Hamsi Ne Kadar? Peki Hamsinin Özellikleri Nelerdir

Hamsi Ne Kadar? Peki Hamsinin Özellikleri Nelerdir

Hamsi büyüdüğünde hangi balık oluyor? Hamsi balığı nerede bulunur? Hamsiyi hangi balık yer? Lezzetli hamsi nasıl yapılır? Hamsinin kokmaması için ne yapılır? Nasıl pişirilir..

Hamsi 10 Lira ! Peki Hamsinin Özellikleri Nelerdir
 
Edirne Balık Pazarı'nda kilogramı 10 liradan satılan hamsi, hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü.
 
Vatandaşlar balık almak için sıraya girerek bol bol hamsi satın aldı.
 
Balıkçı Nurhayat Eren, hamside bolluk yaşandığını söyledi.
 
Vatandaşların ucuz hamsiye ilgi gösterdiğini belirten Eren, "Geçen haftada güzel bir bolluk vardı. Kilosunu 15 liradan satıyorduk hamsinin. 
 
Biraz durgunluğun ardından yine bolluk başladı ve 10 liradan satıyoruz. Bol bereketli ve yoğunluk var. Karadenizin hamsisi kendinden yağlı ve çok lezzetli. Vatandaşlar sıraya giriyor, bol bol alıp buzluğa koyuyorlar." ifadelerini kullandı.
 
Hamza Köksoy ise bereketli bir sezon yaşandığına dikkat çekerek balık fiyatlarının daha da düşmesini beklediklerini dile getirdi.
 
Ayrıca Tük aşçı haberleri olarak hamsi balığı hakkında internette en çok aranan kelimeleri araştırdık...
 
Hamsi balığının özellikleri nelerdir?
 
Hamsi taze ise gözleri mutlaka saydam görünür ve parlaktır. Gözleri içine çökmemiş, solungaç kısımları parlak, pul kısımları gergin ve parlak olmalıdır. Balığa dokunulduğunda kuyruk kısmının sert olması ve parmakla baskı uygulanması sonucunda çukur meydana gelmemesi balığın taze olduğu anlamına gelmektedir.
 
Hamsi büyüdüğünde hangi balık oluyor?
 
Gümüş balığı da hamsinin akrabasıdır. Boyu ortalama 12 cm olup azami 18-20 cm'ye kadar büyürler ve çok büyük sürüler halinde gezerler. Karadeniz Hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır. Azak hamsisinin burnu daha küttür.
 
Hamsi balığı nerede bulunur?
 
En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
 
Hamsiyi hangi balık yer?
 
Beslendiği organizmaları, Calanus cinsi Copepoda (Kürekayaklılar), Cirripedia (Dolaşıkayaklılar) ve Mollusca (Yumuşakçalar) larvaları oluşturuyor. Hamsi, aynı beslenme basamağında olan çaça, tirsi, sardalya, taraklılar ve medüzler gibi diğer organizma ve organizma grupları ile aynı besin maddesi için yarışır.
 
HAMSİ balığı nedir?
 
HamsiToplam balık avcılığımızın yaklaşık üçte ikisini meydana getirmektedir. Gözlerinin gerisine kayan ağzı ile yivrilmiş burnu ile yakın akrabası Sardalya'dan kolaylıkla ayrılır. Gümüş balığı da hamsinin akrabasıdır. Boyu ortalama 12 cm olup azami 18-20 cm'ye kadar büyürler ve çok büyük sürüler halinde gezerler. 
 
Karadeniz Hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır. Azak hamsisinin burnu daha küttür. Azak denizinde üreyip kışlamak üzere güneye, bizim orta ve doğu Karadeniz Bölgesi'ne inerler; nisan sonunda da kuzeye göç ederler. Karadeniz hamsisi ise kuzeybatı Karadeniz de ürer, kışlamak üzere kasımdan şubata kadar Trakya kıyılarına ve Marmara'ya göç eder. 
 
Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar. Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur. Bu hamsinin sırt rengi daha açıktır. Hamsi özellikle Karadeniz yöremizin temel gıdası, temel protein kaynağıdır. Fiyatının ucuz olması nedeniyle çok geniş kitle tarafından tüketilir. 
 
Hamsinin hemen her türlü yemeği yapılır. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğulama, pilaki, yahni gibi. Siyah etli bir balık olmasına rağmen buğulamaya son derece uygundur. 
 
Yaz aylarında yağsız olduğu için ızgara yerine tava veya buğulaması tercih edilmelidir. Kış aylarında yakalanan hamsi tuzlanıp saklanır. Buna ançovi tabir edilir. Ayrıca balık yağı ve balık unu üretiminde de kullanılmaktadır.
 
Lezzetli hamsi nasıl yapılır?
 
Balığı ayıklayıp süzgeçte süzdükten sonra çok kurumadan tuzlayıp mısır unu ile bulayıp, unu üzerine döküp üzerinde hafif bir toz parçası şeklinde mısır unu kalana kadar silkelememiz gerekir. En güzel en kaliteli pişme şekli tavada fındık yağı ile kızartmaktır.
 
Hamsinin kokmaması için ne yapılır?
 
Balığı kızartırken bir tencerede sirkeli su kaynatırsanız kokuyu alacaktır. Balık kızarttıktan sonra bir tencereye su koyun, suyun içerisine biraz sirke veya limon suyu ve hoş bir koku vermek için de defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin ve kaynatın.
 
Hamsi evde nasıl pişirilir?
Hamsi Tava Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün.
Tavada sıvı yağı kızdırın.
 
Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin.
 
Az yağda hamsi nasıl yapılır?
 
Teflon tavayı az yağlayın. Mısır unu ile tuzu bir kapta karıştırın. Daha sonra balıkların dış yüzeyini mısır ununa batırıp tavaya resimdeki gibi dizin. Orta ateşte kızarınca düz bir kapağa ters çevirin ve daha sonra diğer tarafı üzerine tavaya koyarak pişirin.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler