Çorbamız, Menekşeli Pilavımız tanıtılsın. Bir insan Konya’ya geldiğinde etliekmek yediği zaman gastronomik bir faaliyet mi yapmış oluyor? Kısmen evet, ama tam anlamıyla değil. Bir kişi Konya’ya geldiği zaman Kilistra Bölgesi’ni görmeli, Konya’da konaklamalı.”
“Ateşbaz-I Veli Sempozyumu Düzenlenecek”
Eylül ayında Ateşbaz-ı Veli Sempozyumu’nun düzenleneceği bilgisini veren Seçim, “23-25 Eylül‘de yapılacak olan Aşçı Dede Ateşbaz-ı Veli Sempozyumu, dünyada bilinen ilk aşçıbaşının aziz anısına düzenlenecek. Ateşbaz-ı Veli, adına sempozyum yapılan az sayıdaki isimden birisi. Konya’ya baktığımız zaman kaç kişi Ateşbaz-ı Veli’yi tanıyor? Adına ilk anıtmezar yapılan ilk aşçıbaşı. Sempozyum, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi koordinatörlüğünde düzenlenerek gastronomi alanındaki birçok sektör temsilcisi ve akademisyeni bir araya getirecek. Sempozyum, gastronomi alanında Konya’ya büyük bir katkı sunacak” diye konuştu. Kübra Karaburç