Yumurta Nedir?

Yumurta Nedir?

Yumurtanın özellikleri nelerdir? Yumurta nerelerde kullanılır? Yumurtada bulunan besin değerleri nelerdir? Yumurtanın içinde hangi vitaminler bulunur? Yumurtanın bilinmeyenleri nelerdir? Yumurta çeşitleri..

Yumurta nedir? Yumurtanın özellikleri nelerdir? Yumurta nerelerde kullanılır? Yumurtada bulunan besin değerleri nelerdir? Yumurtanın içinde hangi vitaminler bulunur? Yumurtanın bilinmeyenleri nelerdir? Yumurta çeşitleri nelerdir? Yumurta türlerinin birbiri ile benzerlikleri nelerdir? En büyük yumurta hangisidir?
 
Türk aşçı haberleri olarak araştırdık...
 
Yumurta hakkında en çok sorulan soruları ve yumurta cevaplarını bu haberimizde bulabilirsiniz...
 
Yumurta hayvan mıdır?
 
Yumurta denince genellikle kuş ve tavuk yumurtası akla gelir. Halbuki bitkilerin de dişi organlarında döllenmek için çiçek tozunu bekleyen yumurtalar vardır. Gelişmiş bitkiler ve hayvanlar döllenmiş yumurta ile çoğalırlar. Yumurtadan yeni bir canlı üremesi için döllenmesi lazımdır.
 
Yumurtanın besin kaynağı nedir?
 
Bir yumurtanın hem beyazı hem de yumurta sarısı besinler açısından zengindir. Tek bir yumurta A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir. ... Geleneksel olarak günlük beslenmenin önemli bir bileşeni olarak yumurtalar önerilmiştir.
 
Yumurtanın içinde neler var?
 
Yumurta riboflavin, folat, B12 vitamini, D ve E vitamininin önemli kaynağıdır. Ribo- flavin (B12 vitamini) deri ve göz sağlığı için gereklidir. Protein metabolizması, sinir sistemi fonksiyonları ve büyümede rolü vardır. Folat ve B12 vitamini kan yapımında görevlidir.
 
Insana ait yumurta hücreleri nasıl oluşur?
 
Yumurta her hücre gibi çekirdek, sitoplazma ve hücre zarından oluşur. Yeni doğmuş bir kız bebeğin yumurtalıklarında çok sayıda olgunlaşmamış yumurta hücresi bulunur. Ergenlik çağından sonra, her ay yumurtalıklarda olgunlaşan bir yumurta spermle döllenebilir ve yeni bir birey oluşturmak üzere çoğalmaya başlar.
 
Yumurta aslında nedir?
 
Yumurta, dişinin üreme hücresidir. Bir horoz tarafından döllense de, döllenmese de kabuğu da dahil olmak üzere tüm içeriğiyle tavuk tarafından üretilecek ve atılacaktır.
 
Yumurta tipleri nelerdir?
 
Çeşitli hayvan yumurtaları, taşıdıkları lecithus (vitellus) maddesinin azlığına veya çokluğuna ve bu maddenin yumurta hücresi içerisindeki dağılış durumuna göre dört ana gruba ayrılır.
 
* Oligolechithal yumurtalar.
* Mesolecithal yumurtalar.
* Polylecithal yumurtalar.
* Centrolecithal yumurtalar.
 
Yumurtada en çok ne bulunur?
 
Her evde kolayca bulunan bir besin kaynağı olan yumarta, ufak hacmi içerisinde A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir.
 
Bir yumurtada ne kadar protein var?
 
Zira diğer birçok farklı vitamin ve mineral kaynağına göre protein yaklaşık olarak %90 gibi bir miktar üzerinden etki sağlar. Bu doğrultuda bir yumurta içerisinde 6,5 gram kadar protein bulunmaktadır. Bu protein gün içerisinde vücut için gerekli olan miktar bakımından ele alındığında oldukça önemlidir.
 
Yumurta hangi vitamin grubuna girer?
 
Yumurta, E vitamini yönünden de zengindir. E vitamini antioksidant (oksidasyonu önleyici) etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur. B grubu vitaminler bazı besin ögelerinin vücutta enerjiye çevirilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle riboflavin (B2 vitamini) açısından zengidir.
 
Yumurta neye iyi geliyor?
 
Yumurta sağlığa oldukça faydalı olan bir besindir. ... 
* Yumurta bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. 
* Kas ve içinde bulunan kalsiyum ve proteinden dolayı kas ve kemik gelişimi için oldukça önemlidir. 
* Yüksek miktarda proteinden dolayı kasları güçlendirici etkiye sahiptir.
 
Yumurta neyin simgesi?
 
İspanya'da, Dali müzesinin dış duvarlarını ekmek modelleri süsler. Binanın çatısında ise koca bir yumurta durur. Ressam, bereketin sembolü olarak ekmeği, doğurganlığın ve hayatın sembolü olarak yumurtayı kullanmıştır.
 
Kadınlarda yumurta hücresi ne zaman oluşur?
 
Yumurtaların olgunlaşması, ilk gün görülen adet kanamasını takip eden 6. günde başlayarak salınımın gerçekleştiği 14. güne kadar devam eder. Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır.
 
Yumurta ve sperm hücreleri nasıl oluşur?
 
Cenindeki kök hücrelerin bazıları öncül (primordiyal) eşey hücreleri (ÖEH) olarak adlandırılan hücreleri oluşturur. ÖEH'ler ergenlik döneminden sonra genetik bilgilerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan eşey hücrelerini (sperm ve yumurta) üretmeye başlar.
 
Kadınlarda yumurta nerede üretilir?
 
Kadında üreme hücresi olarak da bilinen yumurtalar, karın boşluğunda yer alan rahmin iki tarafında ve tüplerin altında yerleşmiş olan yumurtalıklarda bulunur ve burada üretilir.
 
Yumurta nasıl oluşur horoz?
 
Horozun üreme hücresini taşıyan sperm burada yumurta sarısının zarından geçerek tavuğun üreme hücresi ile birleşir. Böylece iki üreme hücresi birleşip başkalaşım geçirir, zigot olur. Bu zigot hem tavuğun hem horozun genlerini, kromozomlarını içeren tek bir hücredir. ... Yumurta bildiğimiz ilk şeklini almıştır.
 
Yumurta da sperm var mı?
 
tavuk için bahsedilen bu yumurtlama eylemi tıpkı insan için bahsedilen yumurtlama eylemindeki gibi döllenmemiş yumurtanın vücuttan dışarı atılması işlemidir. yani tavuğun insan gibi adet görmesidir. dolayısı ile yumurtanın içinde sperm falan yoktur.
 
Tavuk neden mavi yumurtlar?
 
Mavi yumurta, kökeni Güney Amerika'da yer alan Şili'de olan Araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. Bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
 
Mezolesital yumurta nedir?
 
Alesital Yumurta anlamı nedir? (Yun. a = -sız, lekithos = vitellüs)) İçinde vitellüs maddesi yok denecek kadar az olup sitoplazmanın her yanına düzgün biçimde dağılmış bulunan yumurta tipi.
 
Sentrolesital yumurta nedir?
 
Böcek yumurtalarında olduğu gibi, vitellüs maddesinin yumurtanın merkezine toplandığı bir yumurta tipi. Birçok eklem bacaklıda yumurta sarısı içermeyen, az miktarda sitoplazmanın ortasında bulunan bir çekirdek ve bu yapıyı çevreleyen çok miktarda sitoplazmadan oluşmuş yumurta biçimi.
 
Bir yumurtada ne kadar çinko var?
 
Yumurtanın besin değerleri
Besin Elementi Bütün Sarı
Magnezyum, Mg (mg) 5 1
Bakır, Cu (mg) 0.007 0.005
İyot, I (mg) 0.024 0.023
Çinko, Zn (mg) 0.55 0.55
 
Bir yumurtada ne kadar kolin var?
 
Bütün yumurta çeşitleri mükemmel bir kolin kaynağıdır. Tek bir yumurta 100 mg'dan fazla kolin içerir. LDL kolesterol genellikle “kötü” kolesterol olarak bilinir. Yüksek düzeyde LDL'ye sahip olmanın kalp hastalığı riskinin artmasına bağlı olduğu iyi bilinmektedir.
 
Yumurta neyi yükseltir?
 
Yumurta sarısı kolesterol düzeyini önemli derecede değiştirmezken, beta-sitosterol ve lesitinin birlikte kullanılması kolesterol emilimini arttırmaktadır. Sonuç olarak; 1980'lerden bu yana yumurtanın, kolesterol seviyesini yükselttiği konusunda araştırmalar yapılmaktadır.
 
Yumurta tek başına bir hücre midir?
 
Kadın üreme hücrelerine yumurta diyoruz ve bu hücreler tek başlarına bir yaşam formu değiller. ... Tavuk yumurtası tamamen tek bir hücre degildir. Yumurtanın beyazı, büyük oranda proteinden olusan ve gorevi gelişen embriyoyu beslemek ve etrafını sarmak olan bir sıvı dir ve hücrenin parçası degildir.
 
Yumurta nedir?
 
Yumurta, Bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlere yumurta denmektedir. 
 
Çoğu yumurtalar kürevidir. Ancak, dış zar ona değişik şekiller verir. Memeli yumurtası kürevidir ve zarımsı tabaka ile kaplıdır. Kuş ve sürüngen yumurtası da aynı özelliğe sahip olmakla beraber, ilave bir dış kabuk vardır. Dış kabuk kurtçuklar, böcekler, eklembacaklılar, omurgalılar, örümcekler gibi yavrunun dışarıda geliştiği türlerde karakteristik olarak mevcuttur. Bir kerede çıkan yumurta sayısı, yumurtanın büyüklüğü, dış kabuğun yapısı, yumurtanın döllendiği ve embriyo olarak geliştiği çevreye bağlıdır. Yumurtaları birçok dış faktöre açık olan hayvanlar, binlerce yumurta bırakırlar. 
 
Alabalıklar, bir defada 17.000 morina balığı ise 6.000.000 yumurta bırakabilir. Gelişmiş hayvanların yumurtaları daha az ve daha iyi korunmaktadır. Memeliler ise diğer hayvan grupları içinde en az yumurtlayanlardır; bir seferde bir veya iki adet. Memeli yavru gelişirken o kadar iyi korunur ki, 3 veya 4 milyon yumurta içinden gelişecek bir morina balığı yavrusundan daha şanslıdır. 
 
Yumurtanın özellikleri nelerdir?
 
Sarısı fazla olan yumurtalara megalecithal (kuşlar, sürüngenler), normal olanlara medialecithal (hem karada hem suda yaşayanlar), az olanlara miolecithal (deniz omurgalıları ve yüksek memeliler) denir. 
 
Bilinen en büyük kuş yumurtası 33 cm boy, 24 cm genişlik ve 2 galon (7.5 lt) hacmiyle, nesli tükenmiş Aepyornis kuşuna aittir. Günümüzde ise 18x33 boyut, 1.3 kg ağırlık ve 2.8 lt hacmiyle devekuşununki en büyük yumurtadır. 
 
En küçük yumurta ise bezelye büyüklüğü ve 1 gr ağırlığıyla sinekuşu (Kolibri)na aittir. İnsan yumurtasının büyüklüğü 100 mikrondur. Bir dişi insan, ömründe döllenmeye elverişli yaklaşık 480 yumurta bırakır. Normal bir kadın ergenlik çağından 45-52 yaşına kadar 300-500 defa hamile kalabilir. Ancak hamilelik süresi 9 ay 10 gün olduğundan ömründe 30 kadar doğum yapabilir. 
 
Yumurta denince genellikle kuş ve tavuk yumurtası akla gelir. Halbuki bitkilerin de dişi organlarında döllenmek için çiçek tozunu bekleyen yumurtalar vardır. Gelişmiş bitkiler ve hayvanlar döllenmiş yumurta ile çoğalırlar. Yumurtadan yeni bir canlı üremesi için döllenmesi lazımdır. Nadir olarak bazı hayvanlarda partenogenez denen döllenmesiz çoğalma da görülmektedir. Döllenme balık ve kurbağalarda vücut dışında, memelilerde ise vücut içinde olur. Döllenmiş bir yumurtadan uygun bir ortamda sür'atle embriyo teşekkül eder. Dışarıda döllenen yumurtadan çıkan yavru çevreden beslenmeye başlar. 
 
Diğer hücreler gibi yumurtanın da bir çekirdeği, çekirdeği çevreleyen stoplazması ve dışta zarı vardır. Yumurta normal vücut hücresinden daha büyüktür. Yumurta, embriyonu besleyecek depo gıda da ihtiva eder. Canlı cinsine göre yumurtanın dışı protein, jöle veya sert kabukla kaplıdır. Yumurta değerli bir besin maddesidir. 
 
Yumurta deyince çok yönlü bir vitamin kaynağı olması yanında, yumurtaya boyatılması dışında hile katılamaz. Tavuk yumurtası yanında az da olsa kaz, ördek ve hindi yumurtası da yenir. Tavuk yumurtasının % 66'sı su, % 34'ü katı (2/3 organik, 1/3 inorganik madde)dır. Ana organik madde olarak yumurtanın % 12'si protein, % 10.5'i yağ, % 1'i karbonhidrattır. 
 
Gözenekli dış örtü kabuğunun, % 94'ü kalsiyum karbonat, gerisi kalsiyum fosfat, magnezyum karbonat, organik madde ve sudur. Vitellin zarıyla çevrili yumurta sarısı, akının ortasındadır. Yumurta sarısının organik maddesi 2/3 yağ, 1/3 protein ve biraz karbonhidrat ihtiva eder, civcivin gelişmesi için ana besin maddesini meydana getirir. Yumurta sarısında A, D, B vitaminleri ve demir vardır. % 88'i su, % 10.6'sı protein ve % 1.4'ü karbonhidrat, mineral ve pigman (boya maddesi)dan meydana gelen yumurta akı bir albümin eriyiğidir, su ve suda çözünen vitamin kaynağıdır. 
 
Şalaz yumurta akının yoğunlaşmasıyla meydana gelir ve yumurta sarısını ak içinde askıda tutar. Yumurtanın geniş yönünde dış ve iç kabuk arasında bir hava boşluğu bulunur; ancak bu boşluk ne kadar azsa yumurta o oranda tazedir. 
 
Bir tavuk, cinsine göre yılda 150-300 yumurta yapar. Randımanlı bir tavuk ömründe 135 kg yumurta verebilir (ağırlığının 70 katı). Randımanı arttırmak için hergün yumurtaları düzenli şekilde almak lazımdır. Bu sistem verimde % 10 artış sağlar. Bir yumurta yaklaşık 60 gr'dır. Bunun % 10'u kabuk, % 58 yumurta akı ve % 32'si yumurta sarısıdır. Bir yumurtanın boyutları 6x4 cm'dir. Dış kabuk 0.2-0.3 mm kalınlığındadır. 
 
Tavuk yumurtası 100 gramda 160 kalori (bir yumurta 75-80 kalori) verir. Ördek yumurtası ise yağlı olduğu için 100 gramda 200 kalori verir. Tavuklar genelde şubat ayı sonlarında kuluçkaya yatarlar. Kuluçkalık yumurta çok taze olmalıdır. Bu yumurtaların kalitesi çıkacak civciv miktarına tesir eder. Randıman % 80'in altına düştüğü zaman iyi netice alınmamış demektir. 
 
Yumurtanın bayatlaması şartlara bağlıdır. Civcivlik yumurta içinde ısı 24°C'yi geçince emriyo gelişmeye başlar. 18°C'nin altında iki hafta durabilir. Buzdolabında 4-6 hafta bekleyebilir. Ancak su miktarı azaldığı için vitamin ve besin değerini kaybeder. Yumurta kabuğu üzerinde 7500 adet gözenek vardır. Buradan buharlaşma yoluyla su çıkar ve hava boşluğu büyür. Bu ise bayatlamanın tipik bir belirtisidir. -1.5-0°de ve % 85-90 nemli soğuk hava depolarında yumurta 6-7 ay taze kalabilir. 
 
Yumurta durdukça su kaybedeceğinden yoğunluk azalır. Taze yumurtanın tuzlu suyun dibine çökmesi, bayat yumurtanın aynı suda askıda kalması veya su yüzüne çıkmasının sebebi yoğunluğundaki değişmedir. Yeteri kadar pişirildikten sonra yenilen yumurtanın büyüme, üreme, süt meydana gelmesi ve vücudun kendi kendini tamirinde büyük yardımı vardır. 
 
Yumurtada sağlığa zararlı hiçbir unsur yoktur. Damar hastalığı yaptığı görüşü bugün geçerliliğini kaybetmiştir. Çiğ yumurtanın hazmı biraz zordur. 
 
100 gr. haşlanmış Yumurtanın Besin Değerleri Nelerdir?
 
* Kalori (kcal) 155
* Toplam yağ 11 g
* Doymuş Yağ 3,3 g
* Kolesterol 373 mg
* Sodyum 124 mg
* Potasyum 126 mg
* Karbonhidrat 1,1 g
* Diyet Lifi 0 g
* Şeker 1,1 g
* Protein 13 g
* C Vitamini 0 mg
* Kalsiyum  50 mg
* Demir 1,2 mg
* D Vitamini 87 IU
* B6 Vitamini 0,1 mg
* Kobalamin 1,1 µg
* Magnezyum 10 mg
 
Yumurta için horoz şart mı?
 
Tek fark vardır, o da tavukların doğurarak çoğalan bir hayvan değil, yumurtlayarak çoğalan bir hayvan olmasıdır. Yani tavuklar yanlarında bir horoz olmasa da yumurtlarlar; ancak horozsuz yumurtalar dölsüz olacağı için bu yumurtaların içinden civciv çıkması mümkün olmayacaktır.
 
Horoz yumurta verimini etkiler mi?
 
Uzun süre tavuklarla uğraşan insanlar horoz olmadan da tavukların yumurtladığını bilir. Yani kesinlikle gerekli değil. Horozun tavuklarla birlikte beslenmesi yumurtaların döllü olması için, bu ise eğer o yumurtalardan civciv elde edilecekse gereklidir.
 
Yumurta Hangi Besinlerde Kullanılır? Hangi Halleriyle Tüketilir?
 
Hangi Yumurta En Fazla Tüketilir? Hangi Yumurtalar Yenmez? Tavuk Nasıl Yumurtlar? Süreci Nasıldır?
 
En Fazla Tüketilen Bazı Yumurta Çeşitleri Nelerdir?
 
* Ördek Yumurtası
* Emu Yumurtası
* Kaz Yumurtası
* Gine Tavuğu Yumurtası
* Martı Yumurtası
* Devekuşu Yumurtası
* Sülün Yumurtası
* Bıldırcın
* Mersin balığı Yumurtası
* Hindi Yumurtası
 
Tavuklarda yumurta nasıl oluşur?
 
Döllenme gerçekleşmeden yumurta oluşur. Sadece, bu yumurtalardan civciv elde edilemez. ... Yumurta kanalının üçüncü kısmı olan istmus denilen kısımda kabuk zarı ve kireçli sıvı ile birlikte kabuk oluşur, yumurta şekillenmeye başlar. Protein lifleri yapısında olan, yumurtanın iç ve dış zarları burada oluşur.
 
Yumurtanın beyazı horozun Neyi?
 
Yumurta sarısının iki tarafında yapışmış olarak bulunan o iplik gibi şey aslında... Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. ... Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
 
Yumurta akında hangi maddeler var?
 
Yumurta akı, esas olarak% 10 kadar proteinin (albüminler, mukoproteinler ve globulinler dahil) çözündüğü% 90 sudan oluşur. Yağda yüksek oranda bulunan yumurta sarısından farklı olarak yumurta akı neredeyse hiç yağ içermez ve karbonhidrat içeriği% 1'den azdır. Yumurta akı, yumurtadaki proteinin yaklaşık% 56'sını içerir.
 
Tavuk yumurtasının beyazı sperm mi?
 
Bu sebeple yumurtanın beyaz kısmı sperm değildir. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş.
 
Hangi cins tavuk mavi yumurtlar?
 
Ameraucana cinsi adını Araucana ırkından alır. Ülkemizde mavi yumurta veren tavuklar içerisinde en çok tercih edilen tavuk ırkıdır. Araucana'lardan farklı olarak kulak kuyrukları yerine sakalları bulunmaktadır. Melez bir ırk olan Easter Egger denilen tavuk cinsi ise daha çok doğal hayatta yaşar.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler