Diyarbakır'da Gastro İnovasyon Merkezi açılacak

Diyarbakır'da Gastro İnovasyon Merkezi açılacak

Bugüne kadar kent olarak bu zenginliği tam ortaya çıkaramadıklarını dile getiren Kaya, ancak son zamanlarda yaptıkları çalışmalarla önemli ürünlerinin tescil sayısını..

Diyarbakır'da Gastro İnovasyon Merkezi açılacak...
 
Sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra zengin mutfağıyla ön plana çıkan Diyarbakır'ın bugüne kadar 29 ürünü coğrafi işaret belgesi aldı.
 
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Surları ve Hevsel Bahçeleri ile camiler, kiliseler, hanlar gibi tarihi dokusuyla göz kamaştıran kadim şehir Diyarbakır, verimli topraklarında yetişen ürünleri ve zengin mutfağıyla gastronomi alanında da ilgi çekiyor.
 
Yöresel ürünlerin bir zenginlik olduğunu ve bunun belli bir süreyle sınırlandırılamayacağını belirten Kaya, insanlık var oldukça bu zenginliğin süreceğini kaydetti.
 
Bugüne kadar kent olarak bu zenginliği tam ortaya çıkaramadıklarını dile getiren Kaya, ancak son zamanlarda yaptıkları çalışmalarla önemli ürünlerinin tescil sayısını artırdıklarını aktardı.
 
- 1 yılda 23 ürün tescillendi
 
Daha önce kentin 6 ürününün tescil aldığını anımsatan Kaya, geçen yıl nisandan şimdiye kadar 23 ürününün tescillendiğini, bugün itibarıyla Diyarbakır'da tescillenen ürün sayısının 29'a çıktığını vurguladı.
 
Kaya, 15 başvurunun da şu an askıda olduğunu, bütün işlemlerinin tamamlandığını, süresi dolduktan sonra onların da tescilleneceğine dikkati çekerek, ayrıca dosyalarını hazırladıkları, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapacakların ürünlerin bulunduğunu bildirdi.
 
Ürünleri tescil etmekle işlerinin bitmediğini dile getiren Kaya, "Artık biz bunları tescilledik. Tabii bu tescilimiz burada kalmayacak. Bunu dünyaya pazarlayacaksak dünyadaki patentini de almak zorundayız. Bununla ilgili de çalışmalarımız var." dedi.
 
- Gastro İnovasyon Merkezi açılacak
 
Tarihi bir mekan olan odanın hizmet binasını yakın zamanda "Gastro İnovasyon Merkezi"ne dönüştüreceklerini belirten Kaya, merkezle ilgili desteklerinden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teşekkür etti.
 
Merkezde tescilli ürünlerin tanıtılacağını, yapımının öğretileceğini aktaran Kaya, akademik çalışmaların da gerçekleştirileceğini bildirdi.
 
Yöreye özgü tatların tespiti için yürütülen çalışmalara değinen Kaya, halen evlerde yapılan veya ticari mekanlarda satılan ürünleri de tescilleyerek bilinir hale getirmek istediklerini anlattı.
 
Hedeflerinin sadece ürünlerin tescil sayısını artırmak olmadığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
 
"Hedefimiz bunu önemli bir ticari gelir kaynağına dönüştürmek. Buna dönüştürmezseniz evet bir belge alıyorsunuz ama sonuçta bu belge de zaman içerisinde unutulup gidiyor. Bunun kesinlikle ticarileşmesi gerekiyor. Gastro İnovasyon Merkezi ile ticari mekanları da bu işin içerisine koyacağınız. Tescilini aldığımız ürünün satılmasını sağlayacak çalışmayı yapacağız. Bu şekilde bu ürünleri yaygınlaştıracağız."
 
Tescillenen ürünlerinin kentin ekonomisine sunacağı katkılarına değinen Kaya, bazı ziyaretçilerin özellikle bu lezzetleri tatmak için kentte geleceğini anlattı.
 
Son dönemlerde gastronomi turizmi turlarının tatil turlarının içerisinde çok fazla rağbet gördüğünü belirten Kaya, "İnsanlar artık gastronomi turu adı altında 3-5 gün o kenti gördüğü kadar lezzetlerinin de tadına bakıyor. 5 milyon turist hedefine çok önemli bir ticari katkısı olacak. Ayrıca, bu tescilli ürünler restoranlarda yapılacak. Bu da işletmelerimize kazanç sağladığı gibi ilimize de çok önemli bir ticari katkısı olacak." ifadelerini kullandı.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler