Karadeniz'in Meşhur Lezzeti: Hamsiköy Sütlacı Nedir?

Karadeniz'in Meşhur Lezzeti: Hamsiköy Sütlacı Nedir?

Hamsiköy Sütlacı Nedir, Nasıl Yapılır, Nerede yenir? Yöresel mutfaklarımızdan muhteşem lezzet Hamsiköy Sütlacı; süt, pirinç ve şeker temel malze..

Karadeniz'in Meşhur Lezzeti: Hamsiköy Sütlacı Karadeniz'in Meşhur Lezzeti: Hamsiköy Sütlacı  Nedir?
Mekan Ve Yemek Yazarı- Mehmet Kudat 
 
Hamsiköy Sütlacı Nedir, Nasıl Yapılır, Nerede yenir?
 
Neden Hamsiköy Sütlacı?
 
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Yöresel mutfaklarımızdan muhteşem lezzet Hamsiköy Sütlacı; süt, pirinç ve şeker temel malzemeleri kullanılarak üretilen yöresel tatlıdır. 
 
Hamsiköy Zigana dağı eteklerinde kurulmuştur. Hamsiköy, Çıralı, Güzelyayla, Dikkaya ve Başar köylerinin oluşturduğu beş köyün ortak adıdır. Rakımı 1200 metreden başlar 1600 metreye kadar çıkar. 
 
Zigana dağının kuzeye bakan kesiminde deniz etkisi nedeniyle bolca yağış almaktadır. Dolayısıyla yılın büyük bölümünde dağda mevcut bitki örtüsü, çayır ve meralar yeşil kalmaktadır. Güney ve iç bölgelere bakan kesiminde Karadeniz’in etkisi azalmakla ve karasal iklim etkisi görülmektedir.  
 
Hamsiköy bölgesi Trabzon Gümüşhane geçiş bölgesinde yer aldığından iklim ve bitki örtüsü bakımından çeşitlilik göstermektedir. Bitki örtüsü hem Karadeniz hem de iç bölgelerin iklimi nedeniyle flora çeşitliliği bakımından zengindir.   
 
Karadeniz'in Meşhur Lezzeti: Hamsiköy Sütlacı Nedir?Hamsiköy’ün Karadenize bakan kuzey kesimlerinde gür ve yeşil bitki örtüsü hâkimdir. İç kesimlere güneye doğru gittikçe daha kurak ve karasal iklim nedeniyle bitki örtüsü değişiklik göstermektedir. Güney ve iç kesimlerde yetişen bitkiler daha aromatik ve keskin kokuludur. Bitkilerdeki çeşitli çiçek ve tohumlarda bulunan bu maddeler sütün lezzetini önemli ölçüde etkilemektedir.   
 
Süt ineklerinin kaba yem ihtiyaçlarının tamamının Hamsiköy’deki serbest otlaklardan ve yöreye özgü yerli bitkilerden üretilen kaba yemlerle karşılanmaktadır.  
 
Tatlının temel malzemesi olan süt temini için yörenin iklimi nedeniyle çeşitlilik gösteren bitkilerden beslenen ineklerin sütü kullanılmaktadır.  
 
Karadeniz'in Meşhur Lezzeti: Hamsiköy Sütlacı Nedir?Neden Hamsiköy Sütlacı Üretim Metodu:  
 
Hamsiköy Sütlacı'nın üretiminde yaklaşık olarak “1 litre çiğ inek sütü, 60 gram pirinç, 70 gram şeker ve yarım çay kaşığı tuz” kullanılmalıdır. Belirtilen oranlar birbiriyle paralel olarak değişim göstermektedir.
 
Örneğin; yaklaşık 20 litre süt kullanıldığında diğer katılacak ürünlerin miktarı da 20 ile çarpılarak elde edilen miktarlarda kullanılarak üretilmelidir. 
 
Bu meşhur hamsiköy lezzeti türkiye ye dünya ya tanıtan Alkurt kardeşler Taşkın Alkurt ve kardeşi oğur usta trabzon nun en güzel yerinde çok şirin bir mekânda tam da bir tadım durağı trabzon a gelen yerli ve yabancı türistler bu lezzete hayran  kalıyor hamsiköy sütlacı dükkanda yapılmıyor hamsiköyde yapılıyor.
 
mekânın dolaplarında yerini alıyor  sizede tavsiye ederiz Alkurt kardeşler mekanına bekleriz şimdiden afiyet olsun..


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler