New York' ta Anadolu’nun Türk Kahvesi Öyküleri
Türk Kahvesi Günü’ne Özel Belgesel New York Times Meydanı'ndan Dünya Turnesine Başlıyor...
Bir Gastrodiplomasi Belgeseli olan “Başlangıç: Anadolu’nun Türk Kahvesi Öyküleri”nin 5 Aralık Lansmanında ünlü Times Meydanı’nda Türk Kahvesi Şöleni Yaşanacak...
11 Kasım 2021 - Dünyanın ilk kahve diplomasisi vakfı olan Turkish Coffee Lady Foundation ve mikro sanat ustası Hasan Kale, Türk kahvesinin hikayesini 5 Aralık’ta yepyeni bir belgesel ile dünyaya anlatmaya hazırlanıyor. Vakfın Başkanı Gizem Şalcıgil White ve sanatçı Kale, 500 yıllık Türk kahvesi kültürünü ve Anadolu topraklarında yaşayan geleneklerini yabancı toplumlarla buluşturmak için 2021 Dünya Türk Kahvesi Günü’nde Türkiye’nin sekiz farklı kahve kültürünü tanıtan belgesel gösterimleri için kapsamlı bir turneye başlıyor.
Dünyanın ilk kahve pişirme yöntemi olan Türk kahvesini sanatla bağdaştırarak tarihsel öneminin bilinirliğinin arttırılmasını hedefleyen girişim, mikro sanatın dehası olarak bilinen ünlü minyatür sanatçısı Hasan Kale’nin kahve ile icra edeceği kültürel sunumlarla dünya yolculuğuna 5 Aralık tarihinde New York şehrinin Times Meydanı’ndaki Thompson Reuters binasının dev ekranlarında yer alacak kapsamlı tanıtımlarla başlayacak. Cinec Film, Brokoli Yapım, Karen Yapım işbirliğinde, müzisyen Türkay Nişancı’nın destekleriyle kahve seven toplumları birbiriyle yakınlaştırarak Türkiye’nin kültürel zenginliklerini daha etkili şekilde tanıtmayı amaçlayan belgesel ülke markasına da katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Türk kahvesinin 500 yıl önce dünyayı nasıl değiştirdiğinin bilinirliğinin arttırılması ve kahve sohbetleri ile toplumlar arası kültürel diyaloglar kurulması için tasarlanan “Anadolu’nun Türk Kahvesi Öyküleri: Başlangıç” projesi Arzum OKKA, Kütahya Porselen, T.C. Vaşington Büyükelçiliği, New York Başkonsolosluğu, ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın destekleriyle Amerikalılar’a yepyeni bir kahve kültürü deneyimi yaşatacak.
UNESCO’nun ‘Dünyanın Somut Olmayan Kültürel Mirasları’ listesinde yer alan Türk kahvesi geleneğinin eşsiz hikâyesi ve lezzet çeşitliliği, belgesel aracılığıyla Amerika’nın farklı eyaletlerinde yapılacak kültürel etkinliklerle aktarılacak, Türk kahvesi sohbetleriyle halktan halka iletişimi sağlamanın önemi vurgulanacak.
Türk Kahvesi: Toplumları Birleştiren 500 Yıllık Kültürel Miras
5 Aralık günü düzenlenecek özel bir lansman ile turneye başlayacaklarını belirten sanatçı Kale, bu önemli gastro diplomasisi projesini uzun vadede bir dünya turuna dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda bir kültürel markalaşma girişimi olan belgesel için Mardin'de dibek, Şanlıurfa'da mırra, Gaziantep'te menengiç, Karabük'te safranlı, Nevşehir'de közde, Ankara'da kumda, İzmir'de damla sakızlı ve İstanbul'da geleneksel Türk kahvesi üzerine özel çekimler gerçekleştirildi.
Belgesel çalışması kapsamında, “Türkiye’nin Microangelo”su olarak tanınan ve minyatür çizimleriyle yeni bir sanat dili yaratan Kale, Türk kahvesinin farkındalığını arttırmak için kahveyi sanatla birleştirip bambaşka bir anlatım dili ile gezilen tüm şehirleri sıradışı eserlere dönüştürerek yabancı toplumların nezdinde kahve kültürümüzün değerini arttırmayı hedefliyor.
Başkan Gizem Şalcıgil White; “Türkiye’nin dünya ekonomisinden daha fazla pay alan güçlü bir ülke olması için dünyaya olan katkılarını vurgulaması büyük önem taşıyor. Kahve ve kahvehane kültürü İstanbul'dan 16. yüzyılda dünyaya yayılmış ve 100 milyar dolar değerindeki kahve sektörünün oluşmasına ön ayak olmuş. Vakfımız, kahve kültürünün dünyaya topraklarımızdan yayılma hikayesini Türkiye tanıtımları kapsamında bir strateji olarak benimsemekte ve kültürel değerlerimize sahip çıkılmasına ilişkin bir bilinç uyandırmayı hedeflemektedir.” şeklinde konuştu.
White şöyle devam etti; “UNESCO’nun Dünya’nın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesinde yer alan Türk kahvesinin eşsiz hikayesini bu yapım eşliğinde New York, Washington DC, Boston, Chicago, Los Angeles, Las Vegas ve San Francisco gibi başlıca şehirlerinde yapılacak kültürel etkinlikler ve mikro sanat dehası Hasan Kale’nin canlı gösterileri kapsamında aktarmayı hedefliyoruz.
Hazırlama, pişirme ve sunum yöntemleri ile kahveye kendine özgü bir kimlik kazandıran Türkler aracılığıyla kahve kültürünün İstanbul’dan Avrupa’ya, sonra dünyaya nasıl yayıldığını günde 400 milyon adet kahve tüketen Amerikalı kahve severlere anlatmaya hazırlanıyoruz.” Dünya Türk Kahvesi Günü lansman etkinlikleri sonrasında başlayacak turne kapsamında yerel üniversiteler, müzeler, ve kültür merkezlerinde Amerikalı kanaat önderlerine ve toplum üyelerine yönelik özel gösterimler ve kahve ile tasarlanmış mikro sanat sergileri yer alacak.
Gizem Şalcıgil White ve Hasan Kale tanıtım turnesi ile ilgili olarak; “Bugün dünyanın kalbine giden yol kahveden geçiyor. Amacımız, zengin kahve kültürümüzün dünyaya katmış olduğu değer konusunda farkındalık uyandırmak ve kahveyi yurt dışında Türkiye ile özdeşleştirebilmek. Kahve sohbetleriyle ile kültürel etkileşim yaratarak Türk kahvesinin tarihsel önemini aktaracak, ve eşsiz lezzetini gönüllü ekibimizin ve sponsorlarımızın desteği ile kahve seven yabancı toplumlarla buluşturacağız.” şeklinde konuştular.
Türk Kahvesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Koray Erdoğdu
Yanlış; Türk kahvesi çok ince öğütülüp demlenen bir kahvedir.
Doğru; Türk kahvesini çok ince öğütmek, kahveyi demlerken acı olmasına neden oluyor, bu yüzden biraz daha kalın öğütülmelidir.
Yanlış; Öğütülmüş Türk kahvesi buzdolabında saklanmalıdır.
Doğru; Buzdolabında saklanan Türk kahvesi dolaptaki sebze, meyve kokularını alır bu yüzden gün ışığından uzak hava almayan bir kavanoz ya da klipsli kahve paketlerinde saklayabilirsiniz.
Yanlış; Soğuk su kullanılmalıdır.
Doğru; Ilık su kullanılmalıdır; kahvenin demleme zamanını kısaltmak ve acılaşmayı önlemek için.
Yanlış; Önce su, sonra kahve ilave edilmelidir.
Doğru; Önce kahve, sonra su ilave edilmelidir. Bu şekilde topaklanma önlenir ve bütün kahvenin su ile teması sağlanır.
Yanlış; Türk kahvesi demlenirken, köpük oluşması için karıştırılmalıdır.
Doğru; Türk kahvesi hazırlarken asla karıştırılmamalıdır. Köpük zaten kendiliğinden oluşuyor, karıştırmak kahvenin acı olmasına neden olur.
Yanlış; Kısık ateşte, yavaş yavaş demlenmelidir.
Doğru; Orta ateşte 1:45 ile 2:00 dakika aralığında demlenmesi gerekir.
Yanlış; Türk kahvesi demlerken 2 veya daha fazla kahve yapılıyorsa, 1 taşım 2 taşım yapıp köpük bölmek.
Doğru; Türk kahvesi yaparken, 1 cezvede en fazla 2 kişilik kahve demlemek gerekir ve tek seferde demleyip ocaktan almak gerekir. Ocaktan alıp ısıyı kesip tekrar ocağa koymak kahvenizi acılaştıracaktır.
Yanlış; Kullanılan fincanı önceden ısıtmak gerekir.
Doğru; Fincanı ısıtmak, kahvenin soğumasını engellediği için acılaşmaya neden oluyor, ısıtmak yerine içerisine 2 adet buz ya da soğuk su koyarak fincanı soğutun bu sayede içilebilir ısıya daha çabuk gelir.
Yanlış; Türk kahvesi fincanlarının yapısı düz bir yapıda olmalıdır.
Doğru; Türk kahvesinin fincanı ağız yapısı dar, alt kısmının geniş olması gerekiyor. Bu sayede köpük dağılmıyor ve telve alt kısımda toplanıyor içimini kolaylaştırıyor.
Yanlış; Türk kahvesi demlendikten sonra hemen içilmelidir.
Doğru; Türk kahvesi demlendikten sonra 2 ile 3 dakika sonra içilmelidir, içilebilir ısıya gelmesi ve telvenin dibe çökmesini beklemek için.