Deniz Tarağı Nasıl Pişirilir?

Deniz Tarağı Nasıl Pişirilir?

Deniz Tarağı Nedir? Deniz Tarağının özellikleri nelerdir? Deniz Tarağı nasıl temizlenir? Deniz Tarağı nasıl yenir? Deniz tarağı canlısının gelişmiş bir sinir sistemi vardır, hatta gelişmiş sinir sistemi sebebiyle..

Deniz Tarağı Nasıl Pişirilir?
 
Deniz Tarağı Nedir? Deniz Tarağının özellikleri nelerdir? Deniz Tarağı nasıl temizlenir? Deniz Tarağı nasıl yenir?
 
Deniz tarağı canlısının gelişmiş bir sinir sistemi vardır, hatta gelişmiş sinir sistemi sebebiyle de oldukça güçlü bir canlı olarak bilinmektedir. Çift kabuklu deniz hayvanlarından biri olan deniz tarağı Türk aşçı haberleri besin kaynağı olarak oldukça kıymetli bir canlıdır. Deniz tarakları oldukça parlak, simetrik be yelpaze görünümlü yuvarlak bir şekle sahiptir.
 
Temel pişirme yöntemlerinin yanı sıra, besin değeri oldukça yüksek olan deniz tarağı canlısı safranla kızartılabilmektedir, safranın lezzetiyle buluşan omega 3 deposu oldukça keyifli bir tat sunmaktadır. Ek olarak, sarımsaklı veya zencefilli kullanımları da oldukça keyiflidir. Enteresan bir şekilde deniz tarağı canlısı pudingli tatlı çeşitlerinde de kullanılan tatlardan bir olarak dikkat çekmektedir. 
 
Bunun en büyük sebebi ise, deniz taraklarının kabukları içerisinde muhafaza ettiği beyaz etin protein, su, glikojen ve yağ içermesi ve zengin bir alt tona sahip olmasıdır. Bu noktada kabuklarından ayrılan deniz taraklarının kabukları yapılan yemeğe tat vermesi açısından yemeğin pişirilme evresinde kullanılabilmektedir. Eğer lezzetli bir deniz tarağı yemek isterseniz en önemli püf nokta olan temizleme işlemine dikkat edilmesi gerekmektedir. 
 
Temizlenme işleminin yanı sıra deniz tarağının kabuklarını ayırırken de dikkatli ve özenli davranmak gerekmektedir, tam da bu sebeple oldukça zahmet veren bir yemektir.
 
Kabuklarının yemeğin haşlanmasına dahil edilmesinin yanı sıra deniz tarağı haşlanırken içerisinde midye ve ıstakoz gibi diğer deniz canlılarının da dahil edilmesi yemeği daha da lezzetli kılacaktır. 
 
Deniz tarakları zengin sofraların gözbebeği olarak kullanılan bir ürün olarak göz önüne çıkarken bu zengin tadı verebilmesi için öncelikle deniz tarağının soğuk su ile yıkanması gerekmektedir. Türk aşçı haberleri  Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra ise deniz tarağının bu sudan iyice arındırılması ve süzülmesi gerekmektedir. İyice süzdürülen deniz taraklarının tuz ve karabiber baharatları ile baharatlandırıldıktan sonra pişirilmesi beklenmektedir.
 
Deniz Tarağı Nasıl Pişirilir?
Yıkama işlemi tamamlanan deniz tarağı daha sonrasında tereyağı eşliğinde ısıtılan bir tavaya alınarak her iki tarafını da hafifçe kızartmak gerekmektedir. Bu noktada da işlemin oldukça hassas bir şekilde yapılması gerekmektedir. Her iki tarafı kızartılan deniz tarakları daha sonrasında servis tabağına alınır. 
 
Daha sonrasında yine aynı tavaya ince ince olacak şekilde doğranan sarımsak ve maydonoz eklenmelidir. Eklenen bu malzemeler tereyağı ile sotelenir, daha sonrasında hazırlanan bu karışım servis tabağına alınan deniz tarağının üzerine dökülerek servis edilebilir.
 
Deniz tarağı canlısı çiğ olarak yendiği gibi sıklıkla tercih edilen bir başka şekli ise az pişmiş şekilde yenmesidir. Yukarıda bahsedilen temizlenme ve yıkanma işlemleri sonrasında deniz taraklarının bir dakika kadar haşlanması gerekmektedir. Bir dakika boyunca haşlanan deniz tarakları fırın tepsisine nazikçe dizilmelidir. 
 
Bu dizme işlemi sonrasında ise deniz taraklarının üzerine tuz, karabiber, kırmızı biber ve zeytinyağı gibi ek maddeler eklenerek 10 dakika kadar fırınlama işlemi yapılması uygun görülmüştür. Fırınlanan deniz taraklarını daha sonrasında makarna üzerine ekleyerek veya yalnızca deniz taraklarını servis ederek yiyebilirsiniz.
 
Bir başka fırınlama şekli ise, orta ısıda önceden ısıtılmış fırında temizlenme işlemi gerçekleştirilen deniz taraklarının pişirilmesidir. Istakoz, istiridye gibi diğer kabuklu deniz mahsülleri gibi deniz taraklarının da içlerini doldurarak servis edebilirsiniz. Bu alternatif hazırlık işleminde kabukları açılan ve içi iyice temizlenen Türk aşçı haberleri deniz tarakları derin bir tencere içerisinde bir süre haşlanmalıdır. 
 
Tencere içerisinde haşlama esnasında suyunu çeken deniz tarakları önceden hazırlanan tuz ve karabiberini pirinç ile birleştirerek iç harç hazırlanır. Bu işlem sonrasında hazırlanan harcı da deniz taraklarının içerisinde olduğu tencerede pişmesini sağladıktan sonra hazır olan deniz taraklarının bir fırın tepsisine dizilmesi beklenir.
 
Daha sonrasında deniz taraklarının üzerine kaşar peyniri dilimler halinde ilave ederek maksimum 5 dakika kadar fırınlanması yeterlidir. Fırınlanma süreci de tamamlandıktan sonra afiyetle yenebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler